vytisknout velikost písma Vyzkoušejte netradiční bramborovou bábovku

Bábovka patří bezesporu k nejoblíbenějším sladkostem, které si rádi dopřáváme. Asi znáte bábovku olejovou, rumovou, jablečnou, tvarohovou či mramorovou. Vyzkoušeli jste ji ale už někdy připravit z brambor? Pokud ne, zkuste to. Uvidíte, že náš recept vás příjemně překvapí.

Jaké ingredience budete potřebovat

Na přípravě bramborové bábovky je příjemné, že snad vše, z čeho ji budete dělat, mívá člověk běžně v lednici a ve spíži, takže nemusí nakupovat nic speciálního.

  • 250 g brambor (varný typ C) 
  • 200 g másla nebo jiného tuku
  • 250 g cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 70 ml smetany
  • 4 vejce
  • 50 g hrozinek
  • vanilkový cukr
  • prášek do pečiva
 

Aby vám brambory dlouho vydržely

Pokud si brambory sami pěstujete nebo jste si jich koupili víc do zásoby, skladujte je v tmavé, dobře větratelné místnosti, kde nemrzne, ale je chladno a sucho. Teplota by se ideálně měla pohybovat od 4 do 6 stupňů Celsia a relativní vlhkost kolem 55 procent.

 

Jak postupovat

Oloupejte brambory a dejte je vařit. Poté oddělte žloutky od bílků. Žloutky našlehejte spolu s cukrem, vanilkovým cukrem a máslem do husté pěny. Do ní vmíchejte už vychladlé a prolisované brambory a smetanu. Poté do vzniklé hmoty přidejte mouku, prášek do pečiva a hrozinky.

Vše nakonec odlehčete sněhem, který vyšleháte z bílků. Po důkladném promíchání ingrediencí umístěte hmotu do vymazané a vysypané formy. Bábovku nechte péct zhruba pětačtyřicet minut při sto osmdesáti stupních Celsia.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak naplánovat založení nové zahrady

Jak naplánovat založení nové zahrady

Aby návrh zahrady skutečně respektoval potřeby všech členů rodiny a jejich různé zájmy, je dobré se nad ním důkladně zamyslet. Má být víceúčelovým prostorem, lahodit oku a vyžadovat co nejméně péče.

17.  1.  2017 |
Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je bakterií i zápachu

Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je ba…

Je to děsivé, ale kuchyňské prkénko má na sobě víc bakterií, než záchodové. Zatímco ta plastová můžete zpravidla dát do myčky a vyčistit na silný program, s dřevěnými si budete muset poradit jinak. Poradíme vám, jak se snadno zbavit bakterií z masa, nebo zeleniny, které se v kuchyňských prkénkách rády drží a množí.

11.  1.  2017 |
Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Léčivá moc česneku byl známa už ve starověku. Využijte ji i vy a zbavte se neduhů, jež trápí váš organizmus. Látky obsažené v kvalitním česneku působí natolik, že s nimi můžete omládnout o 10 let. Tvrdili to aspoň tibetští mnichové.

11.  1.  2017 |
Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Pochutnáte si rádi na ananasu? Až budete příště konzumovat tento exotický plod, nevyhazujte jeho vrcholovou růžici – zkuste si z ní vypěstovat novou rostlinu, která při dobré péči zaplodí. Naše čtenářka Dana Věrčáková, které se to podařilo, nám prozradila svůj vyzkoušený postup.

19.  9.  2016 |
Jak pěstovat muškáty ze semínek, aby se krásně rozrostly

Jak pěstovat muškáty ze semínek, aby se krásn…

Pelargonie si můžete vypěstovat i ze semínek. Silné, husté rostliny, obsypané desítkami květů mohou zdobit vaše okna a balkony, když si je sami vypěstujete. Právě teď je ten pravý čas.

18.  1.  2017 |