10
Fotogalerie

Zahrádkářská sezona 2013: i zeleninová klasika může překvapit

Zelenina patří k nejzdravějším potravinám, které můžete svému tělu dodat. Kromě tolik potřebných vitaminů, minerálů a vlákniny obsahuje i barviva zvaná karotenoidy. Ta fungují jako antioxidanty, což znamená, že preventivně působí proti vzniku onemocnění rakovinným i kardiovaskulárním.

Vlastnoručně vypěstovaná zelenina skýtá hned několik výhod: při péči o ni se dostanete na čerstvý vzduch, máte aspoň nějaký pohyb, což prospěje nejen vašemu fyzickému, ale i psychickému zdraví, oproti nákupům v obchodech zcela přesně víte, čím jste rostliny ošetřovali i hnojili, a navíc si můžete vypěstovat i druhy, které běžně v prodeji nebývají, a pokud se přece jen objeví, většinou je jejich cena hodně vysoká.

Mnoho druhů zeleniny si můžete sami zajistit i vy, kteří nejste majiteli žádného pozemku. Stačí balkon, terasa nebo třeba jen okenní parapet. Je jasné, že takto vypěstované plody nepokryjí celou vaši spotřebu, ale aspoň poznáte chuťový rozdíl mezi tím, co kupujete, a tím, co vám vyroste doma. Hodně nových odrůd bylo vyšlechtěno speciálně k pěstování v truhlíku, a tak se nemusíte obávat o kloudný výsledek.

zelenina.jpg
Zapojte do pěstování zeleniny také své děti a vnoučata. Úrodu, na jejímž vzniku mají svůj podíl, budou jíst o to raději; foto: Profimedia 

Co nového mezi cibulemi

Bez cibule pořádný guláš neuděláte a chleba se sádlem by bez ní také nebyl úplný. Podobně bych mohla jmenovat další pokrmy, které si bez této dvouletky neumíme představit. Firma Moravoseed pro letošní rok připravila dvě novinkové odrůdy cibule jarní, a sice raný až poloraný hybrid amerického typu 'Stalagmite F1' a hybrid poloraný, křížence typů rijnsburgerského s americkým, 'Bolero F1'.

První z uvedených plodí velké, široce opakvejčité cibule, které dosahují hmotnosti kolem 160 gramů. Mají středně hnědé suknice a jejich skladovatelnost je střední. Vegetační doba od výsevu je 110 až 115 dní.

Stalagmit F1.jpgBolero F1.jpg
'Stalagmite F1' • 'Bolero F1', foto: Moravoseed

Cibule odrůdy 'Bolero F1' se středně žlutými suknicemi váží asi 140 gramů, jsou střední velikosti, kulovité, se středním krčkem a vynikající skladovatelností. Vegetační doba se u této odrůdy pohybuje kolem 123 až 128 dní.

Jak na kedlubny: zužitkujte bulvy i listy

Mezi oblíbené a často pěstované druhy patří také kedlubny. 'Bohemia F1' je poloraný hybrid, který charakterizuje středně velká, příčně elipsovitá bulva s kvalitní jemnou dužninou. Hodí se jak pro jarní, tak i podzimní polní pěstování, je odolný proti dřevnatění, vybíhání do květu a praskání bulev.

Jeho vegetační doba trvá 90 až 95 dní. Bohatou úrodu podpořte dobře propracovanou hlubší půdou s dostatkem živin a pravidelnou závlahou, zvláště nastanou-li v době tvorby bulev vyšší teploty. Konzumovat můžete i mladé povařené listy.

Bohemia F1.jpg
'Bohemia F1'; foto: Moravoseed  

Jednou mrkví pokryjete denní potřebu vitaminu A

Jednou z nejběžnějších zelenin je mrkev – nesmí chybět v žádné polévce, je součástí většiny mražených zeleninových směsí, můžeme ji jíst naslano i nasladko. Je ceněna hlavně pro svůj obsah beta-karotenu neboli provitaminu A, ze kterého si naše tělo vitamin A vyrábí.

Víte, že jedna dobře rostlá mrkev pokryje celodenní potřebu tohoto vitaminu u dospělého člověka? Mrkev je také bohatým zdrojem vitaminů B, C a E, lehce přijatelného vápníku, pektinů a vlákniny.

V kultuře se pěstuje mnoho typů mrkví – Chantenay, Berlicum, Flakee či Kuroda. Nejpopulárnějším je u nás typ Nantes. Jedná se o typickou karotku s pravidelným válcovitým kořenem a v zralosti tupým zakončením. Nejranější sklizně se svazečkují, kořeny z pozdějších sklizní jsou vhodné na přímý konzum nebo ke zpracování.

Také karotky se dají skladovat

K dispozici jsou desítky odrůd a odborníci stále pracují na novinkách s co nejpravidelnějším hladkým kořenem, dobrým a rovnoměrným probarvením a kulatým zakončením. A jaké jsou dva nové přírůstky do sortimentu karotek, které vyšlechtili ve firmě Semo?

