vytisknout velikost písma Využijte volného dne a připravte si pampeliškový med!

Máte rádi med, ale bohužel se neřadíte mezi ty, kteří mají na zahradě pár úlů se včelkami, a tak si musíte každou sklenici s touto lahůdkou kupovat? Máme pro vás zajímavý recept, jenž je poměrně známý, přesto jej někteří lidé záměrně opomíjejí – nevěří totiž, že by rostlina mohla med nahradit. Pro začátek můžete tedy pampeliškový med zkusit vytvořit třeba z poloviční dávky ingrediencí, které uvádíme – sami pak uvidíte, jak vám bude chutnat.

Natrháno máte za chvíli

Natrháme čtyři sta květů pampelišek bez stonků. Pozor na to, abychom je měli z míst, kde neprojíždí každou chvíli auta, jež rostliny znečišťují výfukovými plyny. Květy osprchujeme, necháme okapat a vložíme do přiměřeně velkého hrnce. Poté je zalijeme dvěma litry vody a přidáme k nim dva citrony, které předem oloupeme a rozkrájíme na plátky. Vše necháme povařit čtvrt hodiny.

Počkáme si celý den

Potom povařené květy pampelišek odstavíme a necháme louhovat čtyřiadvacet hodin. Po uplynutí této doby přecedíme přes plátýnko a jemně vymačkáme. Přidáme dva kilogramy krystalového cukru a svaříme do hustoty medu či sirupu. Vzniklý produkt slijeme do sklenic a zavíčkujeme.

Jak si pochutnat

Výhodou tohoto rostlinného medu je skutečnost, že se nekazí. Můžete ho použít stejně jako včelí – do čaje, těsta, nákypů, kaší nebo asi nejtypičtěji – na krajíc chleba s máslem. Pokud vás recept zaujal, pusťte se do trhání květů co nejrychleji, aby vám neodkvetly!

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Krok za krokem: Vyrobte si netradiční velikonoční dekoraci

Krok za krokem: Vyrobte si netradiční velikon…

Chcete přivolat jaro a vnést domů velikonoční atmosféru? Pak se pusťte do výroby těchto roztomilých zajíčků z bambulek. A zapojte do toho i děti. Přinášíme vám podrobný návod, jak na to.

18.  3.  2017 |
Jak snadno, levně a rychle vyčistit troubu, aby byla zase jako nová

Jak snadno, levně a rychle vyčistit troubu, a…

Připečené a na uhel spálené zbytky jídla, na stěnách i dvířkách usazená mastnota. Se špinavou troubou čas od času bojuje každý z nás. A stojí nás to spoustu úsilí, času i peněz za speciální čisticí prostředky. Jde to ale i jinak. Vše potřebné navíc najdete doma ve spíži. Prozradíme vám osvědčené triky, jak špinavou troubu vyčistit i bez použití agresivních čističů plných chemie.

24.  3.  2017 |
Stromanthe - pokojový stromek ideální do koupelny

Stromanthe - pokojový stromek ideální do koup…

Pokud máte rádi vše, co zavání exotikou, Stromanthe vás určitě dostane. Roste v pralesech a šustot jejích listů na dlouhých stopkách patří k jeho typickým zvukům. Pěstovat ji ale můžete doma, bude jen vyžadovat hodně tepla a trochu víc péče.

19.  3.  2017 |
Pusťte se do výsevu bylinek, je ideální čas

Pusťte se do výsevu bylinek, je ideální čas

Máte-li dobrou loňskou zkušenost s některou bylinkou, není důvod, proč ji nepěstovat letos znovu. I na malém záhonku můžete vysadit více druhů, a mít tak bylinkovou zahrádku třeba jen metr čtvereční velkou. A pokud žijete v bytě bez zahrady, zkuste bylinkami osázet truhlík. Budou vám k radosti v době květu i k užitku v kuchyni po celou sezonu. 

6.  2.  2017 |
Přesazujeme pokojovky: Velká galerie květináčů a obalů

Přesazujeme pokojovky: Velká galerie květináč…

Jaro už klepe na dveře a s ním přichází i ten správný čas na přesazení pokojových rostlin. Zvlášť když vypadají poněkud „unaveně“. Pokud ztrácejí svěží barvu, padají jim listy a kořeny začínají vykukovat z květináče, pusťte se do toho dříve, než o ně přijdete. Poradíme vám, jak vybrat nejvhodnější květináč. A pro inspiraci vám přinášíme galerii květináčů a obalů, které skvěle doplní váš interiér.

17.  3.  2017 |