Bršlice  kozí noha |  Foto:  © ape ,  CC BY 4.0

Bršlice kozí noha | Foto: © ape, CC BY 4.0

Bršlice  kozí noha |  Foto:  © Сергей ,  CC BY-NC 4.0

Bršlice kozí noha | Foto: © Сергей, CC BY-NC 4.0

Bršlice  kozí noha |  Foto:  © Сергей ,  CC BY-NC 4.0

Bršlice kozí noha | Foto: © Сергей, CC BY-NC 4.0

Bršlice  kozí noha |  Foto:  © e_verbitsky ,  CC BY-NC 4.0

Bršlice kozí noha | Foto: © e_verbitsky, CC BY-NC 4.0

Bršlice  kozí noha |  Foto:  © Nikita Gerasin ,  CC BY 4.0

Bršlice kozí noha | Foto: © Nikita Gerasin, CC BY 4.0

Bršlice  kozí noha |  Foto:  © Eduard Garin ,  CC BY-NC 4.0

Bršlice kozí noha | Foto: © Eduard Garin, CC BY-NC 4.0

Bršlice  kozí noha |  Foto:  © Andrey Pashchenko ,  CC BY-NC 4.0

Bršlice kozí noha | Foto: © Andrey Pashchenko, CC BY-NC 4.0

Bršlice  kozí noha |  Foto:  © shhactnatural ,  CC BY-NC 4.0

Bršlice kozí noha | Foto: © shhactnatural, CC BY-NC 4.0

Bršlice  kozí noha |  Foto:  © shhactnatural ,  CC BY-NC 4.0

Bršlice kozí noha | Foto: © shhactnatural, CC BY-NC 4.0

Bršlice  kozí noha |  Foto:  © Daniel Cahen ,  CC BY 4.0

Bršlice kozí noha | Foto: © Daniel Cahen, CC BY 4.0

Bršlice  kozí noha |  Foto:  © Сергей ,  CC BY-NC 4.0
Bršlice  kozí noha |  Foto:  © Сергей ,  CC BY-NC 4.0
Bršlice  kozí noha |  Foto:  © e_verbitsky ,  CC BY-NC 4.0
Bršlice  kozí noha |  Foto:  © Nikita Gerasin ,  CC BY 4.0
10
Fotogalerie

Bršlice kozí noha

(latinsky: Aegopodium podagraria, slovensky: kozonoha  hostcová )
Čeleď: miříkovité (latinsky: Apiaceae)
Bršlice kozí noha je známá také jako kerhák nebo kerhátek. Vyskytuje se na většině území naší republiky. V zahradách je chápána jako plevel, nicméně má léčivé schopnosti a dá se snadno a chutně zpracovat v kuchyni (zvláště na jaře, kdy klasická zelenina ještě neroste).

Nejdůležitější vlastnosti

Kvetení (červen až srpen)
123456789101112
Nároky na světlo
Nároky na vlhkost
Barva květu
bílá
Výška
0, 4 m
Nároky na půdu
výživná,
List
dlouze vejčitý, pilovitý, vícečetný
Atraktivita
sklizeň, list, rychlerostoucí, snadné pěstování

Použití

Mladé listy mají využití v kuchyni - sypou se na chleba s pomazánkou, připravuje se z nich salát, zeleninová polévka, špenát apod. Bršlice je léčivá: působí silně močopudně, uvolňuje křeče, obklad z ní se doporučuje při revmatizmu a dně nohou, na zanícené rány a hemoroidy. Syrové rozmačkané listy podporují hojení ran, přikládají se na bolavé klouby a štípance od komárů, které potom přestanou bolet a štípat. Připravují se z ní zákvasy na rostliny, pochutnají si na ní hospodářská zvířata. Může se uplatnit jako náhrada trávníku (existují i panašované formy).

Ostatní vlastnosti

Bršlice vytváří množství oddenků, proto je obtížné zbavit se jí.

Barva listu: zelená

Květ: Květenství má formu strukturovaného okolíku, přičemž terminální okolík i postranní okolíčky prvního řádu jsou složeny z oboupohlavních květů a okolíčky druhého řádu jsou složeny ze samčích květů.

Plod: dvojnažka s křídlem

Další trvalky

Články odjinud