5
Fotogalerie

Zbavte se nežádoucího hmyzu bez chemie

Vyhýbáte-li se v boji proti nežádoucímu hmyzu na zahradě nebo ve vašich domovech chemii, mohou vám pomoci samotné rostliny. Nechte se inspirovat několika tipy k odpuzení malých potvůrek.

Rostliny jako repelenty

Existují rostliny, u nichž byl zjištěn jistý repelentní účinek proti mšicím nebo parazitním houbám a plísním. Nejčastějším nepřítelem nás, zahrádkářů, jsou mšice. Co proti nim můžete vyzkoušet? Asi nejznámějším prostředkem je aksamitník zasazený mezi rostliny, které chcete chránit, existují ale i další varianty.

afrikány.jpg
Účinky aksamitníku využívaly už naše babičky

Lichořeřišnici doporučuji proti těm mšicím, jež se vyskytují na ozdobných a ovocných druzích rostlin. Pažitka výborně účinkuje proti všem typům tohoto nezvaného hosta, pod stromy náchylnější k napadení (třešně, švestky, jabloně a hrušně) vysaďte fenykl.

Dvojí zbraň v jednom nabízí saturejka – umístíte-li ji u luštěnin, pomůže od nich odpudit nejen mšice, ale i nosatce. Pelyněk „vyhání“ ze zahrady hmyz, účinně bojuje i s mandelinkou bramborovou. Pokud chcete zbavit rajčata, okurky a papriky některých parazitních hub, zasázejte si mezi ně bazalku.

Krásná povíjnice vám kromě pěkného vzhledu pomůže od mravenců a mšic. Kerblík odpuzuje rovněž mšice a zlepšuje i chuť ředkviček, tuřínů a řep. Rozmarýn si zasaďte všude možně, zvlášť u zelí, fazolí a mrkví. Routu blízko růží a jahod, ta zahání hlodavce. Šalvěj odpuzuje mnoho hmyzu, navíc se výborně hodí k opylení, a tak ji hodně navštěvují včely.

mšice.jpg
Mšic se můžete zbavit i bez insekticidů, je však třeba zasáhnout proti nim co nejdříve, než se příliš rozmnoží

Heřmánkový štít

Ke vzpružení a posílení rostlin, aby byly odolnější proti mšicím a dalším nemocem, použijte heřmánek. Připravte si padesát gramů byliny a deset litrů vody. Udělejte nálev, nechte jej odstát asi patnáct minut, poté přeceďte a aplikujte bez zředění na rostliny.

Síla kopřivy

Tento nálev je účinný proti mšicím a sviluškám. Rozdrobte kopřivové listy se stonkem (ne kořen) a nechte je vyluhovat ve studené vodě. Dávkování je sto gramů na litr vody, pokud se jedná o čerstvou kopřivu. Pokud máte sušenou, stačí dvacet gramů.

Použijte dřevěnou nebo keramickou nádobu s víčkem a každý den směs zamíchejte. Po uplynutí čtrnácti dnů, kdy už nálev neobsahuje pěnu, ho přefiltrujte. Tuto směs zřeďte vodou, aby dvakrát zvětšila svůj objem. To jest, pokud jí máte jeden litr, přilejte dva litry vody.

kopřiva.jpg
Mít kopřivy po ruce je výhoda, nesnažte se je proto ze zahrady zcela vymýtit

Domácí fungicid z přesličky

Proti parazitním houbám a plísním si můžete připravit přípravek z přesličky. Namočte jeden kilogram čerstvé anebo sto padesát gramů sušené přesličky do deseti litrů vody a nechte vyluhovat dvacet čtyři hodin. Poté vařte směs půl hodiny na mírném ohni.

Počkejte, až vychladne a přefiltrujte ji. Před tím, než dáte směs na rostliny, zřeďte ji pěti částmi vody a o slunečných dnech nechte vysušit na prášek. Takto připravená přeslička pomáhá také proti mšicím.

Česnek, cibule a pálivé papričky na hmyzí škůdce

Do mixéru si dejte jeden stroužek česneku se slupkou, tři cibule (také je neloupejte) a tři čerstvé pálivé papričky. Přidejte sklenku studené vody a nechte po umixování odpočívat celou noc. Ráno přefiltrujte v látkovém cedníku a dobře vymačkejte vodu.

Tuto směs zřeďte čtyřmi litry vody a polijte jí rostliny zasažené mšicemi, molicemi nebo sviluškami. Opakujte třikrát v intervalu deseti dnů. Česnek a cibule uvařená společně s listy maliníku v pěti litrech vody účinkuje proti parazitním houbám.  

česnek.jpg
V česneku je síla

Vyžeňte hmyz z domovů!

Škůdce na zahradě nemá nikdo rád, co teprve tedy, když se dostanou k nám domů! I v takovém případě zkuste v obraně vlastního bydla použít to, co máte po ruce.

Snad nejčastějším narušitelem rodinné pohody bývají mravenci. To, co nemají vůbec rádi, je citron. Pokud vymáčknete několik kapek citronové šťávy na jejich cestičky, už se neobjeví.

V létě snad každého obtěžují mouchy. Malé, velké, bzučící. Těm nevoní hřebíček a bazalka. Květináč s ní si proto nechte na okně, aby si rozmyslely, zda vletí dovnitř. Hřebíček naskládaný na pěkné misce můžete postavit hned vedle něj jako dekoraci. 

levandule.jpg
Levandulová vůně se molům nezamlouvá

Pokud se chcete vyvarovat molů ve skříni, dejte dovnitř několik sáčků pomerančové kůry. Moly odpudí také levandule, která navíc příjemně provoní vaše prádlo. Nechcete-li ve svém okolí komáry, zkuste si zasadit měsíček – například do květináčů, jež rozestavíte kolem vašeho posezení.

Doporučujeme

Články odjinud