Vyberte si správné zasklení nových oken

Zasklení tvoří většinu plochy okna, zásadně tak ovlivňuje tepelnou a zvukovou izolaci i bezpečnost. Rok od roku roste využívání trojskel. Přináší trojsklo vždy jen výhody?

Co byste měli vědět o trojskle

Trojsklo v porovnání s dvojsklem výrazně lépe tepelně izoluje. Okenní tabule v interiéru tak má vyšší povrchovou teplotu, což prakticky eliminuje, že se za běžných podmínek budou okna v bytě rosit, případně že bude vznikat vlhký proužek v dolní části oken. Trojskla jsou z tohoto pohledu přínosem. U kvalitních dodavatelů je většinou již samozřejmostí teplý meziskelní rámeček, který vznik kondenzátu také výrazně omezuje. Rozhodně lze doporučit nekupovat okna s hliníkovým meziskelním rámečkem.

Tepelná izolace je ale jeden z parametrů, o který bychom se měli při výběru zasklení zajímat. Pro obytné místnosti jsou důležité také světelná prostupnost a solární faktor, který vyjadřuje prostup sluneční energie. U pasivních domů je řešení těchto parametrů nutností.

ZDROJ AGC_schema.jpg 

Pokud si pořídíte běžná trojskla, můžete zjistit, že v místnostech budete muset více svítit. Zasklení by proto mělo mít co největší světelnou prostupnost, ideálně kolem 70%. Je to množství viditelného světla, které projde do interiéru. Tepelnou izolaci skel zvyšuje tzv. pokovená vrstva. Dvojsklo má jednu vrstvu, u trojskel to jsou dvě vrstvy. Zasklení v oknech pak má lehké zabarvení nejčastěji do zelena. Pokud jsou vrstvy příliš silné, zlepší to sice tepelnou izolaci, ale zhorší průchod světla. U obytných domů může podobná nežádoucí situace nastat i v tepelných ziscích, tedy využití slunečního tepla, to bude vadit zejména na jaře a na podzim. Solární faktor charakterizující tepelné zisky by měl být nad 50%.

Trendy v zasklívání

Věděli jste, že běžné trojsklo neposkytuje v porovnání s dvojsklem zásadně větší ochranu před venkovním hlukem? Pokud potřebujete mít okna se speciálními vlastnostmi, měli byste zvážit i odpovídající zasklení. Konkrétně akustické parametry řeší použití vrstveného skla, kdy jsou tabule spojeny speciálními fóliemi, případně různé tloušťky tabulí v izolačním zasklení. Speciální požadavky byste měli konzultovat s odborníky.

Samostatnou otázkou je bezpečnost před poraněním, vandaly či vloupáním. Řešením je pak pořízení tepelně tvrzeného skla nebo speciálního vrstveného bezpečnostního skla, kde jsou tabule slepeny několika vrstvami fólií. Bezpečnostní parametry doporučujeme konzultovat s odborníky, případně i s vaší pojišťovnou. Požadavky na bezpečnost jsou totiž specifikované příslušnými normami. Bezpečnost oken a dveří ale vždy tvoří několik nezávislých prvků, bezpečností zasklení je jen jedním z nich.

ZDROJ AGC_zkouška zasklení.jpg
Zkouška zasklení

Trojskla se mohou mlžit z venku

U trojskel se může někdy vyskytovat nežádoucí zamlžení z exteriérové strany zejména v chladných ránech, to svědčí o výborných tepelně izolačních vlastnostech zasklení, ale obyvatelům může vadit. I zde existuje ochrana v podobě speciálního zasklení s pyrolitickým povlakem, které výskyt zamlžení účinně omezuje.

ZDROJ AGC_AntiFog_ochrana proti mlžení z exteriéru.jpg 
Ochrana interiéru proti mlžení

Se zvyšujícími se požadavky na vlastnosti oken roste i nabídka různých typů zasklení. Zasklení trojsklem jako specifikace dnes tak dnes již téměř nestačí. U jednoho obytného domu můžete použít hned několik typů zasklení v závislosti na orientaci vůči světovým stranám, umístění vzhledem k silnici či přístupnosti z hlediska vloupání. Okna pak mají přesně ty vlastnosti, které od nich očekáváte.

Doporučujeme

Články odjinud