5
Fotogalerie

Zahradní nábytek: výhody a nevýhody jednotlivých materiálů

Zahradní nábytek je zajímavým designovým doplňkem každé zahrady, ceny jsou různé a kvalita jednotlivých provedení odlišná. Každý z konstrukčních materiálů má jiné vlastnosti, svoje výhody, nevýhody a od svého majitele vyžaduje určitou péči.

 

Plastový nábytek: vybírat můžete z různých barev 

Nejlevnější volbu představuje nábytek z termoplastických materiálů, jako jsou polykarbonát (PC) nebo známý akrylát-nitril butadien styren (ABS). Výroba probíhá vstřikováním roztaveného materiálu do forem, přičemž největší výhodou pro vás je nízká pořizovací cena a nízká hmotnost.

Naopak nevýhodu představuje postupná ztráta přirozeného odstínu, neboť plast postupně stárne a jeho vybarvení je degradováno ultrafialovým zářením. Také nosnost je omezena, neboť výlisky nemají příliš silný průřez.

nabytek_5.jpg
Plastový nábytek se snadno vyčistí

Péči o plastový nábytek provádějte pravidelně, například jednou za měsíc. Stačí jej pouze otřít navlhčeným hadříkem a nechat oschnout.

Dřevěný nábytek: elegantní volba 

Zahradní nábytek ze dřeva udělá parádu v každé zahradě, působí přirozeně a ladí ke každému domu a zahradě. V současnosti se setkáte s několika typy tohoto nábytku – levnější provedení se vyrábějí z borovicového dřeva, dražší z odolného teaku. Zvláštní kategorií je nábytek ratanový, vynikající i například pro umístění v zimních zahradách.

nabytek_1.jpg
Nábytek z borovice představuje cenově ještě dostupnou volbu, celý set vyjde kolem patnácti tisíc korun; foto: Mountfield

Dřevo jako takové je masivní, má vyšší únosnost než termoplastický materiál, ale odolnost u borovice je naopak menší. Před deštěm je nutné tento nábytek uklidit, případně přikrýt plachtou.

Voda by totiž způsobila jeho bobtnání a zničení, u ratanu je důsledkem zmoknutí napadení plísněmi. Teak díky svému vysokému obsahu kaučuku snáší i déšť, ale je ještě dražší než výrobky z borovicového dřeva.

nabytek_2.jpg
Nábytek z tropického dřeva meranti se vyrábí z jihoasijských dřevin rodu Shorea; foto: V-Garden

Péče spočívá především v pravidelném stírání prachu a obnovování ochranné vrstvy, která brání degradaci barevného vzezření vlivem působení slunečního záření. Pro tyto účely se mi velmi osvědčil přípravek Pronto na klasický nábytek.

Hliník: punc luxusu

Zahradní nábytek vyrobený z hliníkových profilů je nejdražší variantou, vhodnou především pro stylové moderní zahrady nebo terasy. Hliníkové profily jsou k sobě přivařeny a většinou ještě nastříkány práškovou barvou, jež je následně vytvrzena ve vypalovací peci.

nabytek_3.jpg
Hliníkový nábytek využijte především na moderních zahradách, na chalupu se nehodí; foto: Mountfield

Hliník je velmi odolný povětrnostním vlivům, nereziví a ve spojení s povrchovou úpravou je prakticky bezúdržbový. Jediným nutným krokem je tak stírání prachu, který se na něm usazuje.

nabytek_4.jpg
Křeslo je vyrobené rovnou ze tří materiálů: základem je hliníková konstrukce, plášť je z ratanu a područky pocházejí z teaku; foto: Mountfield

Doporučujeme

Články odjinud