Sklizeň skončila: nechte jahody pár dnů odpočinout a zbavte se nejprve plevelů .

Sklizeň skončila: nechte jahody pár dnů odpočinout a zbavte se nejprve plevelů .

 V posledních dnech sklizně si můžete v řádcích vytipovat a označit místa s nejkvalitnějšími sazenicemi k odběru.


V posledních dnech sklizně si můžete v řádcích vytipovat a označit místa s nejkvalitnějšími sazenicemi k odběru.

Kvalitní sazenice, které se do zimy v nových porostech ujaly, chraňte před holomrazy také nastýláním. Můžete použít chvojí, rašelinu či kompost.

Kvalitní sazenice, které se do zimy v nových porostech ujaly, chraňte před holomrazy také nastýláním. Můžete použít chvojí, rašelinu či kompost.

 Nastýlka mezi řádky poslouží jako mulč proti plevelům, zároveň může být účinnou ochranou před holomrazy.


Nastýlka mezi řádky poslouží jako mulč proti plevelům, zároveň může být účinnou ochranou před holomrazy.

 Zdravé porosty v oblastech s tužšími zimami někteří pěstitelé nevyžínají. Staré listy pak poslouží jako ochrana před mrazy .


Zdravé porosty v oblastech s tužšími zimami někteří pěstitelé nevyžínají. Staré listy pak poslouží jako ochrana před mrazy .

 V posledních dnech sklizně si můžete v řádcích vytipovat a označit místa s nejkvalitnějšími sazenicemi k odběru.
Kvalitní sazenice, které se do zimy v nových porostech ujaly, chraňte před holomrazy také nastýláním. Můžete použít chvojí, rašelinu či kompost.
 Nastýlka mezi řádky poslouží jako mulč proti plevelům, zároveň může být účinnou ochranou před holomrazy.
 Zdravé porosty v oblastech s tužšími zimami někteří pěstitelé nevyžínají. Staré listy pak poslouží jako ochrana před mrazy .
5
Fotogalerie

Jak pečovat o jahodníky po sklizni

Jak ošetřit jahodník po sklizni, aby byla i v příštím roce úroda bohatá a kvalitní. Vhodná doba pro ošetření nastává zhruba dva týdny po sběru jahod.

Po sklizni je jahodníkový porost v dost žalostném stavu: Půda je zaplevelená, udupaná, do toho se v meziřádcích rozrůstají šlahouny tvořící nové rostliny. Máte-li v jahodách nastýlku, začněte tím, že ji vyhrabete a vyvezete z porostu.  

Jahody po sklizni do 3 týdnů vyplejte

Koncem července bývá ukončena i sklizeň pozdních odrůd. Vyčistit porost a zlikvidovat plevel je třeba do tří týdnů po ukončení sběru jahod. Zároveň si z mladých porostů můžete pro vlastní potřebu odebrat sazenice – nejkvalitnější jsou ty, jež rostou nejblíže mateční rostliny. 

Plevel odstraňte ručně a přitom jahody mělce okopejte, na větší plochy lze použít podle návodu i postřik přípravkem Lontrel 300 v dávce osm mililitrů na šest až deset litrů vody podle hustoty zaplevelení.  

Nejčastějšími plevely v jahodníku jsou různé druhy heřmánků, dále pcháč oset, mléče, svlačce. Na vytrvalé a hluboko kořenící plevele můžete použít menší množství vody (šest litrů), čímž získáte silnější koncentraci postřiku.  

Náš tip: Pokud máte na záhonu jednoleté a dvouleté porosty jahodníku, myslete na to, že třetím rokem se jejich čas definitivně naplní a po sklizni jahod nastává nejvhodnější doba je zlikvidovat. Váháte, protože je vám rostlin líto? V tom případě uvažte, že třetím rokem je málokterý porost zdravý. Jahodníky bývají v tomto věku napadeny chorobami a škůdci, a je proto lépe pořídit si novou sadbu. 

Staré listy jahodníku: Posekat, nebo ne?

Velkopěstitelé i většina zahrádkářů po sklizni odstraní staré listy jahodníku posekáním porostu. Nesežínejte jej níž než na pět centimetrů, aby se nepoškodilo srdéčko rostliny. Do zimy jahodník hustě obroste novými listy.  

Sežínat porost je nevhodné u stáleplodících odrůd – ty by si před nástupem zimy nestačily obnovit listy a rostliny by byly ohroženy mrazem. Ani mladé porosty či náchylné přešlechtěné odrůdy, jako jsou například ‘Elsanta‘ nebo ‘Darselect‘, byste vyžínat neměli.

Jahodník zakládá květní pupeny pro příští úrodu od poloviny září do poloviny října, z toho důvodu by mělo být sežínaní porostu provedeno co nejdříve. Včasné posekání starých listů zmlazuje porost, u většiny odrůd zvyšuje úrodu. 

Jak po sklizni zalévat a hnojit?

Druhá polovina léta bývá v některých oblastech chudá na srážky, přitom zálivka po sklizni je velice důležitá. Jahodník koření dosti mělce, a nemá tak bohatý kořenový systém. Nedostatek vláhy způsobuje přes zimu uhynutí rostlin, které se pak přisuzuje vymrznutí.  

Z pěstovaných odrůd je proti suchu nejodolnější oblíbená ‘Senga Sengana‘ s velmi bohatým kořenovým systémem, ale i té prospěje příděl vláhy.  

Odplozený jahodník je potřeba zásobit před nástupem zimy živinami. Dvě dávky hnojení rozdělte po sklizni tak, abyste nepřihnojovali později než do konce října. Novinkou je kombinované hnojivo NPK 14-10-20 + 7S k lehkému zapravení do půdy po rozhození.  

Od září nehnojte jahodník hnojivy s vyšším obsahem dusíku a hořčíku, vhodnější jsou hnojiva s obsahem draslíku, fosforu a vápníku ve formě uhličitanu vápenatého. Dávkujte vždy podle návodu, pokud budete přihnojovat v polovině září Cereritem, stačí třicet gramů na metr čtvereční. 

Postřik jahod: Co proti květopasu, roztočíku a hnilobě?

Jahodník napadají mnohé choroby a škůdci, z nejobávanějších je to květopas jahodníkový. Brouk překusuje stopky, larvy vyžírají poupata. Velmi nemilým škůdcem je roztočík jahodníkový, pavouček sající uvnitř srdéčka – zakrslé rostliny plodí špatně či vůbec.  

Z mnoha postřiků používaných i během sezony se k podzimnímu ošetření porostu jahodníku proti těmto škůdcům hodí přípravek Metation E50. Proti hnilobě plodů se po sklizni aplikuje opakovaný postřik přípravkem Aliette 80WP, účinný je i na fytoftoru (kořenová choroba).  

Jak zazimovat jahody?

Mladé porosty (vysázené s podzimem) přikryjte na zimu chvojím. Stáleplodící odrůdy jsou náchylnější a vzhledem k opakované úrodě oslabené, proto i jim prospěje zimní přikrývka. Nastýlání kompostu (zahradní rašeliny) do meziřádků je také dobrou ochranou před mrazem.  

Hrozí-li holomrazy s teplotami pod minus osm stupňů, vyplatí se slabé či choulostivé odrůdy přikrýt netkanou textilií. To platí i pro podzimní výsadby, které ještě nemají tak vyvinutý kořenový systém. 

S jahodníkem je na podzim trochu práce navíc, ale vyplatí se. Odměnou vám bude bohatá úroda voňavých a zdravých jahod v příštím roce.

Doporučujeme

Články odjinud