Řepa nemá speciální nároky na péči. Foto: iStockphoto.com

Řepa nemá speciální nároky na péči. | Foto: iStockphoto.com

Baby řepky mají tu výhodu, že je při nakládání do skleniček nemusíte krájet. Foto: iStockphoto.com

Baby řepky mají tu výhodu, že je při nakládání do skleniček nemusíte krájet. | Foto: iStockphoto.com

Řepa je velmi zdravá, zkuste ji postupně přidat do svého jídelníčku. Foto: iStockphoto.com

Řepa je velmi zdravá, zkuste ji postupně přidat do svého jídelníčku. | Foto: iStockphoto.com

Šťáva z řepy má mj. antioxidační účinky, zahání únavu a zpevňuje pokožku. Foto: iStockphoto.com

Šťáva z řepy má mj. antioxidační účinky, zahání únavu a zpevňuje pokožku. | Foto: iStockphoto.com

Boršč, vynikající polévka z řepy, pochází z Ukrajiny. Díky ní řepu dostanete i do toho, kdo ji běžně odmítá. Foto: iStockphoto.com

Boršč, vynikající polévka z řepy, pochází z Ukrajiny. Díky ní řepu dostanete i do toho, kdo ji běžně odmítá. | Foto: iStockphoto.com

Vyzkoušejte něco nového, například burger s řepou, salátkem a jogurtovým dresinkem. Foto: iStockphoto.com

Vyzkoušejte něco nového, například burger s řepou, salátkem a jogurtovým dresinkem. | Foto: iStockphoto.com

Aby byly řepové chipsy co nejkřupavější, musíte je nakrájet na co nejtenčí plátky. Foto: iStockphoto.com

Aby byly řepové chipsy co nejkřupavější, musíte je nakrájet na co nejtenčí plátky. | Foto: iStockphoto.com

 Jakýkoli salát z červené řepy smíchané s jinými druhy zeleniny zvládne vytvořit každý. Foto: iStockphoto.com

 Jakýkoli salát z červené řepy smíchané s jinými druhy zeleniny zvládne vytvořit každý. | Foto: iStockphoto.com

Skvělý a zdravý oběd nebo večeře: pečená zelenina.  Foto: iStockphoto.com

Skvělý a zdravý oběd nebo večeře: pečená zelenina.  | Foto: iStockphoto.com

Řepu pečte neloupanou! Foto: iStockphoto.com

Řepu pečte neloupanou! | Foto: iStockphoto.com

Baby řepky mají tu výhodu, že je při nakládání do skleniček nemusíte krájet. Foto: iStockphoto.com
Řepa je velmi zdravá, zkuste ji postupně přidat do svého jídelníčku. Foto: iStockphoto.com
Šťáva z řepy má mj. antioxidační účinky, zahání únavu a zpevňuje pokožku. Foto: iStockphoto.com
Boršč, vynikající polévka z řepy, pochází z Ukrajiny. Díky ní řepu dostanete i do toho, kdo ji běžně odmítá. Foto: iStockphoto.com
10
Fotogalerie

Nebojte se řepy, zachutná i vám!

Pokud jste si letos zasadili červenou řepu, můžete se právě těšit z její sklizně. Vy ostatní si ji zkuste koupit – patří sice stále k méně často zpracovávaným druhům zeleniny, ale sami poznáte, že stojí za to.

Jak řepu sklízet, skladovat a vařit

Řepu před uskladněním dobře osušte a skladujte ji po menších hromádkách v chladnějším sklepě. Pokud ji sami sklízíte, seřízněte listy kousek nad bulvou. Ze záhonu ji odeberte podle potřeby, ale vždy předtím, než začne dřevnatět. Tuto již ve starověku známou zeleninu můžete jíst syrovou v salátech nebo pít ve formě šťávy.

Červená řepa je oblíbená hlavně zavařená nebo vařená a pečená, ale dají se z ní vykouzlit i sladké dobroty. Nebojte se zkoušet nové recepty a uvidíte, že se snadno stane běžnou součástí vaší kuchyně a zamiluje si ji celá rodina. Jestli nechcete, aby řepa při vaření ztratila šťávu, zabalte neoloupané bulvy do alobalu. A samozřejmě ji před vařením nekrájejte, šťáva musí zůstat uvnitř. Méně známé je využití mladých lístků, z nichž připravíte špenát. Také ji lze ve slupce vhodit do popela a upéct jako brambory nebo s ní přírodně barvit (například velikonoční vajíčka).

Červená řepa léčí

Červenou řepu ve velkém množství nedoporučuji diabetikům, protože obsahuje poměrně hodně cukrů. O její konzumaci se s lékařem musí poradit lidé s nemocnými močovými kameny, neboť v řepě najdou kyselinu šťavelovou. Jinak je tato zelenina opravdovou léčivou lázní. Obsahuje velké množství vitaminů a minerálů. Díky draslíku a hořčíku se hodí při ateroskleróze, vysokém tlaku či srdečních nemocech a problémech krevního oběhu.

