vytisknout velikost písma Využijte cibuli a česnek pro boj s bacily

Dva prověření bodyguardi z říše zeleniny vás ochrání před nástrahami chřipek a nachlazení, jež útočí zvlášť v zimních měsících. Česnek je navíc schopen poskytnout organismu asijskou omlazovací kúru.
Aktuálně tu máme roční období, kdy se tělu nejvíce nedostává vitaminů, a přitom je nejvíce potřebuje jako ochranu před bacily. Přizvěte si na pomoc cibuli a česnek, dvě obyčejné zeleniny s neobyčejnými schopnostmi, které prověřila tisíciletí.

Klepněte pro větší obrázek
Když prý bylo otrokům sníženo množství cibule, kterou dostávali, začali se bouřit

Například cibule byla hlavním zdrojem obživy starých Egypťanů. Podle dochovaných záznamů dostávali dělníci při stavbě pyramid, kromě výplaty, její pravidelný příděl, což jen dokazuje, za jakou posilu pro organismus byla už ve starověku pokládána.

Česneku se zase přisuzovala nejen léčivá, ale i magická moc – včetně ochrany proti upírům. A takový pořádný chřipkový bacil dokáže vysát organismus víc než kdejaká hororová postava.

Zdravotní arzenál

Cibule i česnek mají v zásobě antibakteriální a antimykotické látky působící proti nachlazení, chřipce a dalším druhům bakterií, včetně přemnožené mikroflory ve střevech. Cibule navíc podporuje činnost žlučníku, jater a slinivky.

Vyskytují se v ní vitaminy B a C, přičemž nejvíce vitaminu C má zimní odrůda, zvláště v nati. Dále jsou to karoten, bílkoviny, cukry, draslík, vápník, fosfor, železo, fluór, síra, kyseliny pantothenová a nikotinová.


Klepněte pro větší obrázek
Spolu s cibulí a pažitkou patří česnek do čeledi liliovitých

Česnek snižuje krevní tlak, působí proti střevním parazitům a uvolňuje křeče v zažívacím traktu. Obsahuje silici alliin, která se enzymy přeměňuje na allicin, usmrcující bakterie, také vitaminy C, B, A, D a další látky jako síru, jód, bílkoviny, cukry, glykosidy, kyselinu nikotinovou a podobně.

Jak na jejich minusové vlastnosti

Aby si cibule ponechala své léčivé vlastnosti, nenadýmala a nezapáchala, je vhodné ji lehce „zesklovatět“ na kousku másla nebo nakrájenou spařit vařící vodou.

Tím ztratí i příznačnou štiplavost, kterou nemají rády především malé děti a která také stojí za nepříjemným zápachem, jenž po požití syrové cibule vychází z úst.

Klepněte pro větší obrázek
Vdechování výparů z čerstvě rozkrájené cibule uleví při rýmě

Opatrní s konzumací česneku by měli být lidé s vředovými chorobami, trpící na střevní koliky, a v množství větším jak tři stroužky denně neposlouží ani osobám s nízkým tlakem.

V nižším množství pomáhá proti nadýmání, ale při spotřebě nad dva gramy už naopak nadýmání způsobuje.Odstranit zápach z úst po jeho požití pomáhá napít se mléka nebo žvýkat listovou zeleninu či routu.

Komu se nelení, tomu se zelení

Protože zima je na čerstvou zeleň víc než skoupá, bude další část povídání o cibuli a česneku patřit jejich zeleným výhonkům, jež obsahují největší množství vitaminů z celé rostliny a ještě vnesou do domácnosti předzvěst jara.

Klepněte pro větší obrázek
Jezte to, v čem je nejvíce látek prospěšných pro organismus

Ideální, především pro vaši peněženku, bude, máte-li zeleninu z vlastních zdrojů. Zvláště rychlení česneku se může docela prodražit, ale zpestření jídelníčku za to i tak stojí.

Jak rychlit cibuli

Cibulky můžete jednoduše zasadit do květináče, na teplém a světlém místě jim při přiměřené zálivce brzy začne rašit nať. Nebo použijte stejný způsob jako u rychlení ozdobných cibulovin, opatřete si sklenici s vodou.

Klepněte pro větší obrázek
K rychlení vybírejte jen zcela zdravé cibule

Nejčastěji se takto rychlí hyacinty, pro něž se vyrábí speciální vázičky tvarem podobné číším, kde cibulka zůstává sedět v kalíšku a dolů do úzké nožky se spouští jen kořínky. Stejně dobře vám poslouží běžná sklenička, na kterou cibuli prostě posadíte, nesmí se však máčet ve vodě, do ní patří jen kořínky.

Jak rychlit česnek

Zimní rychlení česneku je běžnou záležitostí v čínských domácnostech, slouží zároveň jako ozdoba i přísada do jídel. Proč nezavést tuhle tradici i u nás?

Vezměte nižší misku, její dno vyložte silnější vrstvou buničité vaty (podobně se rychlí řeřicha) a zalijte ji vodou tak, aby se vata nasákla. Přebytečnou vodu slijte. Nyní na vatu vyskládejte těsně vedle sebe neoloupané stroužky česneku, samozřejmě špičkou nahoru, aby z nich mohla vyrůst nať.

