Strom, na kterém rostou pistácie. iStock

Strom, na kterém rostou pistácie. | iStock

Skořápky si schovávejte, až jich budete mít pěknou hromádku. iStock

Skořápky si schovávejte, až jich budete mít pěknou hromádku. | iStock

Přimíchejte slupky do mulče. iStock

Přimíchejte slupky do mulče. | iStock

Využít je můžete i v boji proti slimákům iStock

Využít je můžete i v boji proti slimákům | iStock

Skořápky využijete při podpalování ohně. Pokud příliš nehoří, přihoďte jednu hrst. iStock

Skořápky využijete při podpalování ohně. Pokud příliš nehoří, přihoďte jednu hrst. | iStock

A když už nebude jiné zbytí, hoďte je aspoň do kompostu. iStock

A když už nebude jiné zbytí, hoďte je aspoň do kompostu. | iStock

Nebo z nich něco pěkného vyrobte. Pinterest

Nebo z nich něco pěkného vyrobte. | Pinterest

Skořápky si schovávejte, až jich budete mít pěknou hromádku. iStock
Přimíchejte slupky do mulče. iStock
Využít je můžete i v boji proti slimákům iStock
Skořápky využijete při podpalování ohně. Pokud příliš nehoří, přihoďte jednu hrst. iStock
7
Fotogalerie

Jak využít skořápky z pistácií: 7 možností, které stojí za vyzkoušení

Pistácie jsou oblíbenou pochoutkou. Skořápky, které po oříšcích zbydou, už ode dneška raději schovejte. Máme pro vás sedm skvělých tipů, jak je v budoucnu využít.

Pokud si na pistáciích pravidelně pochutnáváte, možná vás zajímá, zda jde jejich skořápky nějak využít: Ano, jde. Skořápky z nesolených pistácií lze použít v zahradě i domácnosti mnoha způsoby. Pokud dáváte přednost soleným pistáciím, před použitím je akorát třeba sůl ze skořápek opláchnout a pak je nechat uschnout. Sůl by totiž mohla poškodit rostliny a půdu, přebytek sodíku je pro rostliny toxický a může způsobit jejich úhyn.

1. Mulč

Pokrytí záhonů vrstvou mulče je nejen esteticky příjemné, ale také pomáhá udržovat vlhkou půdu, zvyšovat úrodnost a potlačovat plevel. Pistáciové skořápky si ale budete muset nějakou dobu schovávat. Až jich budete mít dostatek, promíchejte je s dřevní štěpkou, kůrou, listy nebo jiným organickým materiálem a mulč nasypte na záhony.

Pistáciové skořápky jsou poměrně odolné a tvrdé, takže jejich úplné rozložení bude trvat věky. Při tom se do půdy bude pomalu uvolňovat uhlík a další prospěšné látky.

2. Výplň do květináče

Opravdu hluboké dekorativní květináče, které jsou v současnosti tak moderní, vyžadují k úplnému naplnění spoustu půdy. Často je to ale plýtvání kvalitní půdou, protože kořenový systém rostlin málokdy potřebuje tolik prostoru pro růst. Množství použité půdy snadno snížíte, když na spodek květináče nasypete skořápky.

V květináči ponechte dostatek místa pro zálivku. Hloubku výsadby je třeba přizpůsobit velikosti vzrostlé rostliny, kultivaru. Byliny, hlávkový salát a další menší rostliny potřebují zhruba 30 centimetrů půdy, zatímco rajčata a další větší rostliny budou lépe prospívat nejméně s 60 centimetry půdy.

Pistáciové skořápky vám navíc pomohou s odvodněním, aby kořenový systém rostliny nikdy nezůstal ponořený ve vodě a nedocházelo k jeho odehnívání.

3. Kontrola vlhkosti v květináčích

Když už mluvíme o drenáži, použití pistáciových skořápek na dno každého květináče zabrání podmáčení kořenového systému rostliny. Tento trik je obzvláště užitečný, když v květináči chybí odvodňovací otvory.

Na dno květináče nasypte zhruba dva až tři centimetry pistáciových skořápek, na ně teprve nasypte část zeminy, zasaďte rostlinu a dosypte hlínu. Voda, kterou rostlina neabsorbuje, steče do vrstvy skořápek, tím se kořenový systém rostlin udrží v dostatečné vzdálenosti od nadměrné vlhkosti.

Ačkoli klasickým drenážním materiálem jsou malé kameny a oblázky, výhodou pistáciových skořápek je, že se nakonec biologicky odbourají, takže při opětovném vysazování rostlin je nikdy nebudete muset lovit z půdy.

4. Past na škůdce

Taky vás štve, když si na vaší pečlivě pěstované úrodě smlsnout plzáci a slimáci? Vyšlete do boje něco tak jednoduchého, jako jsou pistáciové skořápky. Jako hrubý koberec je roztáhněte kolem rostlin, které chcete ochránit, a škůdcům jejich hodování minimálně ztížíte. V tomto případě se hodí spíš skořápky ze solených pistácií, ale potom je třeba je umístit dostatečně daleko od rostlin, aby déšť a zalévání nesplachovaly sůl ke kořenům.

5. Podpalovač

Pistáciové skořápky se osvědčily jako výborný podpalovač. Hoří-li vám špatně právě zapálený oheň, přihoďte hrst skořápek a oheň se rozhoří. Skvěle se uplatní při táboráku i při topení v kamnech a krbech, jen je důležité si uvědomit, že skořápky ořechů, a tedy i pistácií, obsahují tuky, které mohou v ohni praskat a syčet. Při podpalování můžete skořápky zmačkat do novin. Tak se k nim plamen lépe dostane a zároveň zabráníte různému prskání a vystřelování skořápek.

6. Tvoření

Díky svému charakteristickému tvaru a pevné struktuře se přímo nabízí k tvorbě. Možnosti jsou opravdu široké. Ze skořápek lze vyrobit šperky, umělé květiny i malé stromy, ozdobné větvičky a podobně. Většinou budete potřebovat jen kvalitní lepidlo a barvy.

7. Do kompostu

Pokud vás nic z výše uvedeného nezaujme, dejte aspoň pistáciové skořápky do kompostu. Zde se budou rozkládat sice pomalu, ale při svém rozkladu budou do půdy uvolňovat důležité látky. Jejich rozkládání můžete urychlit, pokud je předem nadrtíte nebo namočíte přes noc v kbelíku s vodou.

Co jste možná nevěděli o pistáciích

Pistáciový strom (Pistacia vera) původem z Blízkého východu je vytrvalá pouštní rostlina, která plodí shluky malých načervenalých peckovic. Ty potřebují dlouhé, horké a suché léto, aby správně dozrály. Když dozrají, poddajná vnější slupka a vnitřní tvrdá skořápka se rozdělí se slyšitelným lupnutím.

Jakmile odpadne vnější slupka, zbude béžová, částečně otevřená skořápka, obsahující jedlé semeno, které všichni tak dobře znají a milují. Pistácie jsou plné vlákniny, bílkovin a zdravých tuků, ale také obsahují široké spektrum vitaminů a minerálů.

Doporučujeme

Články odjinud