Je v ní také dostatek pektinu, který pomáhá vylučovat cholesterol, olovo a radioaktivní látky. Účinkuje při léčení hemoroidů, některých cévních onemocněních a při revmatismu. Má celkově antioxidační účinky, zažene únavu a zpevní pokožku. Podle nejnovějšího vědeckého bádání pomáhá čerstvá štáva z řepy proti rakovině. Pít byste měli půl skleničky třikrát za den. Štáva se doporučuje i při jaterních nemocech, rekonvalescenci, žaludeční nevolnosti a zácpě.

Odrůdy červené řepy

Existuje mnoho odrůd, které se od sebe liší tvarem, zabarvením a odolností. Mezi nejoblíbenější patří 'Červená kulatá' s výbornou chutí dužiny a s univerzální použitelností. 'Renova' s příjemně nasládlou chutí má válcovitý tvar a hodí se pro všechny způsoby použití. Sklízí se od konce července do října a jejím kladem je odolnost proti chorobám a vybíhání. 'Monalisa' je nejžádanější z nově vyšlechtěných odrůd. Dá se pěstovat i pro sklízení maličkých, kulatých, šťavnatých, a hlavně křupavých řepiček – tak zvaných baby beets, které se nakládají. Z ostatních druhů bych jmenovala například 'Betinu', 'Monorubru', 'Bonu', 'Cylindru', 'Libero', 'Pablo F1', 'Todu di Chioggia' či 'Monopoly'.

Jak řepu zavařit, aby byla chutná

Červenou řepu si jistě rádi zavaříte. Připravte si:

  • 2,5 kg řepy
  • 1 kg zelí
  • 1 kg paprik
  • 500 g cibule
  • 250 g pískového cukru
  • 500 ml oleje
  • 500 ml octa
  • 1 balíček Deka nebo Novy

Červenou řepu uvařte doměkka. Oloupejte ji a nastrouhejte na hrubém struhadle. Nakrájejte zelí, papriky, cibuli a přidejte ostatní přísady. Důkladně vše promíchejte a nechte jeden den odležet. Potom naplňte skleničky, uzavřete je a sterilujte dvacet minut při teplotě osmdesát stupňů Celsia.

Vyzkoušejte: Salát z červené řepy s kysanou smetanou

Na tento recept budete potřebovat:

  • 1 červenou řepu o hmotnosti 300 až 400 g
  • 1 cibuli
  • 2 jablka
  • 200 ml kysané smetany
  • citron
  • hořčici
  • pepř a sůl
  • máslo
  • cukr
  • jako přílohu zvolte toastový chléb a bylinkové máslo

Opláchněte červenou řepu a uvařte ji ve vodě doměkka. Nechte ji zchladit, oloupejte a nakrájejte na plátky. Oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka a lehce osmahněte na kousku másla. Omytá jablka rozkrájejte na čtvrtky, odstraňte jádřince, nakrájejte je na plátky a zakápněte citronovou šťávou.

Kysanou smetanu rozmíchejte se špetkou soli, lžičkou cukru, jednou až dvěma lžičkami hořčice a lžičkou citronové šťávy. Touto směsí zalijte na hlubokém talíři narovnané ostatní ingredience. Opečte si toastový chléb, namažte ho bylinkovým máslem a podávejte společně se salátem.

Červená řepa po maďarsku

Na přípravu tohoto pokrmu si nachystejte:

  • 1,5 kg oloupaných a okapaných tenkých plátků vařené řepy
  • 400 ml smetany
  • 1 lžičku papriky
  • 4 lžíce másla
  • 8 lžic strouhanky
  • 6 lžic strouhaného parmazánu
  • sůl
  • citronovou šťávu

Zapékací misku vymažte částí másla, na dno nalijte polovinu smetany a posypte na zbytku másla předem osmaženou strouhankou. Na tuto vrstvu srovnejte přisolené a citronem pokapané plátky řepy. Polijte zbylou smetanou a posypte druhou částí smažené strouhanky smíchané s parmazánem a paprikou. Zapečte v troubě.

Salát z červené řepy a celeru

Připravte si:

  • 1 červenou řepu o hmotnosti asi 300 g
  • půlku celeru
  • 1 sladkokyselou okurku
  • 2 lžíce sterilovaného hrášku
  • olej
  • ocet
  • lžičku cukru
  • sůl

Opláchnutou řepu uvařte ve vodě doměkka, oloupejte ji a nakrájejte na kostičky. Oloupaný celer uvařte v páře do poloměkka, nakrájejte na kostičky a smíchejte s řepou a nakrájenou okurkou. Přidejte dvě lžíce hrášku, špetku soli, lžičku cukru a promíchejte. Zakápněte octem a olivovým olejem. Znovu  promíchejte a nechte v chladu odležet. Podávejte vychlazené.

Doporučujeme

Články odjinud