vytisknout velikost písma Zkontrolujte hlízy jiřin, během zimování jsou ohrožené

Ačkoli jsou jiřiny značně odolné, kritické pro ně může být zimní období skladování, kdy je napadají převážně houbové choroby. O které druhy se jedná, jaké příznaky jsou pro ně typické a jak proti nim zasáhnout?

Také během měsíce února je nutné, abyste občas zkontrolovali uskladněné hlízy jiřin. Podívejte se, zda nezměnily svou velikost nebo nezačaly hnít – tak se projevují první příznaky napadení chorobami, které se mohou šířit i na další hlízy.  

Klepněte pro větší obrázek
Mokré a měknoucí stonky mohou znehodnodit celou hlízu, proto je při jejich objevení ihned odstraňte a hlízu ponechte několik dní v suchém prostředí 

Během skladování se na hlízách projevují převážně takzvané skládkové choroby. Jedná se o několik druhů houbových chorob, které způsobují hnilobu hlíz:

Sklerociniová hniloba  

Vyskytuje se na rostlinách pěstovaných v těžkých a především nepropustných půdách. Během zimování se na spodní části krčku hlíz objevuje vatovité bílé podhoubí, jakýsi povlak. Při podélném řezu lodyhy lze někdy spatřit i černá sklerocia (tělíska, s jejichž pomocí houba přezimuje).  

Ochrana: Hlízy napadené sklerociniovou hnilobou okamžitě zničte. Pokud byste tak neučinili a zjara je vysadili, při působení tepla a vlhka by se mycelium znovu probudilo a nemoc by se začala šířit do okolí. Místo, kde jste rostliny pěstovali, vyvápněte a zryjte. 

Klepněte pro větší obrázek
Hlízy podobající se té na fotografii vyhoďte, plíseň může být zdrojem infekce pro zdravé exempláře

Plíseň šedá  

Tato poměrně známá houbová choroba se vyskytuje převážně během vegetace, nicméně jestliže jiřiny sklidíte a ošetříte nesprávně, nákaza se může zavléci i do skladovacích prostor. Stonky poškozené plísní šedou poznáte podle šedohnědého povlaku.  

Ochrana: Skladovací prostory pravidelně větrejte. Doporučuji použití přípravku Sportak, osvědčil se mi nejvíce. Vhodné jsou i další přípravky, například Rovral Flo nebo Euparen Multi. 

Klepněte pro větší obrázek
Zdravá hlíza (vlevo) a hlíza napadená hnilobou (vpravo). Takovou hlízu už nezachráníte

Prevence proti hnilobám  

Lépe je chorobám předcházet, než je léčit, pamatujte tedy, že již behěm sklizně můžete rozhodnout o budoucím (ne)zdaru hlíz připravovaných k zimování. 

Po sklizni nechte hlízy volně oschnout – například pod přístřeškem – a až poté je uskladněte. Zimujte jen zdravé, silné kusy. Vždy platí, že slabé rostliny jsou méně odolné.  

Jakmile se podzemní orgány jiřin během sklizně poraní, představují vstupní bránu pro patogeny. Tato místa ošetřete. Prevencí rozumějte i správnou vzdálenost výsadby a další ošetřování za vegetace.  

Klepněte pro větší obrázek
Jakmile odstraníte nemocné části hlízy, dezinfikujte inkriminované místo mletým dřevěným uhlím  

U zimovaných hlíz se mohou vyskytnout i bakteriální choroby:  

Bakterióza (bakteriální květákovitost)  

V horní části hlízy, u kořenového krčku, se vytváří nahloučené velké množství výhonků, které svým vzhledem připomínají růžičky květáku. Infekce se šíří přes zeminu, hlízy i řízky, jimiž se jiřinky množí. Podobnými příznaky se projevuje i bakteriální nádorovitost. 

Ochrana: Napadené hlízy odstraňte i s ulpělou zeminou nejlépe již na podzim během sklizně 

Klepněte pro větší obrázek
Bakteriální květákovitost nejčastěji napadá nízké odrůdy jiřinek

Jiřiny jsou dosti odolné, a tak je choroby, ať už během vegetace, nebo skladování, napadají jen výjimečně. Jakmile se však objeví, jednejte rychle. Předejte tak šíření infekce.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je bakterií i zápachu

Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je ba…

Je to děsivé, ale kuchyňské prkénko má na sobě víc bakterií, než záchodové. Zatímco ta plastová můžete zpravidla dát do myčky a vyčistit na silný program, s dřevěnými si budete muset poradit jinak. Poradíme vám, jak se snadno zbavit bakterií z masa, nebo zeleniny, které se v kuchyňských prkénkách rády drží a množí.

11.  1.  2017 |
Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Pochutnáte si rádi na ananasu? Až budete příště konzumovat tento exotický plod, nevyhazujte jeho vrcholovou růžici – zkuste si z ní vypěstovat novou rostlinu, která při dobré péči zaplodí. Naše čtenářka Dana Věrčáková, které se to podařilo, nám prozradila svůj vyzkoušený postup.

19.  9.  2016 |
Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Léčivá moc česneku byl známa už ve starověku. Využijte ji i vy a zbavte se neduhů, jež trápí váš organizmus. Látky obsažené v kvalitním česneku působí natolik, že s nimi můžete omládnout o 10 let. Tvrdili to aspoň tibetští mnichové.

11.  1.  2017 |
Proč mít doma citrony

Proč mít doma citrony

Mít doma v zásobě citrony se hodí. Tyto voňavé exotické plody se dají využít nejen při přípravě nápojů a jídel, ale také jako léčivo při nachlazení, pomocník při úklidu a v neposlední řadě při péči o vaše tělo.

26.  11.  2016 |
Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pěstovat i doma

Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pě…

Trápí vás rýma a nachlazení? Zapomeňte na útok na lékárnu a hromady kapesníků a zkuste to přírodní cestou. Vypěstujte si doma rýmovník - bylinu, která je nenáročná na udržování a pomůže vám posílit imunitu.

9.  12.  2016 |