Září ve znamení jiřinkových výstav: tipy na výlety

Mezi rostliny pozdního léta a časného podzimu se řadí i oblíbené jiřiny. Po celé České republice se během měsíce září bude konat několikero výstav, na nichž se můžete inspirovat a vybrat si kultivary, které se do vaší zahrady budou hodit nejvíce. Langrovy jiřinky

Na prohlídku letošního sortimentu jiřin zve všechny zájemce Langrovo zahradnictví v Rájci-Jestřebí. Očekávat můžete 57 odrůd vysázených na vzorkovnici o výměře 300 metrů čtverečních, která je v plném květu už od druhé poloviny srpna a podle které si zvolené kultivary můžete objednat.

Jiřinky v Rájci-Jestřebí pěstují na produkční ploše o rozloze 4000 metrů čtverečních 2, kde je vysázeno přes 55 tisíc rostlin tvořících impozantní barevnou kulisu. K volné prohlídce jiřinek je zahradnictví otevřeno od 23. srpna každý den včetně sobot a nedělí od 8.00 do 18.00 hodin, a to až do prvního mrazu, který obvykle přichází během druhého říjnového týdne.

Sortiment zahradnictví je možné zhlédnout či objednat na výstavě Zahrada Čech v Litoměřicích a na Výstavě jiřinek v Muzeu Boženy Němcové v České Skalici, které budou zahájeny 13. září.

Jiřinkové slavnosti v Muzeu Boženy Němcové

Výstava v areálu Muzea Boženy Němcové v České Skalici proběhne ve dnech 13. až 15. září vždy od 9.00 do 17.00 hodin jako součást tradičních jiřinkových slavností. Od pátku do neděle představí vystavovatelé z východních Čech řezané jiřiny v obou sálech maloskalické tvrze a kromě nich bude k vidění i výsadba přímo na tvrzi a v okolí muzejního areálu.

Již dnes je v tomto památkově chráněném areálu vysazeno téměř 150 druhů jiřinek v počtu více než 1000 kusů. Volný vstup je do expozic muzea i na výsadbové pole, a to již od července – pěstitelé tak mají lepší možnost pozorovat květiny během různých vegetačních cyklů a snadněji si poté vybrat.

jirinky_1.jpg
Na snímku je Královna jiřinkových slavností pro rok 2013 – 'Maxime', kterou loni zvolili návštěvníci muzea. Jedná se o dekorační jiřinku s atraktivními červenými petály, blednoucími do prvosenkové žluti. Průměr květu je 15 centimetrů, výška rostliny 120 centimetrů; foto: Muzeum Boženy Němcové 

Mezinárodní výstava jiřin v Pardubicích

Od 6. do 8. září se ve Východočeském muzeu v pardubickém zámku uskuteční již dvanáctý ročník Mezinárodní výstavy jiřin, který pořádá Specializovaná základní organizace Českého zahrádkářského svazu Dagla.

Inspirace ze zámku

Ve stejném termínu pořádají na zámku v Lysicích výstavu květinových aranžmá nazvanou Rozmanitosti jiřin, a to v době od 9.00 do 17.00 hodin, vstupné je 100/80/70 Kč. V sobotu a neděli se můžete rovněž od 9.00 do 17.00 hodin zúčastnit pěstitelské přehlídky jiřin v sala terreně. Vstupné je dobrovolné.

Mezinárodní výstava jiřin v Hejnicích

Ve dnech 13. až 15. září jste zváni na Mezinárodní výstavu jiřinek, kterou pořádá Mezinárodní centrum duchovní obnovy v Hejnicích. Součástí akce bude soutěž mladých aranžérů zahradnických a lesnických škol a divácká volba o nejhezčí jiřinku.

Jiřinkové dny

14. a 15. září se můžete zúčastnit třináctého ročníku Jiřinkových dnů, jež se uskuteční v areálu Zahradnictví Dahlia ve Sloveči u Městce Králové. K vidění bude výsadba světového sortimentu jiřin ve více jak 300 odrůdách a představení novinek roku 2013.

Součástí slavnosti bude také výstava begonií, mečíků, balkonových květin, fuchsií, lilií, růží, kaktusů, čarověníků i klematisů. Pro návštěvníky jsou připraveny ukázky podzimní vazby aranžérek Zahradnické školy Kopidlno a zahrádkářská poradna Jana Kopřivy. Po oba dny bude otevřeno od 8.00 do 18.00 hodin, vstupné je dobrovolné.

Doporučujeme

Články odjinud