Zelenina

Zelenina, to jsou jedlé části kulturních rostlin, většinou jednoletých a dvouletých. Kořeny, stonky, listy, plody či květy jsou cenným zdrojem důležitých vitaminů, minerálů a vlákniny. Některé druhy se používají jako koření.

Mohlo by vás také zajímat: Ovoce, Úroda, Recepty, Ochrana a péče. Podívejte se na zeleninu v katalogu rostlin.


Zdraví
Co dělat, když vám zelenina působí zdravotní potíže

Co dělat, když vám zelenina působí zdravotní potíže

Nelekejte se, nejde o žádný převratný objev týkající se škodlivosti zeleniny. Jen některým z nás může její konzumace působit (alespoň občas) problémy. Je možné proti jejich vzniku nějak bojovat?

Alena Menclová
ReceptyZdraví
Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Léčivá moc česneku byl známa už ve starověku. Využijte ji i vy a zbavte se neduhů, jež trápí váš organizmus. Látky obsažené v kvalitním česneku působí natolik, že s nimi můžete omládnout o 10 let. Tvrdili to aspoň tibetští mnichové.

Kateřina Hradová
Recepty
Což takhle dát si špenát?

Což takhle dát si špenát?

Někdo jej baští na všechny způsoby, jiný jej nemůže ani vidět. Milovníci špenátu jistě souhlasí, že nejlepší je čerstvě utržený ze zahrádky. A roste skoro sám, tak proč jej nepěstovat. Vždyť stačí jen pár řádků.

Irena Forejtová
Recepty
Halloween není nic pro vás? Místo strašení dýni snězte

Halloween není nic pro vás? Místo strašení dýni snězte

Kam dýni zařadit? Mezi ovoce nebo zeleninu? Botanici ji řadí mezi zeleninu, kulinářům je to jedno. Obrovské plody krájí na kostičky, dusí, smaží, mladé nakládají či kandují. Zeleniny, která se dá v kuchyni zužitkovat snad všemi způsoby, není mnoho. Dýně je v tomto ohledu vzácnou výjimkou.

Irena Forejtová
Zahrádkářův diář
Jak uskladnit kořenovou zeleninu

Jak uskladnit kořenovou zeleninu

Kořenová zelenina nesmí v české kuchyni chybět, a třebaže ji lze celoročně koupit, vlastní zelenina chutná jinak. Jak na správnou sklizeň a uskladnění, jež vám zajistí přísun vitaminů až do jara?

Alena Menclová
Zahrádkářův diář
Vypěstujte si vlastní česnek, je tu čas výsadby

Vypěstujte si vlastní česnek, je tu čas výsadby

Kvalitní česnek je v posledních letech velmi žádáný. Obchody ale většinou nabízejí česnek čínský, který je sice levnější, ale nemá valnou chuť ani vůni. Řešením je vypěstovat si česnek na vlastní zahradě: právě nastal čas k jeho výsadbě.

Jaromír Malich
Floristika
Okrasné tykve dozrávají

Okrasné tykve dozrávají

Okrasná tykev? Asi si představíte Halooween a aranžmá z různotvarých plodů. Líbí se vám tato idea? Pak vězte, že nastává sběr tykviček i semen z nich, jež se vám budou hodit pro pěstování v další sezoně.

Jaromír Malich
Zahrádkářův diářZajímavosti
Jak ušetřit? Získejte semena z letošní úrody!

Jak ušetřit? Získejte semena z letošní úrody!

Na zahradách dozrává plodová zelenina, pomalu odkvétají některé letničky – je čas sbírat semena pro výsevy v příštím roce.

Alena Menclová
Fazolové lusky: přichází čas sklizně

Fazolové lusky: přichází čas sklizně

Začínají dozrávat fazolové lusky. Jejich včasná sklizeň podporuje plodnost rostlin. Říká se, že čím více sklízíte, tím více fazolí máte. Víte ale, jak by správná sklizeň měla vypadat či které choroby a škůdce můžete na plodech objevit?

Tereza Macháčková
ReceptyZajímavostiZdraví
Vyznáte se v kukuřici? Jak poznáte, že je zralá?

Vyznáte se v kukuřici? Jak poznáte, že je zralá?

Dlouho před tím, než Kolumbus objevil Ameriku, objevili její původní obyvatelé kukuřici. Jim tedy vděčíme za všechny dnes známé typy, vypěstované z původní divoké trávy. Díky velkozrnné kukuřici přestali lidé za potravou kočovat a usadili se jako zemědělci.

