vytisknout velikost písma Reveň rebarbora: nepropásněte dobu sklizně, je tu!

Reveň rebarbora: nepropásněte dobu sklizně, je tu!

Pokud vám na zahradě roste reveň, neměli byste zapomenout, že nastalo období, kdy sklízíme její mohutné řapíky. A vy, kteří tuto pochoutku neznáte, přečtěte si, jak si ji snadno vypěstovat. Reveň vlnitá, známá také pod jménem reveň rebarbora (Rheum rhabarbarum) či jen zkráceně rebarbora, má svůj domov v Asii.

Reveň a rebarbora jedno jsou

Tuto vytrvalou rostlinu dosahující metrové výšky snadno určíte podle listové růžice, jež zabírá většinou asi metr čtvereční rozlohy. Svými listy připomíná nezasvěceným lopuch, ale od toho ji už zdálky odlišují dvoumetrová květenství, která se objevují od května do června. 

reveň.jpg
Rebarbora není náročná na pěstování a snad na každé zahradě se pro ni najde místo

Když jsou zelenomasé odrůdy červené

Reveň si pamatuji už z dob svého dětství – rostla a pořád roste pod jednou naší jabloní, v jejím stínu. Proto mě později častokrát překvapilo, že tuto rostlinu někteří lidé vůbec neznali, případně ji nekonzumovali, i když ji měli na zahradě. Považovali ji za „planější krásku“ bez užitkové hodnoty.

Recepty | Úroda | Užitečná zahrada | Zahradní rostliny | Zelenina

O rebarboře jste ještě neslyšeli? Seznamte se s ní!

Patříte-li také mezi tyto neználky, pak vězte, že se konzumují mladé listové řapíky, jež mohou být zelené či zbarvené do červena. Pozor ale, reveň umí klamat tělem! Odrůda, která má červené řapíky, nemusí totiž vždy mít červený vnitřek.

Tak například odrůdy ‘Holsteiner Blut‘ a ‘The Sutton’ mají řapíky víceméně červené, přesto se ale jedná o takzvané zelenomasé odrůdy (mimochodem obě jmenované patří k těm nejvýnosnějším).

Choroby a škůdci | Ochrana a péče | Úroda | Užitečná zahrada | Výživa a hnojení

Výsadbu, přesazení i množení rebarbory můžete provést v březnu

Dobrota se svěží chutí 

Z řapíků se připravuje výborná marmeláda, která je na rozdíl od jiných, podle mého mínění až příliš sladkých, příjemně kyselá. Reveň dodá skvělou, osvěžující chuť také moučníkům, zpracovává se i do kompotu. Kvůli obsahu kyseliny šťavelové je však méně vhodná pro osoby trpící ledvinovým onemocněním.

reveň - řapíky.jpg
Barva řapíků může klamat

Co napoví Státní odrůdová kniha

Zajímáte-li se o odrůdy reveně zapsané ve Státní odrůdové knize, vězte, že v současnosti byste tu žádnou nenašli. Registrace známé ‘Jary‘ (středně raná, se silnými červenými řapíky a vysokými výnosy) byla zrušena v roce 2007, protože její udržovatel, firma Sempra, si nepodala žádost o její prodloužení.

Ve Společném katalogu odrůd druhů zeleniny (reveň je zařazena v druhovém seznamu mezi zeleninové druhy) najdete zapsáno 19 odrůd, jedna je registrována v Polsku, ostatní v Nizozemsku.

Reveň umí být rychlejší než jaro

Reveň patří k nejranějším zeleninám. Jakmile rozmrzne půda, okamžitě vyžene – z tohoto důvodu je třeba zajistit, aby nezamrzla moc hluboko. Postup je jednoduchý: vytvoříte jí ochranu ze silné vrstvy rašeliny nebo listí, přidáte smrkové chvojí – a mráz pak nepronikne až do země. Důležité je, abyste reveň takto „zastlali“ dříve, než svrchní vrstva půdy příliš promrzne (počátek ledna představuje poslední možnost).

Jednoduchá péče

Péče o tyto plně mrazuvzdorné rostliny není náročná. Co se půdy týče, upřednostňuje reveň hlubokou humózní zeminu neutrální či zásadité reakce, ale v podstatě jí stačí, když má dostatek živin.

Půda lehká, jež se na jaře rychle zahřívá, zajistí dřívější úrodu než půda těžká a mokrá. Dobu sklizně ovlivní i umístění rostliny – na výsluní řapíky dozrají rychleji než v polostínu (reveň lze bez problémů sázet pod ovocné stromy, jejichž koruny se vzájemně ještě nedotýkají).

Při pěstování reveně byste měli dodržovat dvě zásady:

  • po celou dobu vegetace jí poskytujte dostatek vláhy
  • pravidelně odstraňujte tvořící se květenství, aby se rostliny zbytečně nevysilovaly
rebarbora - květ.jpg
Jakmile se objeví květ, ostraňte jej

Kolik let vydrží bez přesazení?

V odborné literatuře se uvádí, že rostliny mohou zůstat na jednom místě i 10 let, přičemž nejvyšší výnos bývá v pátém až sedmém roce po výsadbě (1–2 kg z každé rostliny), nicméně osobně neznám ve svém okolí nikoho, kdo by rebarboru vůbec kdy přesazoval.

