Sbírejte jen nové letorosty: mají největší koncentraci zdraví prospěšných látek, obsahují mj. velké množství vitaminu C i minerálů. Foto: iStockphoto.com

Sbírejte jen nové letorosty: mají největší koncentraci zdraví prospěšných látek, obsahují mj. velké množství vitaminu C i minerálů. | Foto: iStockphoto.com

Příprava sirupu ze smrkových výhonků je snadná. Foto: iStockphoto.com

Příprava sirupu ze smrkových výhonků je snadná. | Foto: iStockphoto.com

Děti vám při ní rády pomohou. Foto: iStockphoto.com

Děti vám při ní rády pomohou. | Foto: iStockphoto.com

Smrkovým sirupem můžete někoho potěšit coby jedlým dárkem. Foto: iStockphoto.com

Smrkovým sirupem můžete někoho potěšit coby jedlým dárkem. | Foto: iStockphoto.com

Použít se dá i třtinový cukr, záleží na vaší chuti. Foto: iStockphoto.com

Použít se dá i třtinový cukr, záleží na vaší chuti. | Foto: iStockphoto.com

Jednotlivé vrstvy budou postupně pouštět šťávu. Foto: iStockphoto.com

Jednotlivé vrstvy budou postupně pouštět šťávu. | Foto: iStockphoto.com

Hotový sirup má krásně zlatavou barvu. Foto: iStockphoto.com

Hotový sirup má krásně zlatavou barvu. | Foto: iStockphoto.com

Příprava sirupu ze smrkových výhonků je snadná. Foto: iStockphoto.com
Děti vám při ní rády pomohou. Foto: iStockphoto.com
Smrkovým sirupem můžete někoho potěšit coby jedlým dárkem. Foto: iStockphoto.com
Použít se dá i třtinový cukr, záleží na vaší chuti. Foto: iStockphoto.com
7
Fotogalerie

Jak udělat smrkový sirup z výhonků? Návod, účinky, užívání

Usnadňuje vykašlávání, rozpouští hleny, uvolňuje dýchací cesty. Lehce nahradí všechny ty drahé přípravky z lékáren. Doma si ho můžete připravit i vy. Přinášíme vám recept na smrkový sirup, který není vůbec složitý.

Smrk je naším nejrozšířenějším jehličnatým stromem. Není proto divu, že mocnou léčivou sílu mladých smrkových výhonků znali už naši předci. Jejich protizánětlivé a dezinfekční účinky hojně využívali. Obsažená silice totiž dokáže zmírnit či potlačit příznaky nachlazení, ulevit při rýmě a kašli, ale také zmírnit revma a utišit bolesti svalů. Díky vysokému obsahu antioxidačních flavonoidů a fenolů při pravidelném užívání sirupu posílíte imunitu. Neopomenutelný je i vysoký obsah vitaminu C.

Recept na smrkový sirup za studena

Trhají se jen mladé čerstvé výhonky, které mají nádherně zářivou světlezelenou barvu. Neměly by být delší než deset centimetrů, nejlepší jsou ale ty, které měří okolo pěti. Právě ty totiž obsahují éterické oleje a minerální soli v té největší koncentraci. Ideálním obdobím pro sběr jsou proto květen a červen.

Budete potřebovat:

  • mladé smrkové výhonky
  • cukr (použít můžete jak ten klasický bílý, tak třeba třtinový)
  • chemicky neošetřený citron
  • větší zavařovací sklenici (ideálně o obsahu 3 nebo 5 litrů)
  • celofán
  • větší gumičku nebo provázek
  • cedník nebo plátýnko
  • láhev na uskladnění hotového sirupu

Postup:

1. Natrhané výhonky důkladně opláchněte studenou vodou a papírovou kuchyňskou utěrkou je jemně osušte.

2. Zavařovací sklenici dobře vymyjte horkou vodou a nechte oschnout. Těsně před tím, než ji začnete plnit, ji ještě můžete vypláchnout trochou čistého alkoholu, nejlepší je například vodka.

3. Pak už můžete začít vrstvit. Na dno naskládejte první vrstvu výhonků do výšky asi pěti centimetrů a důkladně je upěchujte.

4. Zasypte přibližně centimetrovou vrstvou cukru, na kterou položte dvě kolečka citronu i s kůrou.

5. Na cukr dejte další pěticentimetrovou vrstvu výhonků a s vrstvením pokračujte, dokud nezaplníte celou sklenici. Poslední vrstvou by měl být cukr. Dosypávat ho můžete i v průběhu louhování.

6. Hrdlo naplněné sklenice zakryjte celofánem a důkladně zagumičkujte.
Zavařovačku postavte někam na slunné místo, nejlépe na okenní parapet, a obsah nechte dva až tři týdny louhovat, dokud se vám uvnitř nevytvoří hustá tmavá šťáva.


Na stinném chladnějším místě se může výroba sirupu protáhnout.

7. Hotový sirup přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko a slijte do lahví. Skladujte nejlépe v lednici.

Recept na smrkový sirup za tepla

Budete potřebovat:

  • 3 hrsti mladých smrkových výhonků
  • cukr (použít můžete jak ten klasický bílý, tak třeba třtinový)
  • chemicky neošetřený citron
  • 1,5 l vody
  • cedník nebo plátýnko
  • nádoba na zalití výhonků a hrnec
  • láhev na uskladnění hotového sirupu

Postup:

1. Vodu uveďte do varu a zalijte jí dobře omyté smrkové výhonky.

2. Citron rozkrájejte na menší kousky, přidejte ho do vody a směs nechte chvíli louhovat.

3. Poté ji slijte přes cedník do hrnce a přidejte cukr podle své chuti.

4. Roztok dobře promíchejte a vařte jej na mírném ohni, dokud nezhoustne.

5. Potom ho nechte vychladnout a přelijte do sterilizovaných láhví. Sirup uchovávejte v temnu a chladu.

Jak smrkový sirup užívat?

Hotový smrkový sirup můžete užívat jak preventivně, tak i ve chvílích, kdy vás budou trápit výše zmiňované neduhy. Při kašli či nachlazení si ho dejte jednu lžíci denně a při bolestech kloubů nebo svalů po jedné lžíci dvakrát denně. Konzumovat se dá přímo, přidat ho ale můžete i do čaje nebo vody. Vhodný je i pro děti, které jeho chuť milují.

Připravte si doma ochucené sirupy a oleje, které dodají vašemu jídlu božskou chuť. Jak na to, to vám v následujícím videu poradí Radek David, šéfkuchař restaurací Babiččina zahrada a La Veranda, a Denisa Bartošová, autorka knihy Láskominy.

Doporučujeme

Články odjinud