Květy bezinek opláchněte, zbavte je nečistot a drobného hmyzu. iStock
Pak odstraňte případné zbylé listy a zbytky stonků. iStock
Macerát slijte a přeceďte přes jemné plátýnko, nesmí obsahovat zbytky květů, sirup by se rychleji kazil. iStock
Hotový sirup slijte do sterilizovaných a čistým alkoholem vypláchnutých lahví. Pro lepší konzervaci ještě na sirup kápněte pár kapek alkoholu a pak láhve dobře a těsně uzavřete. iStock
5
Fotogalerie

Domácí bezinkový sirup udělejte zastudena, nepřijdete o léčivé látky. Jak na to?

Sezóna bezinkových květů je v plném proudu, stačí se jen rozhlédnout kolem sebe. Keře obsypané voňavými „koláči“ z drobných kvítků najdete ve městě i ve volné přírodě. Tak proč je nevyužít třeba k přípravě sirupu, na který nedaly dopustit už naše babičky. Kromě toho, že skvěle chutná, má totiž i prokazatelné léčivé účinky.

Květ černého bezu se používá v tradiční medicíně mnoha kultur již odpradávna. Hlavním důvodem jsou jeho antiseptické, antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. V černém bezu vědci objevili několik důležitých vitaminů včetně A, B1, B2, B3 a C. Květ je bohatý na bioflavonoidy, většinou flavony a flavonoly, obsahuje chlorogenové kyseliny, jako je kyselina skořicová, které mohou pomoci proti alergiím, regulují hladinu glukózy v krvi. Skvěle funguje v boji proti chřipce, nachlazení, kašli.

Ať už ho využijete pro zahnání nepříjemného nachlazení, nebo přípravu osvěžujících letních limonád, vyplatí se doma pár lahviček sirupu mít. Skvěle chutná s vodou, ochucený pár lístky máty či meduňky a několika kolečky citronu. Osladit s ním ale klidně můžete i čaj. Pít ho bez obav mohou i děti, těhotné a kojící ženy. Protože jde o léčivou bylinku, i tady platí všeho s mírou.

Recept na bezový sirup zastudena

Ingredience:

  • 40–50 květů černého bezu (sbírejte je za slunečného suchého dne, nikdy ne po dešti, nejlépe před jejich úplným rozvitím)
  • 1 kg krupicového cukru (můžete použít i třtinový)
  • 3 větší citrony a 3 limetky (pokud je chcete použít i s kůrou, tak v BIO kvalitě)
  • 2,5–3 l vody (budete jí potřebovat tolik, aby byly květy kompletně ponořené)
  • 1 čajová lžička kyseliny citronové

Postup přípravy:

1. Vodu si převařte a nechte ji vychladnout.

2. Květy bezinek opláchněte, zbavte je nečistot a drobného hmyzu. Pak odstraňte případné zbylé listy a zbytky stonků. Citrony a limetky omyjte a nakrájejte na tenká kolečka.

2. Do připravené, pečlivě vymyté velké láhve naskládejte vrstvu květů, na ně vrstvu na kolečka nakrájených citronů a limetek a na ně zase vrstvu květů. Postup opakujte, dokud nenaplníte celou láhev.

3. Vše nyní zalijte vychladlou převařenou vodou, sklenici přikryjte čistou utěrkou a nechte do 24 hodin macerovat v pokojové teplotě.

4. Druhý den šťávu slijte a přeceďte přes jemné plátýnko. Macerát nesmí obsahovat zbytky květů, sirup by se rychleji kazil.

5. Do přecezené šťávy přidejte cukr a míchejte do jeho úplného rozpuštění. Nakonec přidejte ještě kyselinu citronovou, která poslouží jako konzervant.

6. Hotový sirup slijte do sterilizovaných a čistým alkoholem vypláchnutých láhví. Pro lepší konzervaci ještě na sirup kápněte pár kapek alkoholu a pak láhve dobře a těsně uzavřete. Skladujte nejlépe v chladu a temnu.

Doporučujeme

Články odjinud