Petržel zahradní kořenová

Petržel zahradní kořenová

Petržel zahradní kořenová

Petržel zahradní kořenová

Petržel zahradní kořenová
2
Fotogalerie

Petržel zahradní kořenová

(latinsky: Petroselinum crispum convar. radicosum, slovensky: petržlen  koreňový)
Čeleď: miříkovité (latinsky: Apiaceae)
Kořenová zelenina pocházející ze Středozemí. Coby dvouletka vytváří prvním rokem přízemní růžici listů a shromažďuje zásoby ve ztlustlém hlavním kořeni. Druhým rokem vyžene mohutnou lodyhu s okoličnatým květenstvím. Jakmile semena dozrají, přestane petržel vytvářet další listy.

Nejdůležitější vlastnosti

Výsev (říjen až listopad, duben až květen)
123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhkost
Barva květu
žlutá
zlatá
zelená
Nároky na půdu
lehká,
Tvar:
přízemní růžice
List
opadavý
Atraktivita
list, vůně, k sušení

Použití

Listy se sklízí a zpracovávají čerstvé, ale je možné zmrazit je i usušit. Kořeny se dobývají koncem podzimu. Ukládají se do písku, ideálně do chladného sklepa (v něm vydrží velmi dlouho). Kousky kořene lze stejně jako listy zmrazit a usušit. Petržel se používá především v kuchyni, ale i v kosmetice a léčitelství (čistí krev, je močopudná a podporuje tvorbu krve).

Ostatní vlastnosti

Kořeny petržele obsahují vitaminy A, B, C, E a řadu minerálních prvků, jako je draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník a železo.

Barva listu: světle zelená

Květ: okolík

Plod: nažka

Další dvouletky

Mangold

Mangold

Beta vulgaris convar. vulgaris

Články odjinud