Kaki můžete jíst bez slupky i s ní (vezměte ale v úvahu, že plody byly ošetřeny chemickými postřiky).

Kaki můžete jíst bez slupky i s ní (vezměte ale v úvahu, že plody byly ošetřeny chemickými postřiky).

Zralé plody kaki chutnají sladce a jsou velmi lahodné, naopak nezralé mají trpkou chuť.

Zralé plody kaki chutnají sladce a jsou velmi lahodné, naopak nezralé mají trpkou chuť.

Durian připomíná velkou ostnatou hrušku.

Durian připomíná velkou ostnatou hrušku.

Dužnina plodu zapáchá, přesto se nenechte odradit a durian ochutnejte.

Dužnina plodu zapáchá, přesto se nenechte odradit a durian ochutnejte.

 Zralý plod podélně puká.


Zralý plod podélně puká.

Chlebovník náleží do čeledi morušovníkovitých.

Chlebovník náleží do čeledi morušovníkovitých.

 Syrové plody dejte před konzumací vychladit do lednice.


Syrové plody dejte před konzumací vychladit do lednice.

Semena chlebovníku se pečou stejně jako jedlé kaštany.

Semena chlebovníku se pečou stejně jako jedlé kaštany.

 Tmavě hnědé jádro liči se nejí.


Tmavě hnědé jádro liči se nejí.

 Bílá dužnina je příjemně šťavnatá.


Bílá dužnina je příjemně šťavnatá.

Stromy plodící liči se dožívají několika set let.

Stromy plodící liči se dožívají několika set let.

Zralé plody kaki chutnají sladce a jsou velmi lahodné, naopak nezralé mají trpkou chuť.
Durian připomíná velkou ostnatou hrušku.
Dužnina plodu zapáchá, přesto se nenechte odradit a durian ochutnejte.
 Zralý plod podélně puká.
11
Fotogalerie

Exotické ovoce: Seznamte se s druhy, které se u nás dají koupit

Jaké exotické ovoce u nás můžete koupit nebo si ho dokonce sami vypěstovat? Jak ho správně jíst, do jakých receptů se hodí a jaké má účinky na zdraví? Seznamte se s kaki, durianem, liči a chlebovníkem, kterému se říká také jackfruit.

Ne každý se totiž v exotickém ovoci vyzná. Seznámíme vás s oblíbenými druhy a už je jen na vás vybrat si svoji novou oblíbenou pochoutku.

Kaki: Ovoce z tomelu japonského

Až z Japonska přichází kaki, ovoce, připomínající křížence mezi rajčetem a mandarinkou. Oficiální název tohoto stromu zní tomel japonský. Je velmi přizpůsobivý a dokáže přežít i v našich zeměpisných podmínkách. I tak je ale ideální jej na zimu nechat doma nebo alespoň ve skleníku.

Kaki se jí především čerstvé, ale dá se využít i jako součást teplé i studené kuchyně. Můžete je použít jako doplněk k drůbežímu masu nebo základ salátu či marmelády. Kaki velmi prospívá lidskému zdraví. Je bohaté na vitaminy (především A a C), minerály jako fosfor, železo, vápník, hořčík, a na vlákninu.

Také posiluje imunitní systém a zrychluje metabolizmus. Tradičně je mu připisována řada dalších účinků jako zmírňování svalových potíží či pomoc při srdečních problémech.

Durian podivně zapáchá, ale má lahodnou chuť

Pokud narazíte na velkou, zelenožlutou, ostnatou hrušku, která podivně zapáchá, pak jste se nejspíše setkali s durianem. Toto exotické ovoce k nám cestuje až z Asie. Jeho chuť je i přes nepříjemné aroma lahodná a připomíná chuť mandlí.

Durian se v Asii používá obvykle jako základ například zmrzliny, ale dá se samozřejmě jíst i samotný. Tvrdí se, že má afrodiziakální účinky. Jeho cena je však poměrně vysoká, stojí totiž kolem dvou set korun za kilogram.

Jak toto exotické ovoce otevřít? Na jeho povrchu najděte s pomocí nože měkké místo, kam zakrojíte. Celý plod následně otevřete. Vevnitř najdete semena obalená dužinou, která je jedlou částí durianu. 

Ovoce je energeticky velmi hodnotné, a to především díky velkému zastoupení cukru. Kromě toho obsahuje durian také velké množství vitaminu C a dalších tělu prospěšných látek, například riboflavinu nebo niacinu.

Jackfruit neboli chlebovník: Pěstování doma je obtížné

Také původem z Asie pochází jackfruit, u nás známý pod názvem chlebovník. Momentálně se k nám dováží především z Afriky. Jeho plod má oválný tvar a zelenožlutou barvu a může dosáhnout obří velikosti – jsou zdokumentovány až osmdesát kilogramů těžké jackfruity!

Chlebovník roste na až třicet metrů vysokých stromech, což z něj spolu s jeho nároky na venkovní teplotu dělá pro domácí pěstování docela obtížný oříšek. Pokud se do toho i tak pustíte, počítejte s tím, že spíš než ovocem obalený strom získáte krásnou pokojovou rostlinu.

Chlebovník připravíte ke konzumaci tak, že jej do poloviny nakrojíte a potom vyříznete centrální jádro, jehož dužinu sníte buď čerstvou, nebo z ní můžete udělat třeba součást salátu nebo marmelády. Konzumace tohoto ovoce přinese vašemu tělu velkou spoustu vlákniny, vitamínů a minerálů.

Liči: Jak se jí ovoce s drsnou slupkou?

Další asijskou rostlinou, která si u nás získává stále více fanoušků, je z Číny pocházející liči. Jeho plody jsou oválné a kulaté, dlouhé až pět centimetrů. Samotný strom měří až deset metrů.

Pěstuje se v tropickém a v subtropickém pásu. U nás je možné liči pěstovat, ale opět platí, že na zimu patří do skleníku. Teploty pod nula stupňů totiž špatně snáší.

Ovoce jezte tak, že nejdříve odstraníte jeho drsnou slupku. Potom jej můžete jíst čerstvé, ale i kompotované nebo sušené. Liči nakrájené na kousky tvoří výborné doplnění chuti koktejlů, zmrzlinových a ovocných pohárů nebo dezertů.

Má blahodárné účinky na zdraví člověka především díky bohatému obsahu vitaminu C. Kromě toho je v liči obsažena řada minerálů a vláknina.

Foto: Profimedia, Shutterstock

Doporučujeme

Články odjinud