Když děléte murňkové chutney, nejprve si nakrájejte cibulku a česnek

Když děléte murňkové chutney, nejprve si nakrájejte cibulku a česnek

Rozkrájejte je nadrobno a osmahněte na rozpáleném oleji

Rozkrájejte je nadrobno a osmahněte na rozpáleném oleji

Nakrájejte meruňky na menší kousky

Nakrájejte meruňky na menší kousky

Meruňky přidejte k cibulce a česneku spolu s ostatními ingrediencemi

Meruňky přidejte k cibulce a česneku spolu s ostatními ingrediencemi

Musíte pomalu dusit

Musíte pomalu dusit

Meruňky už pouštějí šťávu

Meruňky už pouštějí šťávu

Hotové chutney

Hotové chutney

Chutney dejte do sterilizovaných sklenic

Chutney dejte do sterilizovaných sklenic

Na přípravu meruňěk ve sladkokyselém nálevu plody nejprve vyloupejte

Na přípravu meruňěk ve sladkokyselém nálevu plody nejprve vyloupejte

Do hrnce dejte vodu, ocet a cukr a vzniklý nálev přiveďte k varu

Do hrnce dejte vodu, ocet a cukr a vzniklý nálev přiveďte k varu

Přidejte do něj veškeré koření i feferonku a povařte pět minut

Přidejte do něj veškeré koření i feferonku a povařte pět minut

Hotový nálev. Poté vložte na dvě až tři minuty meruňky a občas vše promíchněte

Hotový nálev. Poté vložte na dvě až tři minuty meruňky a občas vše promíchněte

Horké ovoce naskládejte do lahví, zalejte nálevem a lahve uzavřete

Horké ovoce naskládejte do lahví, zalejte nálevem a lahve uzavřete

Meruňkové dobroty vám vydrží i na zimu

Meruňkové dobroty vám vydrží i na zimu

Meruňky patří mezi nejzdravější ovoce

Meruňky patří mezi nejzdravější ovoce

Protože mají meruňky nízký obsah kalorií, jejich konzumace se doporučuje při redukčních dietách

Protože mají meruňky nízký obsah kalorií, jejich konzumace se doporučuje při redukčních dietách

Rozkrájejte je nadrobno a osmahněte na rozpáleném oleji
Nakrájejte meruňky na menší kousky
Meruňky přidejte k cibulce a česneku spolu s ostatními ingrediencemi
Musíte pomalu dusit
16
Fotogalerie

Meruňkové čatný a meruňky ve sladkokyselém nálevu

Jak zpracovat meruňky? Většinou připravujeme džemy, marmelády a kompoty, sušíme je. Zkuste i něco jiného: meruňkové čatný a meruňky naložené ve sladkokyselém nálevu, obojí podávané k masům pečeným a grilovaným.

Chutney: Chuť Indie s domácím ovocem

Čatný, psáno i čatní (z anglického chutney), má svůj původ v indické kuchyni. Jedná se o hustou barevnou omáčku, která má dochutit základní pokrm – obvykle stačí dvě lžičky, protože je chuťově hodně výrazné. Čatný působí jako stimulace trávení, povzbuzuje chuť k jídlu.

Původní čatný se připravovalo z ovoce, cibule a rozinek, tyto ingredience se vařily s octem, kořením a hnědým cukrem. V době, kdy Indie byla britskou kolonií, se tento recept rozšířil i do dalších zemí.

Postupně se ale měnil a upravoval, v současnosti existují stovky různých receptů. Například pro zmíněnou Británii je nejtypičtější čatný z manga. Běžně už se dá koupit i u nás, a to v různých odstínech chuti. Je dobré vyzkoušet, zda vám víc chutná pikantní, ostré, či sladší.  

Seznam ingrediencí pro přípravu meruňkového čatný 

  • 1 kg pokrájených meruněk
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 100 ml jablečného octa
  • 100 ml balzamikového octa
  • 150 g cukru krupice
  • 1 lžička zázvoru
  • 1 lžička kari
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička soli

Nejdříve si oloupejte cibuli a stroužky česneku. Rozkrájejte je nadrobno a osmahněte na rozpáleném oleji – cibule zezlátne za delší dobu, takže začněte s ní a teprve za nějakou dobu přidejte i česnek.

Do hrnce vsypte na kousky pokrájené meruňky a po chvíli i ostatní ingredience. Směs míchejte tak dlouho, dokud se meruňky nerozvaří. Hotové meruňkové čatný nalijte do sterilizovaných skleniček. 
 

Tip redakce:

Nebojte se s receptem pracovat a před naléváním do lahví čatný ochutnejte. Bude-li se vám zdát příliš kyselé, přidejte do něho cukr podle své chuti.

Meruňky ve sladkokyselém nálevu

Seznam ingrediencí

  • 1 kg zralých, ale ještě pevných meruněk
  • 250 ml octa
  • 150 g cukru
  • 250 ml vody
  • 1/2 lžičky nového koření
  • 1/2 lžičky anýzu
  • 1 malá feferonka
  • 1 hvězdička badyánu
  • kousek celé skořice

Meruňky rozdělte na půlky a vypeckujte. Do hrnce dejte vodu, ocet a cukr a vzniklý nálev přiveďte k varu. Přidejte do něj veškeré koření i feferonku a povařte pět minut. 

Poté vložte na dvě až tři minuty meruňky a občas vše promíchněte. Horké ovoce naskládejte do lahví, zalijte nálevem a lahve uzavřete.  

 Ať už meruňky zpracujete prvním, či druhým způsobem, rozhodně na ně nezapomeňte v letní sezoně. Ke grilovaným masům se hodí obzvlášť výborně. 

Meruňky pro zdraví

Možná jste to netušili, ale meruňky patří mezi nejzdravější ovoce, lidskému organizmu prospívají v mnoha směrech: Například zpomalují jeho stárnutí, snižují hladinu cholesterolu, posilují imunitu. Obsahují také velké množství beta-karotenu, který působí jako prevence nádorových chorob a obrana proti negativním vlivům volných radikálů (uvádí se, že tři meruňky denně pokryjí polovinu denní dávky provitaminu A u dospělého člověka).  

Odbourávají tuky, příznivě ovlivňují stav pokožky, nehtů i vlasů. Protože mají nízký obsah kalorií, jejich konzumace se doporučuje při redukčních dietách. Posilují peristaltiku střev, zlepšují krevní obraz, mají omlazující efekt, zvyšují vitalitu, a co uvítáme snad všichni, působí antistresově i proti únavě. Zkuste je zpracovat i netradičním způsobem. 

Další meruňkové recepty najdete ZDE

Doporučujeme

Články odjinud