Dříve se ořechy nedoporučovaly jako součást diet, protože obsahují hodně tuků. Dnes víme, že tyto tuky jsou nenasycené, tedy dobré, a společně s vlákninou a antioxidanty mohou snížit riziko srdečních chorob.
Mezi nejpopulárnější ořechy patří bezesporu vlašské ořechy a lískové oříšky.
Vlašské ořechy
Jádra vlašských ořechů patří k nejstarším potravinám na světě. Archeologické nálezy dokládají jejich existenci již v době před osmi tisíci lety před naším letopočtem.
Vlašské ořechy máme spojeny hlavně s vánočním cukrovím
Vlašské ořechy mají sladkou chuť a přirozeně odlišné zbarvení – od velmi světlé až po tmavší žlutou barvu.
Než začne ořešák plodit, musíme čtyři roky počkat. Pokud o strom řádně pečujeme, to znamená prořezáváme jej, postřikujeme proti škůdcům, hnojíme a zavlažujeme, může rodit až do sta let.
Z nezralých ořechů se vyrábí domácí pálenka
Úrodu sklízíme na konci srpna až v září, kdy zelené slupky praskají a ořechy začínají padat ze stromu.
Dobrý bojovník s obezitou
Ořechy přispívají k udržení pružnosti tepen, protože obsahují aminokyselinu arginin. Díky nim dostáváme do těla vlákninu, minerály a „zdravé“ tuky.
Redukují tlak, cholesterol a zabraňují různým srdečním nemocem.
Pomáhají bojovat s obezitou a zlepšují kvalitu života toho, kdo jí trpí. Obsahují totiž velkou koncentraci resveratrolu, sloučeniny, která zlepšuje stav organismu při boji s různými nemocemi.
Kdo nemá s váhou problémy, může si dovolit něco sladkého na zub; ořechy jsou součástí těsta a současně zákusek zdobí
Vlašské ořechy obsahují až osmnáct procent proteinů. Patří k výborným zdrojům vitaminů B1, B2, B3 a hlavně B6, který přispívá k dobrému fungování mozku a také produkci červených krvinek.
Z minerálů se zdůrazňují hlavně fosfor, selen, hořčík a sodík.
Při louskání ořechů můžete objevit i takovéto srdce
Ořechy dobře působí na ledviny, plíce, tlusté střevo, zlepšují astma, posilují střeva a podporují rytmické smršťování svalstva trávicího ústrojí.
Jako prevence postačí sníst pět ořechů denně.
Skladování ořechů
Vlašské ořechy skladujeme na temném a suchém místě, protože olej v jádrech snadno oxiduje. Hořké ořechy ztrácejí léčebné schopnosti, a dokonce mohou uškodit. Co se týče způsobu uložení, můžeme je nakládat do medu nebo uchovávat v zavřených sklenicích.
Lískové ořechy
Původní oblastí výskytu je Asie, odkud se pěstování rozšířilo do Evropy.
V pravěku se lískovým ořechům přisuzovaly výživné, léčivé, a dokonce věštecké vlastnosti.
Na lískových oříšcích si pochutnají nejen veverky
Jasnovidci používali větve lísky k hledání skrytých pokladů a vody v podzemí.
Keř šedohnědé barvy dorůstá do výšky kolem čtyř metrů. Kvete od února do dubna, plodem jsou oříšky, které dozrávají od září od října.
Kouzlo lískových oříšků
Lískové oříšky jsou dobrým přírodním zdrojem vitaminu E. Mají vysokou výživnou hodnotu a dodávají tělu vitaminy skupiny B.
Obsahují vlákninu, vitamin C, kyselinu listovou a pantotenovou, draslík, fosfor, vápník, síru, hořčík, sodík, nikl, mangan, železo, měď, zinek, jód, chrom, selen a bor. Bor je důležitým elementem pro člověka, protože ovlivňuje zdravotní stav kostí. Optimální denní příjem boru byl stanoven až třináct miligramů.
Lískové oříšky v sobě skrývají velké množství tělu prospěšných látek
Doporučená dávka těchto plodů na den představuje pětadvacet gramů, alespoň pětkrát týdně. Je to optimální množství, abychom mohli využívat lískooříškových výhod. Mohou se jíst v aperitivech, zmrzlinách, koláčích, omáčkách, salátech nebo ke snídani společně s cereáliemi, jogurty či ovocem.
Oříšky nemusíme kombinovat jen s dezerty, ozvláštní i masitý pokrm
Jelikož jsou těžce stravitelné, musí se dobře rozkousat.
Ořechová prevence
Lískové ořechy pomáhají při prevenci srdečních a oběhových chorob. Prospívají při neurózách, fyzickém vyčerpání, také uklidňují a zlepšují paměť, což se teď, při vymýšlení vánočních dárků, určitě hodí.