6
Fotogalerie

Vypěstujte si vlastní houby

Nemáte čas chodit po lesích a hledat houby? Nebo nerostou, protože není to správné „houbařské“ počasí? Pak si zkuste založit vlastní houbovou zahrádku, kde vám tyto dobrůtky určitě porostou.

Žádná novinka

Pěstování hub má tradici dlouhou několik staletí, hlavně v Asii a v Japonsku, kde se některé druhy pěstují ve velkém. U nás jsou to hlavně žampiony (ze soukromých žampionáren), které pak lze běžně koupit v supermarketech i na tržnicích. V menším se na prodej pěstuje i hlíva ústřičná, dřevokazná houba, hodící se ke kuchyňskému zpracování.  

Co můžeme pěstovat?

Kromě zmíněných žampionů a hlívy se dá v domácích podmínkách pěstovat několik dalších druhů hub. Třeba se vám některá zalíbí už podle názvu – límcovka obrovská, penízovka sametonohá, houževnatec jedlý, Jidášovo ucho nebo například polnička topolová.

shiitake1.jpg
K pěstování hub nemusíte mít prostorné sklepy, stačí menší krabice

Žampiony, jak je neznáte

Málokdo ví, že žampiony jsou výborným léčebným prostředkem na jednu z nejrozšířenějších civilizačních nemocí – alergii. Pomáhají i při léčbě atopického ekzému a lupénky – stačí pouhá konzumace plodnic. Nezapomeňte však, že kloboučky se neloupou. Jíst se dají i  natenko nakrájené syrové plátky pokladené na chleba s máslem. 

A porostou...

Pěstovat žampiony doma můžete buď  ve sklepě, nebo v bedničkách (třeba ve skleníku pod parapetem). Pěstební prostory musíte vydezinfikovat (stačí Savo) a na plochu k pěstování rozprostřít koupený substrát určený pro žampiony. Se substrátem jste si určitě koupili i sadbu žampionů, která se na něj uloží, přimáčkne a v teple asi kolem dvaceti čtyř stupňů se nechá prorůst mycelium povrchem.  

žampiony.jpg
Chcete-li s domácím pěstováním hub začít, zkuste žampiony

V teple to trvá tak dva týdny, v chladu se rozrůstá mycelium déle. Vzniklý bílý povlak se pak ručně rozhrábne, mírně přehrne zeminou a přitlačí, teplota se postupně snižuje k sedmnácti stupňům a za pár týdnů můžete sklízet. Jednodušší však je koupit bloky ve fólii se substrátem a přesným návodem k pěstování, souprava obsahuje všechno, co je k pěstování potřeba.  

Hlíva ústřičná kazí dřevo

V žádném případě vám však nezkazí chuť. Je to dřevokazná houba s vynikajícím aroma i chutí, vhodná do polévek či na guláš. Nezanedbatelné nejsou ani její léčebné účinky. V asijské medicíně má tradičně svoje místo, protože snižuje hladinu cholesterolu, a podle nejnovějších výzkumů zpomaluje také růst nádorů. Je vhodná pro pacienty s cukrovkou, vysokým tlakem, při potížích s nadváhou, také posiluje imunitní systém.  

Pěstuje se snadno

Kupte si samotnou sadbu a pak připravte vlastní pěstební místo. Stačí k tomu padesátilitrový silnější polyetylenový pytel, do kterého napěchujete řezanou slámu (pšenice, oves, ječmen). Tu dvakrát propařte vařící vodou. Vylijte, v rozích pytle sestřihněte otvory, jimiž bude sláma sát vodu z nádoby (musíte ovšem pytel později postavit do nějakého lavoru). Slámu vysypte, načechrejte a pak skládejte do pytle: vrstva slámy, vrstva sadby, vrstva slámy … až po okraj.

hlíva doma.jpg
"Dršťkovou" polévku z hlívy nerozpoznáte od té pravé ani chutí, ani pohledem 

Vše upěchujte a pytel zavažte, dejte ho do tmavé místnosti s teplotou kolem necelých dvaceti stupňů. Za pár týdnů proroste sláma bílými pavučinkami. Potom postavte pytel do nádoby s vodou a na světlo. Zanedlouho začnou vyrůstat plodnice; aby mohly růst ven, nařízněte nad nimi v pytli malý otvor, jímž prorostou trsy hlívy. Houba se neřeže, ale vylamuje, a protože plodí ve vlnách, mějte trpělivost, sklidíte nejméně dvakrát.  

