Červené bobule obalují semeno, které je skutečným plodem kávovníku. Oplodí je jedlé a nasládlé.

Červené bobule obalují semeno, které je skutečným plodem kávovníku. Oplodí je jedlé a nasládlé.

Vypěstujte si kávovník: Káva vám doma zavoní hned třikrát

Kávovník vypěstovaný doma zavoní poprvé, když pokvete, podruhé, až budete pražit jeho semena, a potřetí se jeho aroma rozvoní po celém bytě s uvařenou kávou.

Cesta kávovníku byla složitá

Botanicky řadíme kávovník (Coffea arabica) do čeledi Rubiaceae – mořenovité. Tvoří nízké keře nebo stromky s vodorovně rozloženými větvičkami. Květy jsou drobné, bílé, sestavené ve svazečcích v paždí listů. Kvete až třikrát ročně. Plody jsou malé, dužnaté bobule, při dozrávání tmavočerveně zbarvené s jedním, většinou dvěma, případně i třemi semeny. Tato pražená semena známe z obchodů jako zrnkovou kávu.

Kávovník je stálezelená tropická rostlina původem z horských lesů Etiopie, ale o jeho původu se dodnes přou Jemenci s Habešany. Rozšířil se nejdříve do Arábie a potom do ostatních zemí, nejvíce do Brazílie, celé jižní Ameriky a do Asie. Kávovníkové plantáže se dodnes mnoho nezměnily, keře či nízké stromy se udržují řezem tak, aby umožňovaly ruční sklizeň.

Ovšem technologie zpracování je už jiná „káva“. Čím je zrnko kávy hladší a vybroušenější, tím získává na kvalitě a také na ceně. Ale vraťme se z plantáží zpět domů. Zmínka o obchodu s kávou v českých zemích pochází z roku 1657, ovšem tehdy byl aromatický nápoj pouze libůstkou šlechty, která se ráda chlubila čímkoli exotickým a neobvyklým.

Pokračování 2 / 4

Vypěstujte si kávovník doma

Kávovník nesnáší přímé slunce, proto se spokojí s oknem orientovaným na východ či západ. Vyžaduje teplotu kolem 20 ˚C (i více), ale  je dost citlivý na chlad, nejnižší teplota pro pěstování je 10 ˚C.

Kávovník pěstujeme v lehké, výživné a hlavně kyselé půdě (nesnáší vápno) ve směsi jednoho dílu rašeliny, dvou dílů dobrého kompostu, jednoho dílu říčního písku a dílu listovky. Často a pravidelně zaléváme, ale nepřeléváme. Rostlina má velkou listovou plochu, takže odpaří hodně vody a nedostatečná zálivka spolu se špatnou výživou, pokud rostlinu nehnojíme a pravidelně nepřesazujeme, se projeví žloutnutím listů a jejich opadem.

Kávovník každoročně přesazujeme, během vegetace pak každé dva týdny přihnojujeme nejlépe tekutými hnojivy. Výborným hnojivem je vykvašený kravinec, který ředíme před zálivkou v poměru  jeden díl kravince na deset dílů vody. (Slepičí nebo holubí trus je pro obsah vápníku nevhodný.)

Pokud je kávovník příliš rozložitý, můžeme jej klidně seříznout na polovinu výšky i méně. Tento radikální zásah děláme raději v době vegetace v jarních a letních měsících. Můžeme také zaštipovat dlouhé větve, aby se koruna zahustila.

Kávovník v suchém ovzduší trpí puklicemi, červci a molicemi. Osvědčenou a účinnou ochranou je postřik přípravkem Actellic.

Pokračování 3 / 4

Sklízíme a pražíme kávu

Není nic neobvyklého, že kávovník kvete i několikrát během roku. Květy jsou bílé a samosprašné s výraznou vůní. Kávovník začíná plodit ve třetím až čtvrtém roce, zpravidla když doroste do výšky jednoho metru. Plodem je bobule s dvěma plochými semeny. Oplodí je ve zralosti jasně červené barvy, existují však i rostliny se žlutým oplodím. Plody zrají velmi dlouho, minimálně čtyři až pět měsíců po odkvětu, takže na jedné rostlině bývají plody i květy současně.

Pokud vypěstujeme plody, můžeme si semena po očištění a usušení upražit. Pražíme na pánvi asi 20 minut. Pánev musí být rozpálená a praží se nasucho za stálého míchání. Ovšem chce to cvik, aby se semena upražila stejnoměrně. A když si pak uvaříte „vlastní“ kávu, můžete být zklamaní, či nadšení. Bude totiž zcela jiná než jsme zvyklí, neboť prodávaná zrnková káva je většinou směs „Arabici“ a „Robusty“, což jsou rozdílné odrůdy s odlišným aroma i chutí.

Pokračování 4 / 4

coffea_iStock-464796770.jpgcoffea_kvet_24947856911_def124d547_k.jpgcoffea_2_iStock-629797644.jpg

Doporučujeme

Články odjinud