Alena Menclová
Zajímavosti
Čtyři tipy pro zvýšení úrody

Čtyři tipy pro zvýšení úrody

Chcete-li dosáhnout vyšších výnosů pěstovaných plodin, zlepšete půdní vlastnosti své zahrady. Počítejte ale s tím, že se jedná o dlouhodobý proces a pouhé zapravování kompostu nestačí.

Jaromír Malich
ReceptyZdraví
Nejlepší recepty z okurek

Nejlepší recepty z okurek

Okurková sezona je v plném proudu. Tyto chutné letní plody využijete nejen jako součást zdravého jídelníčku, ale i domácí kosmetiky. Přinášíme vám několik praktických tipů z obou oblastí.

Petra Nachtmanová
Zdraví
To nejlepší z ovoce a zeleniny získáte odšťavňováním

To nejlepší z ovoce a zeleniny získáte odšťavňováním

Kateřina Hradová
Úroda okurek se teď dá vylepšit: jak na to?

Úroda okurek se teď dá vylepšit: jak na to?

Kateřina Hradová
Zajímavosti
Letní inspirace: Mona Lisa ze zeleniny

Letní inspirace: Mona Lisa ze zeleniny

Kateřina Hradová
Zahrádkářův diář
Právě teď můžete vylepšit budoucí úrodu rajčat

Právě teď můžete vylepšit budoucí úrodu rajčat

Kateřina Hradová
Který salát nevykvete?

Který salát nevykvete?

Každý salát se najednou začne vytahovat do výšky, roste a brzy je na záhonu místo hlávky nevzhledné koště. Lze vůbec pěstovat salát přes léto? A v čem je ukryto tajemství pevných hlávek od velkopěstitelů?

Irena Forejtová
Recepty
Vigna čínská: divná fazole vtrhla do české zahrady i kuchyně

Vigna čínská: divná fazole vtrhla do české zahrady i kuchyně

Konzumenti zdravé výživy znají tuhle luštěninu již delší dobu. Ale posledních pár let vignu objevují v sortimentu semen také zahrádkáři. Není divu, je to lahodná a velmi zdravá zelenina.

Jindřiška Kodíčková
ReceptyZdraví
Zajistěte si hlávkové zelí na celou sezonu

Zajistěte si hlávkové zelí na celou sezonu

Někdy zelené, někdy modré, trochu kulaté, trochu šišaté, chroupe se syrové, vaří se a všem chutná! Určitě jste uhodli, že je to hlávkové zelí, kterým v národní klasické kombinaci knedlo-vepřo-zelo nepohrdne snad žádný Čech.

Alena Menclová
ReceptyZahrádkářův diář
Pořiďte si semena ředkve bílé, zdravě si na ní pochutnáte

Pořiďte si semena ředkve bílé, zdravě si na ní pochutnáte

Velké bílé ředkve určitě znáte z pultů obchodů. Víte ale, že si je můžete bez problémů vypěstovat sami?

Alena Menclová
123456...10

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak naplánovat založení nové zahrady

Jak naplánovat založení nové zahrady

Aby návrh zahrady skutečně respektoval potřeby všech členů rodiny a jejich různé zájmy, je dobré se nad ním důkladně zamyslet. Má být víceúčelovým prostorem, lahodit oku a vyžadovat co nejméně péče.

17.  1.  2017 |
Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je bakterií i zápachu

Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je ba…

Je to děsivé, ale kuchyňské prkénko má na sobě víc bakterií, než záchodové. Zatímco ta plastová můžete zpravidla dát do myčky a vyčistit na silný program, s dřevěnými si budete muset poradit jinak. Poradíme vám, jak se snadno zbavit bakterií z masa, nebo zeleniny, které se v kuchyňských prkénkách rády drží a množí.

11.  1.  2017 |
Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Léčivá moc česneku byl známa už ve starověku. Využijte ji i vy a zbavte se neduhů, jež trápí váš organizmus. Látky obsažené v kvalitním česneku působí natolik, že s nimi můžete omládnout o 10 let. Tvrdili to aspoň tibetští mnichové.

11.  1.  2017 |
Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Pochutnáte si rádi na ananasu? Až budete příště konzumovat tento exotický plod, nevyhazujte jeho vrcholovou růžici – zkuste si z ní vypěstovat novou rostlinu, která při dobré péči zaplodí. Naše čtenářka Dana Věrčáková, které se to podařilo, nám prozradila svůj vyzkoušený postup.

19.  9.  2016 |
Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pěstovat i doma

Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pě…

Trápí vás rýma a nachlazení? Zapomeňte na útok na lékárnu a hromady kapesníků a zkuste to přírodní cestou. Vypěstujte si doma rýmovník - bylinu, která je nenáročná na udržování a pomůže vám posílit imunitu.

9.  12.  2016 |