Za ochutnávkami a inspirací na zahrádkářské výstavy

Za ochutnávkami a inspirací na zahrádkářské výstavy

Nenechte si ujít tradiční podzimní výstavy ovoce, zeleniny a další úrody, které pořádají zahrádkářské organizace po celé republice. Přinášíme vám přehled těch, které proběhnou ještě do konce měsíce září. 

Vysokoveselský Krtek

Kdy: od čtvrtka 27. do soboty 29. září

Kde: Kulturní dům, Vysoké Veselí

Program: tradiční prodejní výstava Základní organizace Českého zahrádkářského svazu Vysoké Veselí nabídne ukázky různých druhů ovoce a zelenin, které letos vypěstovali členové organizace a okolní velkopěstitelé. Součástí akce bude také expozice jiřin, kaktusů a ukázky lidových řemesel.

V prodejní části budou moci návštěvníci nakoupit přebytky pěstitelů a zahrádkářské potřeby či si vybrat a případně rovnou objednat z více než sta odrůd jiřin. Tradiční součástí akce je soutěž o jablko roku a soutěž o nejdelší paprikový lusk, která je otevřena veškeré veřejnosti. Vstupné na výstavu je dobrovolné.

Zahrádkářská výstava a Přerovské babí léto

Kdy: od pátku 28. do neděle 30. září

Kde: zámek Tovačov

Program: okresní zahrádkářská výstava spojená s floristickou soutěží pro střední odborné školy na téma Dožínkové slavnosti. Studenti budou vytvářet dožínkový věnec nebo kytici z materiálů, jako jsou obilné klasy, makovice, kukuřice či chmel. Akce je součástí sjezdu Hanáků a vzpomínkou na pětapadesáté výročí založení Českého zahrádkářského svazu.

Zahrádkářská Bohdaneč

Kdy: od pátku 28. září do pondělí 1. října, o víkendu bude otevřeno od 9.00 do 17.00 hodin, v pondělí od 9.00 do 11.00 hodin

Kde: sokolovna, Lázně Bohdaneč

Program: Český zahrádkářský svaz, základní organizace Lázně Bohdaneč a územní sdružení Českého zahrádkářského svazu Pardubice pořádají okresní výstavu ovoce, zeleniny a květin, která bude slavnostně zahájena za přítomnosti starostky města a krajského radního v pátek v 10.00 hod.

Součástí akce bude odborná poradna po celou dobu výstavy, projekce odborných videokazet se zahrádkářskou tématikou, stánkový prodej zahrádkářských potřeb a školkařského zboží, ovoce, kaktusů a cibulovin. Na výstavě dojde k vyhodnocení nejlepších exponátů ovoce, zeleniny a květin. Na každého padesátého návštěvníka čeká zahrádkářské překvapení.

Výstava ovoce, zeleniny a květin

Kdy: od pátku 28. do neděle 30. září, dále ve středu 3. a o víkendu 6. a 7. října

Kde: budova bývalé základní školy, Slatina nad Úpou

Program: zahrádkářská výstava ovoce, zeleniny a květin s expozicí porcelánu a krajových výšivek

Výstavka ovoce, zeleniny, květin a koření

Kdy: v sobotu 29. září od 10.00 do 14.00 hodin

Kde: zahrádkářská osada Trestné, ulice Zahradní 1321, Vizovice

Program: výstavu ovoce, zeleniny, květin a koření pořádá Základní organizace Českého zahrádkářského svazu Vizovice. K vidění budou i starší tradiční odrůdy a nové netradiční druhy ovoce a rostlin. Součástí akce bude soutěž v určení starších odrůd ovoce.

Návštěvníci si budou moci pročíst naučné tabule věnované životu včel a jejich významu nebo problematice škůdců a nemocí ovoce a zeleniny. Pokud máte zájem o aktivní účast, přineste své výpěstky v pátek v poledních hodinách do zahrádkářské osady. Občerstvení zajištěno, od 13.00 hodin k poslechu zahraje Zlínská cimbálová muzika.

Jarmareční výstava

Kdy: od soboty 29. do neděle 30. září

Kde: Obecní úřad, Studená

Program: sedmý ročník výstavy představí ovoce a zeleninu místních zahrádkářů, jejíž součástí bude i vyhlášení výsledků fotografické soutěže

Výstava ovoce a zeleniny

Kdy: od neděle 30. září do pondělí 1. října, v neděli od 9.00 do 18.00 hodin, v pondělí otevřeno pro školy

Kde: Kozojídky u Veselí nad Moravou

Program: výstavu ovoce a zeleniny, zeleninových jídel, salátů a nápojů i s ochutnávkou pořádá Základní organizace Českého zahrádkářského svazu. K vidění budou i kuriózní výpěstky místních zahrádkářů a obrázky dětí na téma Příroda. Během výstavy proběhne několik zahrádkářských soutěží.

Doporučujeme

Články odjinud