8
Fotogalerie

Výstava orchidejí začíná, pořádá ji botanická zahrada se zajímavou minulostí

Dnes začíná v botanické zahradě v Táboře výstava orchidejí spojená s prodejem rostlin a potřeb pro pěstování těchto exotických krásek. Zveme vás na exkurzi do historie zahrady, jež je unikát svým stářím i uspořádáním.

Táborská botanická zahrada je druhá nejstarší v České republice a současně jí patří i jedno privilegium – je jediná v jižních Čechách.

BZ mala.JPG

Kde zahradničil syn Boženy Němcové

Založena byla už v roce 1866 a zpočátku sloužila jako výuková zahrada tehdejší Královské české vyšší hospodářské a průmyslové zemské školy v Táboře. O vědecký a výzkumný rozvoj tehdejší podoby zahrady se zasloužilo mnoho významných zdejších učitelů.

Zajímavý je i fakt, že jako zahradník a správce zahrady zde pracoval syn Boženy Němcové Karel, který později ve škole vyučoval přírodopis.

mala10.JPG
Fotografie orchidejí pocházejí z loňské výstavy

mala3.JPG

Roku 1900 byl vyšší hospodářský ústav povýšen na Královskou českou akademii hospodářskou, botanická zahrada se v té době rozprostírala na 4,56 hektarech. V průběhu dalších let byla přestavována, rozšiřovala se sbírka české květeny, oddělení kulturních rostlin, ve sbírkách zahrady se objevovaly vzácnější rostliny.

Po válce byl vybudován expoziční a pomocný skleník, došlo k rozšíření plochy okrasných rostlin i například k nové katalogizaci dřevin v dendrologickém oddělení.

mala4.JPG

Silnice přes botanickou zahradu zamítnuta díky referendu

Přes četné pokusy o zničení botanické zahrady – celých 15 let přes ni vedla provizorní panelová komunikace sloužící jako objížďka pro veřejnou i nákladní dopravu, která měla být nahrazena stálou silnicí – ji dokázali táborští občané v referendu v roce 1999 ubránit a zachovat.

V roce 2000 byla společně s budovou školy prohlášena za kulturní památku a zdálo se, že ji čeká už jen to dobré. O dva roky později ale zasáhla příroda: tehdejší povodeň způsobila velké škody. Nyní zahrada prochází postupně obnovou a rekonstrukcí a dolní část byla od rybníku Jordán oddělena vysokou zdí.

mala5.JPG

Dnešní vzhled

Největší prostor botanické zahrady zaujímá arboretum umístěné v její dolní části. Domácí i cizokrajné stromy tvoří vždy určité krajinné seskupení, například lužní les, mokřad, součástí je i malé jezírko a alpinum.

V horní části zahrady je takzvaný hospodářský systém. Rostliny zde nejsou řazeny podle čeledí, jak to bývá běžně, ale podle významu. Na záhoncích tu společně najdete rostliny jedovaté, léčivé, přadné i ty, ze kterých se získává třeba rostlinné barvivo.

mapa_arealu.gif

V zahradě jsou tři malé skleníky, dva z nich přístupné veřejnosti. V nich lze vidět sbírku kaktusů a sukulentů, rostliny tropické a subtropické, okrasné i užitkové. Právě v nich budou vystaveny i avizované orchideje, a to až do 3. července.

Botanickou zahradu při VOŠ a SzeŠ v Táboře najdete přímo ve středu města vedle údolní nádrže rybníku Jordán. Dobrý přístup k ní je od hotelu Palcát, projděte Tomkovou ulicí až na její konec. Před zahradou je i malé parkoviště.

mala7.JPG

Pro veřejnost velmi přátelská

Pro veřejnost bývá otevřena celoročně: v pracovní dny od 7.00 do 16.30 hodin, o víkendech v letním období (červenec, srpen) a také při konání různých víkendových akcí od 10.00 do 17.00 hodin.

Pokud byste ji chtěli navštívit mimo běžnou pracovní dobu, lze se domluvit na telefonním čísle 774 128 073. K dispozici vám může být za 150 Kč i průvodce (doba prohlídky pod jeho vedením trvá asi 45 až 60 minut), je ale nutné objednat jej předem.

mala 2.JPG

Vstup do areálu botanické zahrady je zdarma. To platí i pro vstup do skleníků pro děti do 6 let. Děti od 6 do 15 let, studenti v rámci školní výpravy a ZTP zaplatí 10 Kč, dospělí (od 15 let) 20 Kč.

  • Pokud vám letošní výstava orchidejí unikne, nezoufejte. Připravujeme fotoreportáž z této akce.

Doporučujeme

Články odjinud