Jak pěstovat majoránku v truhlíku i na zahradě

Staletí byla majoránka oblíbenou bylinkou používanou při přípravě masitých jídel. Její vůně oplývala pověrou, že může přičarovat lásku. V kuchyni bychom se bez ní těžko obešli dodnes. Pěstujeme ji jako letničku na zahrádce.

Majoránka pochází z Přední Asie a Středomoří, ovšem dnes se pěstuje a používá celosvětově. Je to vytrvalá keříčkovitá bylina z čeledi hluchavkovitých, dorůstá do výšky 20 až 40 centimetrů. Vzpřímeně rostoucí lodyhy jsou porostlé šedozelenými plstnatými lístky.

U nás není schopna přečkat tuhou zimu, proto se pěstuje jako letnička, tedy každý rok se vysévá znova. Kvete od června do srpna drobnými bílými nebo růžovými kvítky seskupenými v kláscích. Celá rostlina je silně aromatická.

Výsev a výsadba

  • Vyžaduje slunečné závětrné stanoviště, jinak nedosahuje kvalitního aroma.
  • Půda má být lehčí, zásaditá, bohatá na humus.
  • Před výsadbou je vhodné půdu přihnojit organickým hnojivem.

Majoránku můžeme vypěstovat ze semen, vhodnější je zakoupit sazeničky. Semena sejeme v březnu až dubnu do truhlíků, lehce zasypeme zemí nebo pískem, aby se k nim dostalo světlo a probudilo je ke klíčení.

Truhlík necháme buď v nepříliš teplé místnosti nebo středně teplém pařeništi. Vzešlé sazenice rozsadíme po několika kusech ve vzdálenosti cca 3 centimetry. Do volné půdy sázíme v květnu po posledních přízemních mrazících. Doporučená vzdálenost mezi rostlinami je 15 centimetrů.

Majoránku můžeme použít i do skalky, na záhonové obruby nebo vysadit do květináče či truhlíku na balkóně. Na zimu nádobu přeneseme do bytu na světlé místo. Nesmíme zapomínat na pravidelnou zálivku, kypření půdy a vytrhávání plevele.

Sluníčko dodá více vůně

  • Jako koření i pro léčivé účely se sbírají listy a květ. Sklizeň provádíme 2–3krát za sezonu před rozkvětem a za suchého počasí. Nejlépe v jedenáct hodin dopoledne za jasného počasí. Rostlinky se sestřihnou cca 5 centimetrů nad zemí, aby mohly znovu obrazit.
  • Větších výnosů dosáhneme, sestřihneme-li jednotlivé stonky nad dřevnatou částí. Zbylý stonek se rozvětví. Rozkošatělá rostlina přinese při příštím sběru větší výnos.
  • Naposledy se sklízí na podzim, kdy se vytrhávají a suší celé rostliny. Pro okamžitou potřebu lze odstřihávat majoránku průběžně, jakmile dostatečně naroste.
  • Ostříhané lodyhy usušíme na stinném místě buď rozprostřené v jedné vrstvě nebo svázané do kytiček a zavěšené ve stínu. Poté z nich odrhneme listy a květy. První sklizeň je kvalitnější.  
  • Uchováváme v dobře uzavřené tmavé nádobě. Nejdéle jeden rok.

Koření pro povzbuzení

  • Kořeníme s ní tučná jídla, protože povzbuzuje tvorbu žaludečních šťáv a žluči, zároveň zklidňuje zažívací trakt, pomáhá proti nadýmání.
  • Přidáváme do polévek, pečeného masa, mletých mas, omáček, gulášů, luštěninových jídel, těstovin, uzenin a paštik. Těžko si bez ní lze představit tradiční bramboračku nebo bramborák.
  • Majoránku přidáváme nejlépe ke konci vaření, nebo nadvakrát – během vaření a nakonec do hotového jídla.

Extra tip! Výborná je v kombinaci s česnekem, hodí se k ní pepř, nové koření, kmín, rozmarýn, šalvěj a saturejka. 

Moc léčivá, zdraví prospívá

  • Majoránka obsahuje třísloviny, hořčiny a silici.
  • Má protizánětlivé účinky.
  • Působí proti nachlazení, neurózám, migréně a bolesti hlavy, střevní kolice.
  • Odstraňuje křeče.
  • Je mírně močopudná.
  • Ve větším množství působí mírně omamně.
  • Používá se do koupelí posilujících nervy.
  • Odvar pomáhá zmírňovat menstruační bolesti doprovázené křečemi a má uklidňující účinky při nespavosti.
  • Inhalace pomáhá při astmatu.
  • Naložená v oleji uvolňuje namožené svaly.
  • Majoránková mast urychluje hojení ran.  

Odvar

Lžičku suché drcené majoránky přelijeme 1/2 l vroucí vody a necháme 15 minut stát. Pijeme 1 až 2 šálky denně.

majoránka.jpg

Aromatický olej

30 g drcené sušené majoránky naložíme do 1 l olivového nebo slunečnicového oleje. Necháme 14 dní louhovat. Občas protřepeme. Nakonec olej slijeme přes jemné sítko nebo plátno.

Používáme jako mazání na namožené svaly a při bolestech hlavy si jím lehce potřeme čelo.

Stejně dobře se hodí i pro kuchyňské využití jako dochucovadlo.

Doporučujeme

Články odjinud