zimolez japonský

zimolez japonský
Latinsky: Lonicera japonica
Slovensky: Zemolez japonský
Čeleď: zimolezovité, Caprifoliaceae
Typ: popínavá rostlina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Je to zimolez pocházející z východní Asie, u nás dobře odolný vůči mrazu. Listy má vejčité a v někerých kultivarech často panašované. Květy krásně voní.

Výška: 2–5 m

Tvar: popínavý

List: vejčitý, opadavý, přisedlý, vstřícný

Barva listu: panašovaná, zelená

Květ: krémové až žluté, silně voní, tvar jako u ostatních zimolezů

Barva květu: krémová, žlutá/zlatá

Plod: bobule

Nároky na půdu: humózní, výživná

Nároky na půdu: pH: kyselé

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, list, vůně

Použití: Nesnáší sucho a vysýchavé půdy, ale jako jeden z mála odolává přímému slunečnímu záření. Pne se spolehlivě po mřížkách, pergolách a jiných oporách.

Kvetení: červen až červenec

Přečtěte si

Nejčtenější články

Hortenzie: nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

22.  4.  2014 |
Pěstování hortenzie

Pěstování hortenzie

Pro hortenzie jsou charakteristické nádherné květy větších rozměrů nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin zahrádek vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

19.  6.  2014 |
Jak připravit svatojánský likér: ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali mimo jiné nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Prospali jste včerejší noc? Nevadí, ořechovka se dá udělat i v následujících dnech.

27.  6.  2014 |
Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě rostě několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

29.  6.  2014 |
Právě teď můžete vylepšit budoucí úrodu rajčat

Právě teď můžete vylepšit budoucí úrodu rajča…

22.  6.  2014 |