Zahrádkářská sezona 2012: vlastní rajče chutná nejlépe

Od poloviny února do jeho konce je nejvhodnější doba k výsevu rajčat. Připravte si mělčí nádoby, květináčky či misky, do nichž nasypete písčitou kompostovanou zeminu, a na ni rozložte semena. Třeba novinky letošního roku.

Osivo potom zlehka zakryjte zeminou, pokropte a přikryjte mikrotenovým sáčkem nebo tabulkou skla. 

Jakmile na vás vykouknou první klíčky, víko odstraňte, aby malé rostlinky nezplesnivěly. Postarejte se o udržení rovnoměrné vlhkosti a v půli května se můžete pustit do výsadby sazenic.

Rajčata mají ráda teplo, dopřejte jim je

Dnes vám představíme tři nové kultivary tyčkových (indeterminačních) rajčat. 'Hardy F1' je středně pozdní až pozdní hybridní odrůda určená pro pěstování ve skleníku. 

Hardy.jpg
'Hardy F1'; foto: Moravoseed

Z převážně jednoduchého květenství se vyvinou velké, pevné plody, na podélném řezu slabě zploštělého tvaru, bez žebrování u stopky. Dosahují hmotnosti od 170 do 190 gramů. Barva před zralostí bývá světle zelená bez žíhání, ve zralosti červená. Skladovatelnost plodu je dlouhá.

Rajče tyčkové 'Herodes' představuje poloranou odrůda, která se hodí pro pěstování ve sklenících, fóliových krytech i na poli. Květenství je jednoduché i složené.

Velké plody mají na podélném řezu srdčitý tvar a dosahují hmotnosti až 250 gramů. Jsou masité, ve zralosti růžové, s vyšším obsahem sušiny. Příčné řezy plodů jsou vhodné ke grilování, do sendvičů i hamburgerů. 

Herodes.jpg
'Herodes'; foto: Moravoseed

Tyčková rajčata nemusí být jen kulatá

Zajímavým jménem piráta 'Corsaro F1' označili šlechtitelé hybridní odrůdu, která patří do nového typu rajčat San Marzano. Jejich původ je v Itálii a je pro ně typický protáhlý, oválný tvar, jenž je běžný u rajčat keříčkovitých.

Charakterizuje je také pevná dužnina s malým počtem semen a slupka, jež má intenzivní, jasně červenou barvu a je lehce oddělitelná.

Plody kultivaru 'Corsaro F1' jsou tedy protáhlé a oválné, o hmotnosti 130 až 150 gramů. Mají výjimečné aroma, chuť i tvar, hodí se pro všechny možné typy teplé kuchyně. 

Corsaro.jpg
'Corsaro F1'; foto: Semo

Až budete sklízet plody, pamatujte na tři důležitá pravidla:

  • Neskladujte rajčata v lednici! Při nízkých teplotách ztrácejí aroma i chuť.
  • Nechcete mít slupky rajčat v jídle? Plody ponořte ještě před jejich přípravou nakrátko do vroucí vody, slupky pak lehce oloupete.
  • Když je rajče příliš měkké, špatně se krájí. Zkuste ho dát na deset minut do ledové vody, po této lázni výrazně zpevní.

Doporučujeme

Články odjinud