8
Fotogalerie

Využijte cibuli a česnek pro boj s bacily

Dva prověření bodyguardi z říše zeleniny vás ochrání před nástrahami chřipek a nachlazení, jež útočí zvlášť v zimních měsících. Česnek je navíc schopen poskytnout organismu asijskou omlazovací kúru.



cibule v misce.jpg
Když prý bylo otrokům sníženo množství cibule, kterou dostávali, začali se bouřit

Například cibule byla hlavním zdrojem obživy starých Egypťanů. Podle dochovaných záznamů dostávali dělníci při stavbě pyramid, kromě výplaty, její pravidelný příděl, což jen dokazuje, za jakou posilu pro organismus byla už ve starověku pokládána.

Česneku se zase přisuzovala nejen léčivá, ale i magická moc – včetně ochrany proti upírům. A takový pořádný chřipkový bacil dokáže vysát organismus víc než kdejaká hororová postava.

Zdravotní arzenál

Cibule i česnek mají v zásobě antibakteriální a antimykotické látky působící proti nachlazení, chřipce a dalším druhům bakterií, včetně přemnožené mikroflory ve střevech. Cibule navíc podporuje činnost žlučníku, jater a slinivky.

Vyskytují se v ní vitaminy B a C, přičemž nejvíce vitaminu C má zimní odrůda, zvláště v nati. Dále jsou to karoten, bílkoviny, cukry, draslík, vápník, fosfor, železo, fluór, síra, kyseliny pantothenová a nikotinová.


česnek.jpg
Spolu s cibulí a pažitkou patří česnek do čeledi liliovitých

Česnek snižuje krevní tlak, působí proti střevním parazitům a uvolňuje křeče v zažívacím traktu. Obsahuje silici alliin, která se enzymy přeměňuje na allicin, usmrcující bakterie, také vitaminy C, B, A, D a další látky jako síru, jód, bílkoviny, cukry, glykosidy, kyselinu nikotinovou a podobně.

Jak na jejich minusové vlastnosti

Aby si cibule ponechala své léčivé vlastnosti, nenadýmala a nezapáchala, je vhodné ji lehce „zesklovatět“ na kousku másla nebo nakrájenou spařit vařící vodou.

Tím ztratí i příznačnou štiplavost, kterou nemají rády především malé děti a která také stojí za nepříjemným zápachem, jenž po požití syrové cibule vychází z úst.

cibule.jpg
Vdechování výparů z čerstvě rozkrájené cibule uleví při rýmě

Opatrní s konzumací česneku by měli být lidé s vředovými chorobami, trpící na střevní koliky, a v množství větším jak tři stroužky denně neposlouží ani osobám s nízkým tlakem.

V nižším množství pomáhá proti nadýmání, ale při spotřebě nad dva gramy už naopak nadýmání způsobuje.Odstranit zápach z úst po jeho požití pomáhá napít se mléka nebo žvýkat listovou zeleninu či routu.

Komu se nelení, tomu se zelení

Protože zima je na čerstvou zeleň víc než skoupá, bude další část povídání o cibuli a česneku patřit jejich zeleným výhonkům, jež obsahují největší množství vitaminů z celé rostliny a ještě vnesou do domácnosti předzvěst jara.

cibule - natě.jpg
Jezte to, v čem je nejvíce látek prospěšných pro organismus

Ideální, především pro vaši peněženku, bude, máte-li zeleninu z vlastních zdrojů. Zvláště rychlení česneku se může docela prodražit, ale zpestření jídelníčku za to i tak stojí.

Jak rychlit cibuli

Cibulky můžete jednoduše zasadit do květináče, na teplém a světlém místě jim při přiměřené zálivce brzy začne rašit nať. Nebo použijte stejný způsob jako u rychlení ozdobných cibulovin, opatřete si sklenici s vodou.

cibule - rychlení.jpg
K rychlení vybírejte jen zcela zdravé cibule

Nejčastěji se takto rychlí hyacinty, pro něž se vyrábí speciální vázičky tvarem podobné číším, kde cibulka zůstává sedět v kalíšku a dolů do úzké nožky se spouští jen kořínky. Stejně dobře vám poslouží běžná sklenička, na kterou cibuli prostě posadíte, nesmí se však máčet ve vodě, do ní patří jen kořínky.