Jednou provždy zkrátka a dobře získá své místo a na něm zůstává ne deset, ale desítky let. Jen občas se jí část vyryje, aby ji mohl dostat a pěstovat někdo další. Jedná se o vegetativní množení, spočívající v dělení trsů. Je výhodnější než výsev semen, protože hotové sazenice získají stejné vlastnosti jako mateřská rostlina.

Namnožte si ji vegetativně...

Pakliže se budete chtít do takového množení (případně přesazování) pustit, počkejte si na podzim (je to možné ještě v březnu), když jí zežloutnou listy. Každý oddělek musí mít alespoň jeden silný vegetační vrchol.

Ten by měl být po výsadbě asi 5 centimetrů pod povrchem půdy, ale tak, aby oddělky nebyly v půdě hlouběji, než v původním trsu. Vyryté kořeny nesmějí zůstat dlouho vystaveny vzduchu. Přikryjte je namočenou pytlovinou nebo podobným materiálem, jestliže rostlinu hned nezasadíte.

Rebarboru neoberte o listy, jinak se sazenice oslabí! Nové listy může tvořit jen pomocí těch, které má. Vezmete-li jí jich při sázení moc, nebo dokonce všechny, budou se nové tvořit na úkor kořenů. Po vysazení sazenici pevně přimáčkněte a řádně zalijte. První sklizeň bude už rok po výsadbě.

... nebo generativně

Generativní množení spočívá ve výsevu semen, a to hned po jejich dozrání – v srpnu nebo v březnu až dubnu – na venkovní záhony. Po vzejití rostlinky přepíchejte do sponu 20 x 20 centimetrů.

Na podzim nebo na jaře druhého roku je budete moci vysadit vždy metr od sebe na trvalé stanoviště. Na dno vykopané jámy přisypte dávku rozloženého chlévského hnoje. Rostliny se mají vysazovat na hluboce zrytou půdu, přinejmenším nakypřenou do hloubky na dva rýče. S první sklizní lze počítat 3 roky po výsevu.

reveň setá - semena.jpg
Při množení ze semen si na úrodu budete muset pár let počkat 

Nezapomeňte: hnůj a kompost musí být!

Zatímco před výsadbou se do půdy zapravuje chlévský hnůj, v dalších letech je to dobře rozložený kompost. Já sama a stejně tak i pěstitelé, které znám, dopřáváme rebarboře jen tuto výživu. Myslím si totiž, že chemie máme kolem sebe i tak dost, takže se jí snažím vyhýbat.

Když se pustíte do hnojení 

Nicméně pro pořádek si připomeňme, co uvádí odborná literatura. Vzhledem k tomu, že rostliny mají během roku velkou spotřebu dusíku, měli byste jim hned zjara dopřát asi 20 kilogramů kompostu na metr čtvereční a ještě před vyrašením na každý metr čtvereční 15 až 20 gramů plného kombinovaného hnojiva a stejné množství dusíkatého hnojiva.

Hnojivou směs v suchém stavu rozhoďte na povrch půdy a poté zapravte motyčkou do půdy. Důkladně rostlinu zalijte, aby se živiny dostaly rychleji ke kořenům. Hnojení by se mělo opakovat v květnu (1x až 2x čistým dusíkatým hnojivem). Spojte je se zálivkou, a to vždy, takže čistou vodou vůbec nebudete zalévat. Na každý litr zálivkové vody dejte až 3 gramy plného hnojiva.

Dodržujte pravidla sklizně

Jak jsem uvedla výše, sklízejí se jednotlivé řapíky. Neřežte je, nestříhejte, ale jen a pouze vytrhávejte. Vylomte je až u báze, protože nevylomené zbytky by mohly zahnívat. Pracujte s citem, jsou křehké! Listovou čepel pak odřízněte, řapíky můžete skladovat v chladničce tři až pět dní.

Sklizeň se provádí postupně, jak řapíky narůstají, a to od dubna do poloviny až konce června, pak budete příští rok sklízet mohutné řapíky. Později se v nich zvyšuje množství kyseliny šťavelové. Z rostliny lze sklidit asi třetinu listů, aby se příliš nevysílila.

rebarbora - řapíky.jpg
Na kostičky nakrájené řapíky se dají zamrazit

Ještě dodáme živiny

Na závěr sklizně ještě reveň pohnojte. Na metr čtvereční plochy počítejte asi 15 gramů plného hnojiva a 15 gramů čistého dusíkatého hnojiva. Úplně poslední hnojení má svůj čas v červenci. Na každý metr čtvereční přijde 20 gramů plného hnojiva a stejné množství rychle působícího dusíkatého.

Nejčtenější články

Hortenzie: nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

22.  4.  2014 |
Pěstování hortenzie

Pěstování hortenzie

Pro hortenzie jsou charakteristické nádherné květy větších rozměrů nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin zahrádek vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

19.  6.  2014 |
Jak připravit svatojánský likér: ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali mimo jiné nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Prospali jste včerejší noc? Nevadí, ořechovka se dá udělat i v následujících dnech.

27.  6.  2014 |
Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě rostě několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

29.  6.  2014 |
Právě teď můžete vylepšit budoucí úrodu rajčat

Právě teď můžete vylepšit budoucí úrodu rajča…

22.  6.  2014 |