Hotové bloky

Koupit můžete hotové bloky substrátu s očkovacími kolíky hlívy, většinou je to sada dvou balíčků se vším potřebným. Do fóliového bloku uděláte malé otvory po obvodu, kolíčky zasunete dovnitř a otvor zalepíte. Další postup je stejný jak u velkých slaměných pytlů. V době, kdy začínají růst plodnice, uvolněte otvory, přeneste bloky na světlo a raději je zavěste do stínu na strom – hlívu vám tak nesežerou ani slimáci, ani myši. Přesný návod k pěstování je samozřejmostí při každém nákupu houbové sadby.  

Máte zájem o něco jiného?

Chcete-li zkusit něco méně obvyklého, pěstujte třeba límcovku obrovskou. Nejvhodnější doba pro založení „její“ zahrádky je teď na podzim. Houba je to atraktivní už vzhledem – podobá se bedle vysokou nohou a kloboukem, který může měřit i přes dvacet centimetrů v průměru. Sadbu koupíte například u pana Kubelky ve Svinčanech číslo 29 (Přelouč).

Pěstujte ji na dlouhé slámě (nic neřezat!) z žita nebo ječmene, kterou musíte řádně prolévat vodou, a to tak dlouho, až je úplně „nacucaná“. Poté do pytle napěchujte vrstvu slámy, rozdrobte sadbu, opět přidejte vrstvu slámy, sadbu … pytel zavažte a uložte na světle v teple kolem dvaceti stupňů.

límcovka.jpg
Rozšířená pověra, že límcovka má nakyslou chuť, není pravdivá 

Asi po pěti šesti týdnech, kdy prorůstá podhoubí, pytel rozvažte a povrch obsahu zasypte pěti centimetry zahradní zeminy. Zakryjte vrstvou novin a kropte, nic nesmí přeschnout. Límcovka plodí ve vlnách, z jednoho metru čtverečního můžete sklidit mezi šesti až osmi kilogramy plodnic. 

Zkuste další druhy

Houževnatá je známá houba shiitake, jež se běžně prodává v marketech. Japonci ji pěstují několik staletí, u nás se prvně objevila před dvaceti lety. Přisuzuje se jí schopnost zpomalit stárnutí, příznivě vypadají i výzkumy týkající se léčebných účinků v boji proti AIDS. Má hodně vitaminů skupiny B, proto by se měla konzumovat hlavně syrová – nejlépe v salátech. Je to dřevokazná houba, poroste tedy dobře také v propařených pilinách s otrubami.  

shiitake.jpg
Houba shiitake bývá pro své léčivé vlastnosti označována jako houba dlouhověkosti či elixír života
 

Penízovku najdete v lese

Můžete si kus napadeného dřeva vzít domů a na špalku v pilinách pěstovat penízovku. Chce hodně vlhka a vzdušné vlhkosti, na teplotu náročná příliš není. K jejímu pěstování se prodávají i keramické nádoby s úzkým hrdlem – stačí naplnit pilinami listnatých stromů, zakrýt fólií a pěstovat podle návodu.  

Polnička topolová a Jidášovo ucho

Jsou to další dvě dřevokazné houby, jež se ale pěstují spíše jako zajímavost. Polnička začne růst i na špalíku z prkének zavázeném ve fólii. Potřebuje dostatek tepla a je jedno, zda bude ve tmě, nebo na světle. Než proroste podhoubí, uběhnou obvykle skoro tři měsíce. Stačí zajistit teplotu kolem dvaceti stupňů a můžete ji pěstovat venku na dřevě. Na zimu ji zakryjte nebo schovejte špalíky do sklepa.

polnička topolová.jpg
Polnička topolová roste především v jižní Evropě, u nás se objevuje vzácně 

U Jidášova ucha (možná znáte pod názvem černá houba) je potřeba dodržet při pěstování vyšší teploty po celou dobu růstu. V přírodě ho lze najít na starých odumřelých kmenech černého bezu, na živém dřevu nikdy neroste.  

Hříbky na zahradě jen výjimečně

Snad každý to zkoušel, ale téměř nikdo neuspěl: přenést hřibovité houby z lesa a pěstovat je u domu se moc nedaří. Štěstí mají ti, co bydlí v těsné blízkosti háje nebo lesa, pak se někdy houby samy „přestěhují“ až do zahrady. K modřínům se vám klidně přesunou klouzky, pod břízy křemenáče a bedla se objeví i na kompostu.  

Mohlo by vás zajímat, že:

  • žampionový substrát pro pěstování o váze asi osm kilo pořídíte o něco dráž než za stokorunu, hlívový substrát je lehčí a o něco málo dražší;
  • koupíte-li si plodnice hlívy v obchodě, nevyhazujte je proto, že vypadají jako plesnivé; jsou to naklíčené výtrusy houby, které při manipulaci nebo přepravě napadaly na spodní;
  • hodně informací získáte na www.jedlehouby.cz – na těchto stránkách si můžete i vybrat a nakoupit sadbu několika druhů hub.

Doporučujeme

Články odjinud