Nedaří se vám pěstovat zahradní borůvky? Zimolez kamčatský je plně nahradí výbornou chutí i bohatou úrodou. S borůvkami ovšem nemá botanicky společného vůbec nic.
Z několika druhů zimolezů, většinou pěstovaných jako okrasné keře, je zimolez kamčatský (Lonicera kamtschatica) výjimečný tím, že jeho jedlé plody nejenže barvou připomínají borůvky, ale jako ony i chutnají. V Česku se mu také říká kamčatská borůvka. Domovinu má zimolez v daleké Kamčatce, kde příroda přichystala rostlinám drsné podmínky. Proto je přizpůsobivý, mrazuvzdorný a dlouhověký.
Skromný a nenáročný
Na rozdíl od zahradních borůvek nepotřebuje zimolez kamčatský kyselou zem, spokojí se s normální zahradní půdou. Starším keřům nevadí ani občasné sucho, poroste i v polostínu. Je ale světlomilný, proto v zastíněných polohách nebude tolik plodit ani nebude hustě olistěný.
Dorůstá výše kolem dvou metrů, má mohutný kořenový systém a tvrdé dřevo – tedy všechny předpoklady, aby se dožil několika desítek let. Vegetační období má krátké, raší velmi brzy na jaře, časně kvete (nevadí mu ani mrazíky) a plodí většinou již v druhé dekádě května. V teplém jaru mohou plody zimolezu dozrát i koncem dubna. Sklízet první ovoce ze zahrady tedy můžete ještě před jahodami.
Zimolez potřebuje společnost
Jako cizosprašná rostlina potřebuje k sobě vhodného opylovače, proto se doporučuje sázet současně alespoň dva keře různé odrůdy. Nejčastěji pěstovanými odrůdami jsou ‘Amur‘ a ‘Altaj‘.
První z nich, ‘Amur’, má tmavé, velké, modrofialové šťavnaté plody harmonické chuti dozrávající koncem května, ‘Altaj‘ s plody středně velkými dozrává v polovině května – pro výrazné borůvkové aroma je tato odrůda hodně oblíbená.
První roky mu dopřejte pozornost
Nejvhodnějším obdobím pro výsadbu zimolezu kamčatského je podzim (lze ho pochopitelně vysazovat i brzy zjara). Dvouleté sazenice pěstované v kontejnerech by měly mít čtyři až pět prutů a nepotřebují před výsadbou žádnou úpravu řezem.
Výsadbová jáma má mít rozměry padesát na padesát centimetrů a být hluboká tak, abyste mohli dát na dno kompost a rostlina byla asi o tři centimetry hlouběji než v původní nádobě. Mezi keři postačí vzdálenost metr a půl až dva metry.
Keře plodí od tří let, do té doby je můžete během vegetace přihnojovat plným hnojivem a udržovat vlhkou půdu, řez není potřeba. Později postačí podzimní přihnojení dobrým kompostem, první řez potřebují zimolezy v pátém až sedmém roce života.
Prosvětlit a zmladit
Každé čtyři roky je potřeba zimolez prosvětlit: Keře mají přírůstky kolem pětatřiceti centimetrů a dost košatí. Vhledem k tomu, že jsou světlomilné, se jejich plodnost při zahuštění snižuje.
Střed keře je málo olistěný, plody se tvoří drobnější a jen po obvodu. Odstraňte proto z keřů větve vodorovné (u země) a ty, jež mají sklon k převislému růstu. Ponechte asi dvanáct kosterních větví, hlavně mladší pruty uprostřed.
Tyto zbylé větve zkraťte nad místem rozvětvení, keř tak povzbudíte ke tvorbě silně plodících letorostů. Řez můžete rozložit do dvou let, abyste měli pravidelnou úrodu. Nejvhodnější dobou k řezu je podzim po opadu listů nebo velmi časné jaro, období před rašením.
Staré keře potřebují pomoc
Máte-li keřů zimolezu více, můžete ty nejstarší zmladit radikálním řezem pozdě na podzim. Zkraťte všechny hlavní větve zhruba na třicet až čtyřicet centimetrů, ale ne více.
Spící pupeny se u zimolezů níže nevytváří, takže byste se nových větví těžko dočkali. Keř po tomto zásahu hustě obrazí, proto po třech letech zimolez prosvětlete na dvanáct až patnáct nejlépe rostoucích větví.
Co nabízí kamčatská „borůvka“?
S plody zimolezu můžete zacházet stejně jako s jiným ovocem. Lze je konzumovat přímo, zmrazovat, vařit z nich šťávu, zavářet kompot nebo si udělat ovocnou dřeň.
Bobule mají vysoký obsah vitaminů A, C, P, vedle cukrů a kyselin obsahují i karotenoidy a vitaminy B1 a B2. Kromě toho jsou v plodech zastoupeny další prvky jako hořčík, draslík, sodík, měď a železo.
Rychle a jednoduše
Ze sklizené úrody, kterou nezkonzumujete, zkuste vykouzlit odzkoušené dobroty.
Bobule v cukru
- 1 kg plodů zimolezu
- 2 kg cukru
Vše jemně promíchejte, plňte do sklenic a zavíčkujte. Bez vaření vydrží až do jara.
Rosol
- 0,2 l vylisované šťávy
- 250 g cukru
Ingredience smíchejte, mírně zahřejte a plňte do sklenic. Rosol se vytvoří po zchladnutí.
Šťáva
- 1 kg rozmačkaných bobulí
- 3 dl vody
Směs zahřejte na šedesát stupňů a pak nechte půl hodiny odstát. Přeceďte přes plátno, nalijte do sklenic a sterilizujte patnáct minut při osmdesáti pěti stupních.
Domácí lékař v bobulích
Odvar z listů zimolezu kamčatského pomáhá při zánětech horních cest dýchacích, plody za syrova konzumované zahánějí jarní únavu. Užíváním šťávy ze zimolezu kamčatského se dá zmírnit angína a uklidnit podrážděný žaludek. Dobrý vliv má i při léčbě srdečních a cévních chorob.