Miřík celer je dvouletá aromatická kořenová zelenina pěstovaná pro bulvy a listy, jejichž řapíky se vybělují pro lepší chuť. V prvním roce rostlina vytváří přízemní růžici listů, ve druhém vyrůstá lodyha s květy. Mezi variety patří celer řapíkatý, bulvový a listový.
Nejdůležitější vlastnosti
Kvetení (červen až září)
123456789101112
Nároky na půdu
propustná, humózní, hlinitá,
Tvar:rozvětvený, vystoupavý
Listzpeřený, zubovitý, opadavý
Atraktivitaplod, sklizeň, list, vůně, k sušení
Použití
Celer se používá především v kuchyni: bulvy i listy se přidávají do polévek, omáček, k pečeným masům, do vařeného nebo syrového salátu, nať i semeno jsou součástí kořeninových směsí pro grilování). Listy je možné sušit, zmrazit nebo naložit do octa. Mají lečebné účinky: působí protizánětlivě, močopudně a jako afrodiziakum, povzbuzují chuť k jídlu, urychlují látkovou výměnu. Odvar ze semen působí proti nespavosti.
Ostatní vlastnosti
Barva listu: zelená
Květ: malé okolíky zelenavě bílých květů