zimolez japonský

zimolez japonský
Latinsky: Lonicera japonica
Slovensky: Zemolez japonský
Čeleď: zimolezovité, Caprifoliaceae
Typ: popínavá rostlina
Kalendář
Kvetení 123456789101112
Zralost 123456789101112
Výsadba 123456789101112
Výsev 123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhko

Popis: Je to zimolez pocházející z východní Asie, u nás dobře odolný vůči mrazu. Listy má vejčité a v někerých kultivarech často panašované. Květy krásně voní.

Výška: 2–5 m

Tvar: popínavý

List: vejčitý, opadavý, přisedlý, vstřícný

Barva listu: panašovaná, zelená

Květ: krémové až žluté, silně voní, tvar jako u ostatních zimolezů

Barva květu: krémová, žlutá/zlatá

Plod: bobule

Nároky na půdu: humózní, výživná

Nároky na půdu: pH: kyselé

Nároky na světlo: plné slunce až polostín

Nároky na vlhkost: vyšší

Atraktivita: květ, list, vůně

Použití: Nesnáší sucho a vysýchavé půdy, ale jako jeden z mála odolává přímému slunečnímu záření. Pne se spolehlivě po mřížkách, pergolách a jiných oporách.

Kvetení: červen až červenec

Přečtěte si

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pěstování hortenzie

Pěstování hortenzie

Pro hortenzie jsou charakteristické nádherné květy větších rozměrů nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin zahrádek vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

19.  6.  2015 |
Jak připravit svatojánský likér: ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali mimo jiné nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Prospali jste včerejší noc? Nevadí, ořechovka se dá udělat i v následujících dnech.

27.  6.  2015 |
Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě rostě několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

29.  6.  2015 |
Meruňkové čatný a meruňky ve sladkokyselém nálevu

Meruňkové čatný a meruňky ve sladkokyselém ná…

Jak zpracovat meruňky? Většinou připravujeme džemy, marmelády a kompoty, sušíme je. Zkuste i něco jiného: meruňkové čatný a meruňky naložené ve sladkokyselém nálevu, obojí podávané k masům pečeným a grilovaným.

16.  7.  2015 |
Bazalka vám poroste i v květináči

Bazalka vám poroste i v květináči

Bazalka má všestranné použití, což této bylince zajišťuje stále větší popularitu. Setkáte se s ní jako s okrasným druhem, v kuchyni nebo v léčitelství. Také zastupuje podle pověr znamení lásky, zdraví a moudrosti.

10.  3.  2015 |