Zahradní vysavače a foukače aneb Jak zatočit se spadaným listím

Vlastníte-li větší zahradu, určitě jste zatoužili po ulehčení a zrychlení práce při odklízení nekonečného množství listí. Vhodným pomocníkem je zahradní vysavač, jednoduchý stroj, který s listím umí zatočit.

Jednoduchá konstrukce a nenáročná údržba

Zahradní vysavač má velmi jednoduchou konstrukci, spočívající v umístění větrného kola na hřídel poháněcí jednotky, což je elektrický nebo benzinový motor. Větrné kolo vytváří při roztočení podtlak nutný pro vysávání.

Listí nasávané tímto strojem je navíc ještě drceno a ukládáno do objemného vaku. Zahradní vysavač vás potěší i skutečností, že nepotřebuje prakticky žádnou údržbu. Stačí, když jej po použití očistíte a uložíte na chladné a suché místo.

Jak silný drtič pořídit?

Tato jednoduchá otázka vyvstává vždy, když vysavač vybíráte. Pokud máte možnost, zvolte rozhodně stroj s možností obráceného chodu, to znamená, že funguje současně jako foukač. Obrácením chodu motoru můžete jednoduše listí nafoukat na větší hromádky, potom všechny pohodlně odsát a tím si značně ušetřit námahu.

Pro zahradu, která má výměr pět set metrů čtverečních, pořizujte vysavač s výkonem dva kilowatty, pro plochu jednou tak velikou s výkonem minimálně dva a půl kilowatty. Pro ještě větší plochu už popřemýšlejte nad nákupem vysavače, jenž je poháněn spalovacím motorem.

Foukače1.jpg
Většinu vysavačů na našem trhu lze použít i jako foukače; foto: www.zahrada.al-ko.cz

Spalovací motor nabízí podstatně větší výkon a tím i možnost pracovat delší dobu. Jeho nevýhodou je relativně větší hlučnost, ale pro větší zahrady představuje i tak nutnou výbavu pro ulehčení dřiny. Zvláště v rozlehlých sadech a velkých zahradách s výměrou nad dva tisíce metrů čtverečních je takový pomocník velmi vítaným společníkem.

Při výběru si musíte uvědomit jednu skutečnost: elektrický vysavač není stavěný na dlouhodobé použití, a tudíž není vhodné jej používat na velkých zahradách. Pokud to přece jen ,,risknete“, můžete si být jisti tím, že vám vydrží jen krátce. Elektrický pohon nesnese dlouhodobou a stálou zátěž, snadno se v takových podmínkách přehřeje a následně poškodí.

Dejte mu pauzu

Pro co možná nejdelší životnost vašeho elektrického zahradního vysavače je dobré, aby vždy po dvaceti minutách práce dostal alespoň pětiminutovou pracovní přestávku. Tím šetříte motor, který po dobu přestávky částečně zchladne, takže se po jeho opětovném spuštění nemusíte obávat, že se vlivem přehřátí poškodí.

Pro ruční vysavače dvoutaktní se používají benzinové motory, pro velké na kolech pak čtyřtaktní motory s horizontální konstrukcí. Takový motor vydrží velmi dlouhou dobu v dobrém stavu, budete-li o něj správně pečovat. Většinou se v řádech několika let neobjeví ani jeden problém. U dvoudobého motoru je nutné používat kvalitní mazivo do benzinu, pro čtyřtaktní motory se hodí jakýkoliv olej pro čtyřtaktní motory zahradní techniky.

Výrobci používají spalovací motory osvědčené léty provozu v náročných podmínkách. Takový motor dodává stroji díky velkému kroutícímu momentu podstatně větší výkon. To znamená, že vysavač/foukač zvládá častou práci v drsnějším prostředí.

Foukače2.jpg
Benzinový zahradní vysavač využijete na velkých zahradách; foto: www.zahrada.al-ko.cz

Některé zahradní vysavače, které disponují benzinovým pohonem, můžete použít i jako výkonný drtič zahradního odpadu. Ke vkládání zahradního odpadu slouží násypka přístupná z boku stroje.

Takový univerzální pomocník má výkon přes pět koní a zvládá drtit větve a jiný zahradní materiál do průměru pěti centimetrů. Investice do něj se vyplatí pro profesionály, jedná se o podstatně nákladnější záležitost okolo třiceti tisíc korun.

Pro vaši lepší orientaci poslouží tabulka nabízených pomocníků.

Typ vysavače Funkce stroje Motor Výkon Rychlost proudění vzduchu Objem sběracího vaku Cena s DPH
AL-KO Kober Písek s. r. o.
Hurricane 2200 E vysavač/foukač elektrický 2,2 kW 205 km/h 40 l 2 200 Kč
Hurricane 2400 E vysavač/foukač elektrický 2,4 kW 210 km/h 40 l 2 400 Kč
Hurricane 750 B PowerLine vysavač benzinový Briggs Sprint 40 2,9 kW výrobce neuvádí 200 l 13 000 Kč
Garland Jičín s. r. o.
Homelite HBV 30 vysavač/foukač benzinový dvoudobý 30 ccm 0,7 kW 320 km/h 61 l 4 700 Kč
Homelite MBE 2000T vysavač/foukač elektrický 2 kW 270 km/h 45 l 1 700 Kč
MTD BV 3100 vysavač/foukač benzinový dvoudobý 31 ccm 0,7 kW 257 km/h 35 l 5 200 Kč
Ryobi OBL 1801 Accu foukač elektrický   190 km/h   1 800 Kč
Mountfield a. s. Mnichovice
Oleo Mac BV 126 Ergo vysavač/foukač benzinový dvoudobý 30 ccm 0,9 kW 266 km/h 36 l 9 500 Kč
LS 1800 vysavač/foukač elektrický 1,8 kW 180 km/h 50 l 2 800 Kč
Ultra 1500 vysavač/foukač elektrický 1,5 kW 135-350 km/h 53 l 4 900 Kč

Doporučujeme

Články odjinud