Šípky můžete nechat přemrznout, pak budou sladší iStock

Šípky můžete nechat přemrznout, pak budou sladší | iStock

Šípek má mnohé léčivé účinky, nejčastěji se užívá ve formě čaje či sirupu preventivně k posílení organismu, ale také při již probíhajícím nachlazení iStock

Šípek má mnohé léčivé účinky, nejčastěji se užívá ve formě čaje či sirupu preventivně k posílení organismu, ale také při již probíhajícím nachlazení | iStock

Šípky mají detoxikační účinky iStock

Šípky mají detoxikační účinky | iStock

Šípek je levná zásobárna vitamínu C na zimu iStock

Šípek je levná zásobárna vitamínu C na zimu | iStock

Udává se, že ve 100 gramech dužiny šípku je 200 až 500 miligramů vitaminu C (v citronech 50 miligramů), iStock

Udává se, že ve 100 gramech dužiny šípku je 200 až 500 miligramů vitaminu C (v citronech 50 miligramů), | iStock

Zkuste si ze šípků vyrobit sirup iStock

Zkuste si ze šípků vyrobit sirup | iStock

Oblíbený je i šípkový čaj iStock

Oblíbený je i šípkový čaj | iStock

 iStock

| iStock

Šípek má mnohé léčivé účinky, nejčastěji se užívá ve formě čaje či sirupu preventivně k posílení organismu, ale také při již probíhajícím nachlazení iStock
Šípky mají detoxikační účinky iStock
Šípek je levná zásobárna vitamínu C na zimu iStock
Udává se, že ve 100 gramech dužiny šípku je 200 až 500 miligramů vitaminu C (v citronech 50 miligramů), iStock
8
Fotogalerie

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

Šípky sbírejte na přelomu září a října, až se pěkně vybarví. Pokud je nemáte na sušení, kdy je vhodné upřednostnit tvrdé plody, ale na sirup či marmeládu, není na škodu ani jejich přemrznutí – díky němu naopak získají sladší chuť.

Klasický recept na šípkový sirup

K přípravě základního receptu na šípkový sirup budete potřebovat:

1 kilogram šípků

1 litr vody

0,5 kilogramu cukru

1 velký citron

Postup:

  1. Vyzrálé šípky dobře omyjte, odstraňte stopky a podle toho, jaké kuchyňské pomocníky máte k dispozici, šípky rozdrťte nebo rozsekejte.
  2. Zalijte je litrem vody a za občasného míchání vařte deset až patnáct minut pomalu doměkka, potom nechte tuto směs asi dvě hodiny vylouhovat.
  3. Vzniklý odvar přeceďte přes sítko a následně přes plátno, abyste odstranili veškeré nečistoty.
  4. Přidejte do něj cukr i vymačkanou šťávu z citronu a vařte dalších asi deset minut, dokud se cukr nerozpustí.
  5. Hotový sirup nalijte do sterilizovaných sklenic a dobře je uzavřete.  

Šípkový sirup bez vaření

  1. Pakliže upřednostňujete přípravu sirupů bez varu, nachystejte si šípky stejně jako v předchozím receptu, ale po jejich zalití vodou odložte vzniklou směs k vyluhování na čtyřiadvacet hodin do lednice.
  2. Po uplynutí této doby směs ohřejte, aby byla horká, ale nevařila.
  3. Přeceďte ji – opět nejdříve přes sítko a poté přes plátno.
  4. Vmíchejte cukr a šťávu z citronu a míchejte tak dlouho, dokud se cukr dobře nerozpustí.
  5. Teprve pak nechte vzniklý sirup vychladnout a nalijte ho do připravených sterilizovaných sklenic.

Poznámka: V případě šípkového sirupu připravovaného zastudena doporučujeme skladovat jej raději v lednici.

Šípkový sirup s medem a oblíbeným kořením

Krom bílého cukru lze jako sladidlo použít cukr hnědý, med nebo stévii.

Při louhování šípků k nim můžete přidat oblíbenou bylinku či koření pro ozvláštnění výsledné chuti (skořici, badyán, hřebíček či vanilku).  

Kromě citronové šťávy lze do sirupu přidat i šťávu z pomeranče.

Šípky léčí a chutnají i dětem

Šípek má mnohé léčivé účinky, nejčastěji se užívá ve formě čaje či sirupu preventivně k posílení organismu, ale také při již probíhajícím nachlazení, horečce a kašli. Šípky obsahují podstatné množství vitaminu C – udává se, že ve 100 gramech dužiny je 200 až 500 miligramů vitaminu C (v citronech 50 miligramů), což oceníme především během podzimu a v zimě. V dřívějších dobách se užívaly jako lék proti kurdějím.  

Šípky mají detoxikační účinky, snižují množství cholesterolu, pozitivně působí na žaludek, močové cesty, vhodné jsou při léčbě močového zánětu a ledvin, žlučových a ledvinových kamenů či aterosklerózy. Jejich užívání se doporučuje v případě silné menstruace, při paradentóze i hemoroidech (vitamin C podporuje vstřebávání protikrvácivého vitaminu K, který v šípku najdeme také), během průjmu i ke zmírnění kolikových bolestí.

Kromě vitaminu C obsahují i vitaminy B a K, minerální látky (draslík, hořčík, vápník), léčivé slizy a třísloviny, organické kyseliny, cukry, pektin, pryskyřice a další látky. Z jejich semen se lisuje olej, který má regenerační účinky. A protože šípky nemají žádné vedlejší účinky, můžeme si my i naše děti sirup, marmeládu či čaj z nich dopřávat denně bez omezení.

Doporučujeme

Články odjinud