'Anina' je poloraná odrůda nanteského typu. Dlouhé, válcovité kořeny s tupým zakončením se vyznačují výborným vnějším i vnitřním vybarvením a hladkým povrchem. Odrůda se hodí pro přímý konzum i dlouhodobé skladování.

anina.jpg
'Anina'; foto: Semo 

'Marquette', středně raná odrůda a stejně jako 'Anina' mrkev nantského typu, je vhodná pro letní až podzimní sklizně. Má vzpřímené až polovzpřímené listy a pravidelný, téměř válcovitý kořen. Dužnina je jemná, výborné chuti, středně oranžová, často s tmavším středem. Hlava na povrchu není zelená a má sklon k antokyanovému zbarvení.

Výborného vybarvení kořenů mrkve a syté barvy dosáhnete na lehkých písčitých půdách a v půdách s vyšším obsahem humusu. Těžké a vápenité půdy snižují intenzitu vybarvení. Opatrně s vláhou, její nadbytek rovněž snižuje intenzitu barvy.

marquette.jpg
'Marquette'; foto: Semo 

O karotkách se mylně předpokládá, že nejsou skladovatelné. Ony ale skladovatelné jsou, pouze musíte upravit způsob, jakým je pěstujete. Pro účel skladování vysévejte osivo až v druhé polovině května, nejlépe na hrůbky. Kořeny sklizené na podzim z těchto pozdních výsevů jsou fyziologicky mladší a dobře uchované vydrží až do jara. 

Objevte mrkve typu Kuroda

Každá oblast má svoje typické zeleniny. Někde se pěstuje celer řapíkatý, jinde bulvový, někde rajčata kulatá a středně velká, jinde masitá a bifteková. Objevování nového, zkoušení a zavádění novinek do kultury je ale činnost zábavná. Podobně jako je u nás oblíbený typ mrkve Nantes, v Asii vyhrává typ Kuroda, u nás spíše neznámý.

Jedná se o mrkve velmi šťavnaté, sladké a chutné, výborné pro čerstvý konzum a pro výrobu čerstvých džusů (při moštování přebytků jablek na podzim přidejte do moštu okolo 5 procent šťávy této mrkve, budete mile překvapeni lahodností získaného nápoje). Mají krátký, silný až řepovitý kořen připomínající klín, netrpí proto deformacemi. Jedinou jejich nevýhodou je kratší skladovatelnost.

kuroda.jpg fire_wedge.jpg
'Fire Wedge F1'; foto: Semo 

Novou odrůdou reprezentující tento typ je 'Fire Wedge F1', původem z Japonska. Je poloraná, sladká a výnosná, má výraznou barvu. Hodí se i do těžkých půd. Vysévejte ji nejdříve v květnu, při dřívějším setí hrozí v případě nízkých teplot a podchlazení mladých rostlin riziko vykvétání.

Tmavě červená mrkev prospěje vašemu zdraví

Barevné mrkve pro vás už patrně nejsou úplnou novinkou, i tak je ale v České republice převládající barvou pěstované mrkve oranžová. V Indii, Číně a v Japonsku mají naopak mnohaletou tradici tmavočervené odrůdy. Tyto mrkve vynikají vysokým obsahem karotenoidu lykopenu, který jim dodává barvu burgundské červeně.

Lykopen je známější asi u rajčat, v nichž podmiňuje červené zbarvení. Úkolem tohoto antioxidantu je chránit rostlinné buňky před možným poškozením agresivním slunečním zářením. Různé výzkumné projekty prokázaly, že má příznivé účinky i pro zdraví člověka – v lidském organizmu plní podobnou ochrannou funkci jako v rostlině a mnohem intenzivněji nežli jiné karotenoidy účinkuje proti volným radikálům v organizmu.

nutrired_1.jpg 
'Nutri-red'; foto: Semo 

Proč si tedy nevypěstovat vlastní lykopenovou zásobárnu? Mrkev 'Nutri-red' ho obsahuje množství stejné jako rajčata a ve vaší kuchyni se uplatní nejen jako potravina zdravá, ale i chutná. Má tmavě červené zbarvení, je zašpičatěná a dosahuje délky od 20 do 25 centimetrů a tloušťky 2 až 3 centimetry. Její vegetační doba od výsevu do sklizně trvá asi 140 dní a při vaření své barvivo neuvolňuje.

Tato odrůda má svůj původ v teplejších oblastech, a je proto citlivější k podchlazení mladých rostlin, které má za následek vyšší procento výběhlic (kvetoucích rostlin). Řešení ale existuje a je jednoduché a účinné – 'Nutri-red' vysévejte až koncem dubna nebo počátkem května. Bez problémů pak doroste, bude šťavnatá a křehká.

Hrách, jehož plody nepřehlédnete

Patří k vašim favoritům hrášek, lahodný zdroj kyseliny listové a vitaminů A a C? Velmi úrodnou odrůdu ze šlechtění firmy Vilmorin, na jejíž plody je radost pohledět, představuje 'Blauwschokker'.

 P936.jpg
'Blauwschokker'; foto: Vilmorin 

Světle zelený hrášek v tmavě fialovém lusku dodává rostlině ozdobný charakter a rozhodně upoutá vaši pozornost. Plody můžete konzumovat čerstvé nebo uvařené, jejich sklizeň, která spadá do června až července, si prodloužíte opakovaným výsevem po 10 dnech. Ten si naplánujte podle počasí v období od března do dubna.

Doporučujeme

Články odjinud