Zeleň se zatravňovacími panely

Zeleň se zatravňovacími panely

Systém plastových zatravňovacích panelů řeší problém s kvalitou trávníku a pohybu po zahradě. Jejich položení je přitom snadné a údržba nenáročná.

Travní zpevňovací panely mají široké upotřebení nejen v okolí rodinných domů, ale začínají se hojně používat i na velmi zatěžovaných a frekventovaných plochách. Moderní životní styl klade nároky na prostředí, ve kterém žijeme a harmonie s přírodou je celosvětovým trendem. Proto se pro zpevněné travní plochy najde uplatnění všude tam, kde je žádoucí, aby okolí působilo přirozeně.

Při odpovídající montáži vydrží i zátěž nákladních automobilů. I z tohoto důvodu se s nimi stále častěji můžeme setkávat ve městech nebo okolí různých firem. Nejčastější použití se týká hlavně příjezdových cest a parkovacích stání, často se využívají na hřištích, v parcích nebo okrasných zahradách, například pro zpevnění půdy u kmenů stromů. Uplatní se při zpevňování nerovných ploch jako jsou mírné svahy nebo břehy.

Snadná manipulace

Největší předností plastových travních dlaždic je snadná manipulace a rychlá montáž. Lehké plastové panely utvoří jednolitý systém, který při správném usazení vydrží velkou zátěž i rozmary počasí. Výhoda plastových zpevňovacích panelů oproti betonovým nebo dlaždicím z umělého kamene spočívá především v tom, že plast se na rozdíl od betonu sluncem nerozpálí, voda se neodpaří a zůstane jí tak dost pro trávu. Povrch potom působí jako krásná celistvá zelená plocha a ne jako ostrůvky zažloutlých chomáčků uschlé trávy. Také úprava terénu a podkladu je u plastových dílů mnohem méně náročná.

Kvalita i při velkém zatížení

Plocha panelů snese i vysoké zatížení, záleží však na tloušťce podkladových vrstev. Zpevňování šikmých ploch se doporučuje do sklonu 5 %, u strmějších už nelze zaručit kompaktnost povrchu, mohl by se trhat a sesouvat. V blízkosti například rodinného domu můžete zachovat díky travním dlaždicím mnohem větší množství zelené plochy, což zvlášť určitě ocení majitelé menších zahrad. Vjezd nebo stání pro auto stejně jako plocha pro posezení už nebudou vyžadovat dlažbu nebo beton. Jako skvělé zpevnění slouží i jako hrací plochy pro děti, částečně se tím omezí úrazy při pádech. Přestat si zoufat mohou i majitelé psů, když se v deštivém počasí obvykle psí packy noří hluboko do bláta, pokud zatravňovacími panely vybaví výběh svého miláčka.

K čemu mají sloužit

Důležité je zvážit, pro jaké účely bude námi zamýšlená plocha používána. I když budujeme příjezd k domu s plánovanou zátěží automobilů do velikosti osobního, je třeba nezapomínat na to, že se může naskytnout potřeba příjezdu těžším vozem, může to být třeba vůz na svoz komunálního odpadu.

Při samotné realizaci je nejprve nutné vymezit si plochu, kterou chceme zatravnit pomocí plastových panelů. Potom odebereme povrchovou zeminu do hloubky odpovídající požadované zátěži plochy. Pro příjezd ke garáži, kde sejezdí osobním autem, stačí vyhloubit něco přes 20 cm, ale pokud se v místě nachází jílovité podloží, je nutné odebrat raději i 40 cm zeminy. Pro uvažovaný provoz nákladních aut je nutné vyhloubit zhruba 50 cm. Okraje zajistíme kameny nebo betonovými obrubníky.

Plochu je nyní nutné zarovnat a zhutnit. Následuje první tzv. nosná vrstva tvořená kamennou drtí nebo hrubým štěrkem, pro lehčí provoz v tloušťce od 10 do 20cm, pro těžší automobily alespoň 40 cm. Vrstvu je potřeba znovu vyrovnat a zhutnit. Další vrstvou je vyrovnávací vrstva zhruba na 4 cm vysoká, zde je dobré zkombinovat štěrkopísek s kompostem. Po jejím vyrovnání už můžeme klást travní dlaždice. Někteří výrobci je opatřují bodci na spodní straně pro jejich lepší uchycení a větší zpevňovací schopnosti ve svažitém terénu.

Kladení panelů je třeba věnovat pozornost a vyhnout se kladení na klíčovou spáru. Lepší je kladení tzv. ve svazku a pokud je to možné napříč ke směru jízdy. Travní panely poté vysypeme kvalitní zeminou do výšky zhruba centimetr pod vrchní okraja osejeme travním osivem. Určitě vhodnější je osivo speciální pro zátěžové plochy. Semena zasypeme velmi tenkou vrstvou písku a od tohoto okamžiku po celou dobu vzrůstu udržujeme zeminu vlhkou pravidelným zaléváním. 

Péče jako o běžný trávník

Trávě rostoucí v travních panelech je nadále nutné věnovat svou péči, stejně jako běžnému trávníku. V suchých dnech je zavlažování nezbytné, stejně jako to, že nezaléváme při poledním slunci, abychom trávu nespálili.První sekání trávníku je možné při vyrašení zhruba 10 cm a i potom je třeba trávu ještě pravidelně zalévat a udržovat. Odměnou vám bude krásný zelený pažit kam oko dohlédne.

Doporučujeme

Články odjinud