5
Fotogalerie

Vytvořte si voňavý svícen z jehličí

Chcete si vyzdobit byt a provonět jej jehličnatými větévkami, ale chybí vám inspirace? Neváhejte a pusťte se podle mého návodu do výroby vánočního svícnu. Je to jednoduché a navíc levné.

Co budete potřebovat?

  • vymytý široký kalíšek od jogurtu nebo jakákoliv miska či talíř;
  • hmotu pro živé kytky (oasis), která se dá namočit, aby si z ní větévky braly vodu. Koupíte ji ve velkých obchodech pro kutily i v klasickém květinářství;
  • různé ozdoby ve formě jablíček, lístků, hrušek a podobně, jež seženete ve stejných obchodech;
  • jehličnaté větvičky;
svicen1.jpg
Věcí, které budete potřebovat, je sice poměrně hodně, ale všechny jsou levné, takže se nemusíte obávat, že by vás výroba svícnu stála moc peněz
  • nůžky a štípačky;
  • svíčku;
  • drátek na připevnění různých druhů koření nebo nasušeného ovoce;
  • hřebík.

Čím začít?

Postup je opravdu velmi jednoduchý a na pomoc vám mohou přijít i děti. Dávejte akorát pozor, aby se nezranily o pichlavé jehličnaté větvičky.

Nejprve si napusťte do umyvadla vodu a ponořte do ní hmotu. Chvíli počkejte, až se do ní voda pořádně nasákne. Hmotu pak vložte do vymytého kalíšku od jogurtu. V tom tkví celá příprava, teď už nastává čas, kdy můžete pustit na uzdu svoji fantazii. Začínáme totiž zdobit.

svicen2.jpg
Jako základ vám poslouží kelímek od jogurtu a hmota na živé květiny

Vytváříme aranžmá

Dále je to opravdu velmi jednoduché. Pomocí nůžek ostříhejte větvičky tak, aby se vám jejich délka líbila a hodila se na svícen. Zeleň postupně doplňujte dalšími ozdůbkami – mohou být rostlinné či umělé, podle toho, co upřednostňujete.

svicen3.jpg
Větvičky a ozdoby jednoduše zapíchejte do namočené hmoty

Preferujete-li přírodní materiál, stačí si nasušit jablíčka a jako ozdobu použít křížaly. Voní vám mandarinky, pomeranče a citrony? I tyto nasušené plody lze použít. Uřízněte plátek ovoce a nechte jej pár dní na kamnech.

Chcete si provonět byt kořením? Není problém na drátek připevnit kousek celé skořice, badyán nebo muškátový oříšek. Pokud máte rádi procházky po lesích, na svícen se hodí i šiška, kaštan nebo ořech.

Možností k dozdobení je opravdu nepřeberné množství a záleží pouze na vás, jaké předměty, ovoce nebo koření na svícen připevníte.

svicen4.jpg
Svíčka korunuje celé dílo

Jak nezničit svíčku

Vezměte si hřebík a uštípněte z něj hlavičku. Půlku hřebíku si rozžhavte pomocí zapalovače a rychle zasuňte ze spodní strany svíčky. Chvíli ještě počkejte, až kov vychladne.

Pak stejně jako jste přidávali větvičky, připevněte do hmoty i svíčku. Pokud byste hřebík nenahřáli, při jeho vsunování do svíčky byste ji s největší pravděpodobností zničili.

Je tu však jedna důležitá věc, na kterou si musíte dávat pozor. Pokud plánujete stejně jako já, že svícen nebude určený jen k vystavení, a budete svíčky na něm chtít zapálit, připevněte je tak, aby jehličí a ostatní ozdoby nemohly shořet!

svicen5.jpg
Na vánočním stole má být věnec vystřídán svícnem

Svícen zcela podle tradic

Každý asi víte, že svíčky na adventním věnci se zapalují postupně, každou adventní neděli jedna. Málokdo ale tuší, že na Štědrý den už se tyto svíčky zapalovat nemají. Místo nich se totiž používá svícen s jednou svící, která je bílá. Ta má ozářit byt a vnést do něj světlo a život.

Doporučujeme

Články odjinud