6
Fotogalerie

Vyzkoušejte výborné letní saláty z vlastní úrody

Se stoupající rtutí teploměru klesá chuť stát u plotny a vyvářet rodinné obědy o několika chodech. Aby se každý najedl a pochutnal si, pusťte se do přípravy salátů – nebudete litovat.

Že nevíte, jaký salát udělat?

I když jste kuchtík bez velkých (nebo žádných) zkušeností, do přípravy se můžete pustit bez obav. Saláty ze syrové zeleniny jsou pro léto nejvhodnější – na trhu nebo na zahradě se určitě něco čerstvého najde. 

Kořenová, listová nebo plodová zelenina, košťáloviny, luštěniny, bylinky, to všechno můžete k výrobě salátu použít. Nemáte-li odvahu kombinovat různé druhy zeleniny, udělejte si pro začátek salát z jednoho druhu, ale vězte, že si klidně můžete troufnout smíchat druhů více.

salat_2.jpg
Zeleninové saláty se k létu hodí 

Zkuste zkombinovat kořenovou zeleninu (mrkev nebo celer) jen s bylinkami, přidat pár lžic zálivky z jogurtu nebo kysané smetany a budete příjemně překvapeni. Nezapomínejte do salátů přidávat trochu oleje: některé vitaminy (A, D, E, K) jsou totiž rozpustné v tucích , jinak projdou trávením bez užitku.  

Rychle a levně

Nejlevnější zeleninou po celý rok je cibule a mrkev, navíc se oba druhy dají po celý rok bez problémů koupit. Příprava salátu vám zabere jen pár minut času a lehká svačina nebo večeře je na světě. Tady je opravdu jednoduchý recept na dva saláty:  

Cibulový salát

půl kila cibule

tři lžíce olivového oleje

decilitr vody

sůl, ocet, cukr, pažitka  

Na jemná kolečka nakrájenou cibuli zalijte nálevem (ve vodě rozmíchaný cukr, ocet, sůl a olej), promíchejte, ochutnejte a dejte dobře vychladit. Před podáváním vmíchejte nasekanou pažitku.  

salat_3.jpg
Využijte veškerou zeleninu, kterou máte k dispozici 

Karotkový salát s jogurtem

půl kila karotky (mrkve)

dvě deci jogurtu

sůl, cukr, citrónová šťáva, kopr  

Jemně nastrouhanou mrkev osolte podle chuti, přislaďte a přidejte citronovou šťávu, k tomu jemně nasekaný kopr a zalijte jogurtem. Vychlaďte v lednici a podávejte.  

Hlavním chodem je salát

Jednoduché jednodruhové saláty se hodí spíš jako příloha k hlavnímu jídlu, ale připravit si salát z více druhů zeleniny jako hlavní chod zvládnete také hravě. Nebojte se kombinovat a „složit“ si netradiční variace.

salat_4.jpg
Olivy si doma sice nevypěstujete, ale to neznamená, že byste je při přípravě letních salátů měli vynechat! 

Přidáním těstovin (nebo rýže) k zelenině získáte lehký letní oběd, který nepřidá zbytečné kalorie ani jedlíkům. S bramborami dostane salát zase jinou chuť, a když do některého přidáte kuřecí maso opečené na pánvi, pochutnají si i odpůrci zeleninových jídel. Takže pro ně bude určitě tento recept:  

Salát s kuřecím masem

čtvrt kila brambor nakrájených na kostky

jedna paprika

půlka menší salátovky

jedna cibule

dvě porce kuřecích prsíček

pepř, sůl, olej

Papriku, okurku a cibuli nakrájejte a smíchejte v míse. Kuřecí prsa (bez kůže) nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a osmahněte na oleji asi šest minut, pak přidejte syrové brambory. Po jejich změknutí promíchejte maso i brambory s připravenou zeleninou a můžete podávat hned, nebo nechat vychladit. 

salat_6.jpg 
Součástí salátu může být i maso, v tomto případě kuřecí 

Zdravé a chutné

Že jsou saláty zdravé, o tom snad nikdo nepochybuje. Vysoký obsah vitaminů, minerálů, vlákniny i vody dovoluje připravit jídla opravdu dietní. Kdo má potíže s nadváhou, měl by využít příležitosti, kterou léto nabízí, a připravovat si saláty místo oběda i večeře.

Dají se připravovat po celý rok čerstvé – zjara z prvních ředkviček, jarní karotky, mladých kedluben, pochopitelně hlávkový salát jako příloha nesmí ve výčtu chybět. Rajčatový a okurkový salát zná každý, přidáním papriky a sýru získáme zas jinak chutnající dobrotu.

salat_5.jpg
Olivový olej se k salátům výborně hodí 

Saláty z naklíčených semen znají dobře vegetariáni, ale měli bychom je čas od času jíst my všichni. Komu se zdají chuťově fádní, přidá bylinky, trochu koření… Kdo se vymlouvá, že nemá čas míchat složitě salát, máme tady jednoduchou jarní variantu pro všechny, kdo spěchají: 

Rychlý salát

kedlubna

čerstvý kopr

jogurt, nebo kysaná smetana, sůl  

Kedlubnu (množství se meze nekladou) nakrájejte na drobné nudličky, posypte drobně sekaným koprem, zamíchejte s bílým jogurtem nebo kysanou smetanou, ochutnejte a dosolte podle potřeby. Jiný salát dostanete, nahradíte-li kedlubny ředkvičkami a místo kopru k nim přidáte jemně strouhaný sýr.  

Na dosah ruky

Nemáte zahrádku a máte balkon? Pak máte o suroviny na salát postaráno! V truhlíku můžete mít několik keříčků balkonových rajčat (nejnižší je ‘Vilma’), „zvonkové“ papriky, někteří odvážlivci s úspěchem pěstují i salátovou okurku, ale na malém balkoně by to byl problém. Kde je opravdu málo místa, zkuste alespoň truhlík s bylinkami, budou se vám hodit do všech salátů. Dobře poroste pažitka i bazalka, řeřicha, i kopr si dá říct. 

Co ostatní zelenina?

salat_1.jpg
Zkoušejte nové variace a zeleninu dochuťte bylinkami

Salát se dá udělat opravdu ze všeho, vyjmenovat všechno nelze, protože tolik možností se nevejde ani do jedné tlusté kuchařky. Použijte klidně brokolici, celer, cukety, čekanku, červenou řepu, fazolky, fenykl, hrášek, chřest, květák, lilek, mrkev, pochopitelně okurky, papriky, třeba i pampelišky, pórek, oblíbená rajčata, ředkvičky, salát hlávkový (ledový, k česání), zelí hlávkové a čínské, zkrátka cokoli, co vám chutná.

Dopřejte místo i česneku, komu nevadí jeho vůně, ten si jej může dopřát snad do každého salátu. A česneková zálivka na salát není vůbec marná, takže: nebojte se ničeho, krájejte a míchejte – fantazie nemá hranice!

Doporučujeme

Články odjinud