Artyčok pochází ze Středozemí. Má přímou, plstnatou a nevětvenou lodyhu s velkými, obvykle ostnitými listy, které jsou na rubu běloplstnaté. Tato trvalka se většinou pěstuje jako jednoletá rostlina pro své řapíky, které jsou jemné a velmi chutné, ale také pro ozdobné květy.
Použití
Pěstuje se především pro řapíky, které se kuchyňsky zpracovávají podobně jako chřest (např. se vaří, zapékají). Listy artyčoku obsahují látky, které příznivě působí na tvorbu a vypuzování žluči, trávení, při zánětech žlučových cest a arterioskleróze. Snižují množství cukru v krvi a zvyšují antitoxický účinek jater. Pro artyčok je typická příjemně hořká chuť, které se využívá i v potravinářství při výrobě alkoholických i nealkoholických nápojů. Ozdobné květy se hodí k řezu (do vázy).
Ostatní vlastnosti
Řapíky se v předjaří, zhruba tři týdny před sklizní svazují dohromady a jejich spodní části se obalují slámou, papírem či igelitem, aby byly vybělené.
Barva listu: zelená
Květ: Velké červenofialové až modré květy vyrůstají na dvouletých a starších rostlinách. Úbory mají kulovité zákrovy, listeny jsou střechovitě složeny v několika řadách. Vnější liseny jsou bodlinaté.