Vlčí mák krásně do červena obarví máslo i pomazánky. Istockphoto.com

Vlčí mák krásně do červena obarví máslo i pomazánky. | Istockphoto.com

Květy pažitky mají podobnou chuť jako listy. Istockphoto.com

Květy pažitky mají podobnou chuť jako listy. | Istockphoto.com

Hadinec je jedovatý, ale květy jsou efektní a moc dobré. Istockphoto.com

Hadinec je jedovatý, ale květy jsou efektní a moc dobré. | Istockphoto.com

Pampeliškový med je pasé, udělejte si džem. Istockphoto.com

Pampeliškový med je pasé, udělejte si džem. | Istockphoto.com

Pilát lékařský Istockphoto.com

Pilát lékařský | Istockphoto.com

Jetel luční Istockphoto.com

Jetel luční | Istockphoto.com

Sedmikráska Istockphoto.com

Sedmikráska | Istockphoto.com

Kostival Istockphoto.com

Kostival | Istockphoto.com

Šípková růže Istockphoto.com

Šípková růže | Istockphoto.com

Růže svraskalá Istockphoto.com

Růže svraskalá | Istockphoto.com

Česnáček Istockphoto.com

Česnáček | Istockphoto.com

Kokoška pastuší tobolka Istockphoto.com

Kokoška pastuší tobolka | Istockphoto.com

Hluchavky archiv autora

Hluchavky | archiv autora

Máslo z květů vypadá velmi efektně. archiv autora

Máslo z květů vypadá velmi efektně. | archiv autora

Květy bezu lze obalit v těstíčku archiv autora

Květy bezu lze obalit v těstíčku | archiv autora

Květy se uplatní v cukrařině Istockphoto.com

Květy se uplatní v cukrařině | Istockphoto.com

Květy pažitky mají podobnou chuť jako listy. Istockphoto.com
Hadinec je jedovatý, ale květy jsou efektní a moc dobré. Istockphoto.com
Pampeliškový med je pasé, udělejte si džem. Istockphoto.com
Pilát lékařský Istockphoto.com
16
Fotogalerie

Jedlé květy: Jetel, mák či kokoška. Zkuste je do másla, na smažení či na dorty

Cítíte se unavení a otrávení? Jděte se na chvíli projít do přírody. Jarní energie květin i stromů vám okamžitě zlepší náladu a zbaví vás únavy. Z takové procházky se navíc můžete vrátit s plnou náručí květin, s nimiž ozdobíte nejen svůj interiér, ale zpestříte i svůj jídelníček.

Saláty, másla, na smažení i do nápojů

Než květy využijete v kuchyni, je samozřejmě nejlepší je ochutnat. Pak poznáte, který je spíše kořeněný, který chutná sladce a který po ovoci. Pak se budete snadněji rozhodovat, kam je využijte. Některé mají ovocnou, jiné zase spíše kořeněnou chuť. Všechny ale obsahují člověku prospěšný chlorofyl, vitamíny a antioxidanty.

Jedním ze způsobů je kvítky přimíchat do rozměklého másla, které následně dochutíte – osolíte, přidáte kapku, dvě citronové šťávy, možná trochu česneku, pepře. Záleží jen na vás. Do másla můžete nasekat květy sedmikrásek, vlčího máku, šeříku, fialek, pampelišek nebo pažitky. 

Jaké květy můžete právě teď ochutnat, najdete v naší galerii v úvodu článku.

Pampeliškový džem

Hodně lidí zná pampeliškový med, který má tu nevýhodu, že obsahuje velké množství cukru. Po dlouhém vaření v něm také nezůstává příliš prospěšných látek. Místo medu zkuste vyrobit pampeliškové želé nebo džem. Ten můžete udělat i z květů růží. Je jen na vás, zda zbytky květů v džemu zůstanou, nebo je před vařením přefiltrujete.

Pro tepelnou úpravu se hodí nyní kvetoucí černý bez, jehož květy můžete obalit ve slaném či sladkém  těstíčku a opéct. Obalit se dají i květy jetele. Z květů léčivek můžete vařit čaj, květy lze sušit i na zimu. Výborný čaj je i z růžových lístků. Místo sladkých limonád lze udělat výluh ze sladkých druhů květů a pěkné lístky zamrazit do kostek ledu jako efektní dekoraci do nápojů. Všechny jedlé květy lze použít v cukrařině k dekoracím.

Kam pro jedlé květy?

Jedlé rostliny můžete teoreticky sbírat kdekoliv, ale vždy bude lepší, když vyrazíte do přírody a nespokojíte se s rumištěm na kraji města. V parcích ve městech vybírejte taková místa, kam nechodí pejskaři venčit své miláčky. V lesoparcích poodejděte do hustších porostů nebo alespoň dál od cest. Ke konzumaci se hodí výhradně květy pěstované bez pesticidů, herbicidů a dalších chemikálii, z tohoto důvodu nekupujte květy v běžných květinářstvích a hobbymarketech. Samozřejmě si je můžete i sami vypěstovat ze semínka.

Jak je sbírat?

Sbírejte jen květy z rostlin (a rostliny obecně), kterými jste si jistí. Jestli jste při jejich identifikaci zaváhali, raději je nechte na místě. Otravy různými bylinami se dějí každý rok a v některých případech jde o poškození nevratné. Vždy budou chutnější a účinnější květy v rozpuku nebo čerstvě rozvité, ty odkvétající jsou hořké a účinné látky se ztrácí.

Květy je nejlepší sbírat v dopoledních hodinách, ale pokud to například z časových důvodů nestíháte, je lepší je nasbírat odpoledne než vůbec. Skladujte je v chladu v lednici. Pokud je chcete použít například na ozdobu cukrářských výrobků, je lepší použít rovnou čerstvé, protože květy se v chladu uzavírají a nejsou tak dekorativní.

 

Doporučujeme

Články odjinud