Jak rychlit česnek

Zimní rychlení česneku je běžnou záležitostí v čínských domácnostech, slouží zároveň jako ozdoba i přísada do jídel. Proč nezavést tuhle tradici i u nás?

Vezměte nižší misku, její dno vyložte silnější vrstvou buničité vaty (podobně se rychlí řeřicha) a zalijte ji vodou tak, aby se vata nasákla. Přebytečnou vodu slijte. Nyní na vatu vyskládejte těsně vedle sebe neoloupané stroužky česneku, samozřejmě špičkou nahoru, aby z nich mohla vyrůst nať.

česnek - rychlení.jpg
Čím více stroužků zasadíte, tím lépe

Misku dejte na teplé a světlé místo a vatu udržujte stále silně vlhkou. Nejvhodnější je zvlhčovat ji každý den. Brzy vyrostou kořínky a ze špiček vyraší nať. Nechte ji dorůst do výšky kolem dvaceti centimetrů a odstřihněte.

Nemusíte ji stříhat všechnu najednou, ale podle skutečné spotřeby. Nať vám po ustřižení vyroste ještě jednou. Používejte ji všude tam, kde jste zvyklí přidávat pažitku.

Česneková omlazovací kúra organismu

Budete potřebovat:

  • 350 gramů česneku
  • 200 gramů 96procentního lihu

Stroužky česneku oloupejte, očistěte a jemně utřete, vzniklou hmotu vložte do hliněné nádoby a zalijte lihem. Nádobu dobře uzavřete a uložte na deset dnů na chladném a temném místě. Poté její obsah přeceďte přes pevnou látku, zbytek ještě dobře propasírujte a nechte další tři dny v chladu ustát v hliněné nebo skleněné nádobě.

česnek - kúra.jpg
Takováto kúra se smí opakovat jen po letech

Nyní můžete začít s ozdravnou kúrou. Extrakt užívejte denně po kapkách přidaných do celkem dvaceti gramů mléka. Musíte dodržovat přesný rozpis dávek podle tabulky. Kúru můžete absolvovat znovu nejdříve za pět let.

Den Snídaně Oběd Večeře
1. 1 2 3
2. 4 5 6
3. 7 8 9
4. 10 11 12
5. 13 14 15
6. 15 15 13
7. 12 11 10
8. 9 8 7
9. 6 5 4
10. 3 2 1
11. 15 25 25
12. 25 25 25
a dále 1x denně 25 kapek až do spotřebování výtažku
Pozn.: čísla označují počet kapek

Smažená kolečka cibule

Vezměte velké pevné a zdravé cibule, oloupejte je a nakrájejte na centimetrová kolečka. Obalte v klasickém trojobalu jako řízek a smažte na pánvi. Můžete je podávat samostatně s brambory nebo bramborovou kaší či zkombinovat s jinými zeleninovými řízečky, rybími prsty a podobně. Dochutit lze ještě na talíři tatarkou.

cibule smažená.jpg
Smažené cibulové kroužky představují zdravou a chutnou stravu

Čína s česnekovou natí

Připravte si:

  • kuřecí prsa nebo vepřové maso z kýty (asi sto gramů na osobu)
  • misku pokrájené česnekové natě
  • sojovou omáčku
  • škrob pro masitá jídla
  • vejce
  • kari koření

Maso nakrájejte na úzké nudličky a vložte do připravené marinády ze sojové omáčky, škrobu, rozšlehaného vejce a dochucovadel. Promíchejte, aby se maso směsí dobře obalilo, a nechte trochu odležet v chladu. Poté rozpalte pánev, vlijte olej a do horkého nasypte maso. Smažte na prudkém ohni za občasného promíchání. Když maso zbělá, přisypte česnekovou nať a chvíli dosmažte, ale jen tak, aby nať nezhnědla a nezhořkla. Podávejte s rýží, rýžovými nudlemi či brambory.

Doporučujeme

Články odjinud