vytisknout velikost písma Čínské zelí z české zahrádky: vypěstujte si ho!

Když se řekne zelí, většina z nás si vybaví typické bílé a fialové hlávky. Zkuste zasadit i exotičtější druhy; zrovna čínské zelí vás přesvědčí, že není zelí jako zelí.

Čínské zelí se často zaměňuje s pekingským. Pro jejich snadné rozlišení stačí prozradit, že čínské zelí netvoří pevnou hlávku. Podobá se tak spíše salátu než zelí. Řapíkaté listy odstávají od vegetačního vrcholu a mají tmavě zelenou barvu.

Pro některé odrůdy jsou typické široké řapíky bílé barvy. Liší také velikostí, dosahují od 10 do 45 centimetrů. Nejčastěji se setkáte s bílými nebo zelenými dužnatými žebry.  

Čínské zelí - směs odrůd.jpg
Pro začátek není špatné vyzkoušet směs odrůd, v tomto případě ‘Sobi’, ‘Ogi’ a ‘Bokken’; foto:

Jak začít

Nároky na pěstování se shodují s pekingským zelím. Sazenice vyžadují vyšší vlhkost půdy i ovzduší a daří se jim ve vyšších polohách. Půda by měla být středně těžká, dostatečně humózní a propracovaná. Nesmíte zapomínat na časté závlahy. Vegetační doba se pohybuje od 56 až do 70 dní.  

Čínské zelí Green.jpg
Láká vás chuť východu? Řapíky odrůdy 'Green' jsou vhodné pro studenou kuchyni i tepelné zpracování. Hustěji semena vysejte, chcete-li sklízet především mladé, lahůdkové listy určené na čerstvé saláty; foto:

Čínské zelí se vysévá do řádků vzdálených od sebe přibližně čtyřicet centimetrů. Jakmile rostlinky vzejdou, vyjednotí se na vzdálenost pětadvaceti centimetrů. Nejlépe porostou při teplotách patnáct až dvacet stupňů Celsia. Doporučuje se vysévat od poloviny června do začátku srpna.  

Pěstování snadno a hlavně rychle

U jarních výsevů existuje určité riziko předčasného vybíhání do květu, proto rostliny opakovaně seřezávejte a konzumujte. Ovšem i na mladých květech si můžete pochutnat. Čínské zelí má tu výhodu, že ho lze sklízet v kterémkoliv stádiu.

První listy je možné sbírat dokonce již po třech týdnech po vysazení! Rostlinky seřezávejte dva a půl centimetru nad zemí a nechte znovu obrůst. Chutné pokrmy si připravujte bez obav velmi často, čínské zelí se totiž dá pěstovat celoročně. 

čínské zelí - sazenice.jpg
Čínské zelí se hodí pro nedočkavce

Jak zpracovat úrodu 

Jemným čínským zelím, které je ve srovnání s pekingským aromatičtější, můžete nahradit hlávkový salát. Lze ho konzumovat za syrova nebo si listy usušit či naslano nakládat.  

Salát z čínského zelí s jablky 

500 gramů čínského zelí

6 jablek

6 ředkviček

8 ořechů

hořčice

olivový olej

jablečný ocet

cukr

sůl

pepř

kysaná smetana 

V salátové míse smíchejte na kousky natrhané čínské zelí a kolečka ředkviček. Promíchejte s kolečky jablek a nasekanými ořechy. Zalijte zálivkou smíchanou ze tří lžic oleje, dvou lžic jablečného octa a lžičky hořčice, oslazenou, osolenou a opepřenou dle chuti. Přidejte tři vrchovaté lžíce kysané smetany, promíchejte a vlijte na salát. Podávejte vychlazené.

čínské zelí.jpg
Zvlášť v létě je lepší příležitost začít se stravovat zdravěji

Bulgur s čínským zelím a bylinkami 

300 gramů pšeničného bulguru

půl čínského zelí

olej

2 stroužky česneku

hrst čerstvé bazalky

hrst čerstvé máty

sůl 

Bulgur uvařte podle návodu na obalu. V hluboké pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm na nudličky nakrájené čínské zelí. Přidejte prolisovaný česnek, osolte a pod pokličkou duste doměkka. Vmíchejte uvařený bulgur a přidejte jemně posekanou bazalku a mátu. 

Polévka z čínského zelí 

bílá část z pórku

1 mrkev

1 malé čínské zelí

1 květák

sojový nebo slunečnicový olej

sojová omáčka

kuřecí vývar nebo bujonová kostka

sůl 

Nakrájejte nadrobno pórek, mrkve nastrouhejte a zelí nasekejte na malé kousky. Rovněž si nadělejte malé kousky z květáku. Zeleninu vložte do hrnce s trochou oleje, osolte podle chuti, přidejte sojovou omáčku a zalijte asi litrem vývaru. Nechte vařit, dokud nebude květák měkký. Poté pokrm podávejte.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Deset druhů bylin, které byste si měli vypěstovat

Deset druhů bylin, které byste si měli vypěst…

Chcete mít po ruce čerstvé vitaminy od jara až do podzimu? Vypěstujte si byliny, které využijete v kuchyni, při léčbě různých neduhů či jako voňavou dekoraci. Vybrala jsem deset druhů, jejichž popis i zásady pěstování najdete v dnešním článku.

28.  2.  2015 |
Reveň rebarbora: nepropásněte dobu sklizně, je tu!

Reveň rebarbora: nepropásněte dobu sklizně, j…

20.  5.  2015 | | 1 N/A
Bazalka vám poroste i v květináči

Bazalka vám poroste i v květináči

Bazalka má všestranné použití, což této bylince zajišťuje stále větší popularitu. Setkáte se s ní jako s okrasným druhem, v kuchyni nebo v léčitelství. Také zastupuje podle pověr znamení lásky, zdraví a moudrosti.

10.  3.  2015 |
Jak vytvořit z převislých pelargonií vodopád květů

Jak vytvořit z převislých pelargonií vodopád …

Nepokukujte letos po kaskádách květů na cizích balkonech. Do „ledových mužů“ nějaký den zbývá; stačí navštívit zahradnictví, nakoupit rostliny a osázet truhlíky i mísy těmi nejpěknějšími pnoucími muškáty.

10.  5.  2015 |
Proti kadeřavosti chraňte broskvoně i zjara

Proti kadeřavosti chraňte broskvoně i zjara

Jednou z nejnebezpečnějších chorob broskvoní, napadajících stromy bez rozdílu odrůdy a věku, je kadeřavost. Ochrana proti ní je možná a účinná, seznámíte-li se s vývojem jejího původce a dodržíte termíny ošetření stromů.

7.  3.  2015 |