Kořenová zelenina pocházející ze Středozemí. Coby dvouletka vytváří prvním rokem přízemní růžici listů a shromažďuje zásoby ve ztlustlém hlavním kořeni. Druhým rokem vyžene mohutnou lodyhu s okoličnatým květenstvím. Jakmile semena dozrají, přestane petržel vytvářet další listy.
Použití
Listy se sklízí a zpracovávají čerstvé, ale je možné zmrazit je i usušit. Kořeny se dobývají koncem podzimu. Ukládají se do písku, ideálně do chladného sklepa (v něm vydrží velmi dlouho). Kousky kořene lze stejně jako listy zmrazit a usušit. Petržel se používá především v kuchyni, ale i v kosmetice a léčitelství (čistí krev, je močopudná a podporuje tvorbu krve).
Ostatní vlastnosti
Kořeny petržele obsahují vitaminy A, B, C, E a řadu minerálních prvků, jako je draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník a železo.
Barva listu: světle zelená
Květ: okolík
Plod: nažka