Klepněte pro větší obrázek
Čím více stroužků zasadíte, tím lépe

Misku dejte na teplé a světlé místo a vatu udržujte stále silně vlhkou. Nejvhodnější je zvlhčovat ji každý den. Brzy vyrostou kořínky a ze špiček vyraší nať. Nechte ji dorůst do výšky kolem dvaceti centimetrů a odstřihněte.

Nemusíte ji stříhat všechnu najednou, ale podle skutečné spotřeby. Nať vám po ustřižení vyroste ještě jednou. Používejte ji všude tam, kde jste zvyklí přidávat pažitku.

Česneková omlazovací kúra organismu

Budete potřebovat:

  • 350 gramů česneku
  • 200 gramů 96procentního lihu

Stroužky česneku oloupejte, očistěte a jemně utřete, vzniklou hmotu vložte do hliněné nádoby a zalijte lihem. Nádobu dobře uzavřete a uložte na deset dnů na chladném a temném místě. Poté její obsah přeceďte přes pevnou látku, zbytek ještě dobře propasírujte a nechte další tři dny v chladu ustát v hliněné nebo skleněné nádobě.

Klepněte pro větší obrázek
Takováto kúra se smí opakovat jen po letech

Nyní můžete začít s ozdravnou kúrou. Extrakt užívejte denně po kapkách přidaných do celkem dvaceti gramů mléka. Musíte dodržovat přesný rozpis dávek podle tabulky. Kúru můžete absolvovat znovu nejdříve za pět let.

Den Snídaně Oběd Večeře
1. 1 2 3
2. 4 5 6
3. 7 8 9
4. 10 11 12
5. 13 14 15
6. 15 15 13
7. 12 11 10
8. 9 8 7
9. 6 5 4
10. 3 2 1
11. 15 25 25
12. 25 25 25
a dále 1x denně 25 kapek až do spotřebování výtažku
Pozn.: čísla označují počet kapek

Smažená kolečka cibule

Vezměte velké pevné a zdravé cibule, oloupejte je a nakrájejte na centimetrová kolečka. Obalte v klasickém trojobalu jako řízek a smažte na pánvi. Můžete je podávat samostatně s brambory nebo bramborovou kaší či zkombinovat s jinými zeleninovými řízečky, rybími prsty a podobně. Dochutit lze ještě na talíři tatarkou.

Klepněte pro větší obrázek
Smažené cibulové kroužky představují zdravou a chutnou stravu

Čína s česnekovou natí

Připravte si:

  • kuřecí prsa nebo vepřové maso z kýty (asi sto gramů na osobu)
  • misku pokrájené česnekové natě
  • sojovou omáčku
  • škrob pro masitá jídla
  • vejce
  • kari koření

Maso nakrájejte na úzké nudličky a vložte do připravené marinády ze sojové omáčky, škrobu, rozšlehaného vejce a dochucovadel. Promíchejte, aby se maso směsí dobře obalilo, a nechte trochu odležet v chladu. Poté rozpalte pánev, vlijte olej a do horkého nasypte maso. Smažte na prudkém ohni za občasného promíchání. Když maso zbělá, přisypte česnekovou nať a chvíli dosmažte, ale jen tak, aby nať nezhnědla a nezhořkla. Podávejte s rýží, rýžovými nudlemi či brambory.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pusťte se do výsevu bylinek, je ideální čas

Pusťte se do výsevu bylinek, je ideální čas

Máte-li dobrou loňskou zkušenost s některou bylinkou, není důvod, proč ji nepěstovat letos znovu. I na malém záhonku můžete vysadit více druhů, a mít tak bylinkovou zahrádku třeba jen metr čtvereční velkou. A pokud žijete v bytě bez zahrady, zkuste bylinkami osázet truhlík. Budou vám k radosti v době květu i k užitku v kuchyni po celou sezonu. 

6.  2.  2017 |
Co s ruličkami od toaleťáku? Vyrobte si květinový věnec

Co s ruličkami od toaleťáku? Vyrobte si květi…

Přemýšlíte, jak o víkendu na chvilku zabavit děti? Pusťte se s nimi do výroby netradiční jarní dekorace z prázdných ruliček od toaletního papíru. Květinový věnec zvládnete i s těmi nejmenšími.

18.  2.  2017 |
Jak si vypěstovat papriky? Semínka zasijte už teď

Jak si vypěstovat papriky? Semínka zasijte už…

I když venkovní teplota stále padá pod nulu a za okny často poletuje sníh, je právě teď v únoru nejvhodnější doba na to pustit se do pěstování téhle chutné zeleniny. Poradíme vám, jak si vlastní sazeničky vypěstovat ze semínek.

10.  2.  2017 |
Voděnka – nenáročná pokojovka, která si zaslouží pozornost

Voděnka – nenáročná pokojovka, která si zaslo…

Kdysi patřila k běžné květinové výzdobě oken městských činžáků, venkovských stavení a nechyběla ani v kancelářích. Většinou se o ni nikdo moc nestaral, a přece rostla jako z vody. Inu, voděnka.

19.  2.  2017 |
Plíseň v bytě - jak se jí zbavit a proč je nebezpečná

Plíseň v bytě - jak se jí zbavit a proč je ne…

Plísně jsou mimořádně odolné a pokud se jich nezbavíte včas, zničí vám zařízení i zdraví. Přitom to začne tak nenápadně. Z páry, která se hromadí v bytě z vaření, praní či ze sprchování a která se nemá kam odpařit. Jak s ní co nejúčinněji zatočit?

9.  2.  2017 |