vytisknout velikost písma Vůně Vánoc, to jsou exotická koření

Medvědí pracny, perníčky, zázvorky i linecké opět plní krabice ve spížích. Vánoční cukroví nejenže výborně chutná, ale navíc pěkně provoní celý byt. Jaké druhy koření jsou jeho nedílnou součástí? A jak vypadají, než se dostanou na pulty prodejen?

Skořice zlepšuje chuť k jídlu, podporuje trávení

Bez skořice se neobejde ani příprava horkých vánočních nápojů, jako jsou svařené víno či punč. Přidává se do nejrůznějších likérů celá nebo mletá a samozřejmě nechybí v řadě skvělých moučníků a drobného pečiva.

Klepněte pro větší obrázek
Jak vypadá rostlina, z níž se kůra sbírá, si umí představit málokdo  

Její domovinou je ostrov v Indickém moři, kdysi známý jako Cejlon. Původním jménem se ostrov Taprobane – země skořice – zapsal do mnoha řeckých a římských lodních deníků jako skutečný ráj na zemi.

Sušená kůra skořice (Cinnamomum aromaticum) se získává ze stálezelených tropických stromů příbuzných vavřínu, přičemž nejkvalitnější je ze slabých tříletých větviček. Pro skořici je charakteristický tvar stočených trubek.

Klepněte pro větší obrázek
Skořici používá do svařeného vína snad každý... 

Aromatické kůře byla připisována tajemná moc již několik tisíciletí před naším letopočtem ve starém Egyptě, Řecku a Římě. Olej, jejž obsahuje, působí totiž antibakteriálně, brání vzniku a růstu plísní a podporuje pravidelný pohyb střev.  

Skořice propůjčuje sušenkám, pečeným jablkům nebo svařenému vínu nezaměnitelné aroma. Používá se při zavařování ovoce, v likérnictví, ale i v parfumerii a je součástí masitých pokrmů asijské, latinskoamerické, arabské, turecké a španělské kuchyně.  

Vanilka je plodem tropické orchideje

Toto jemné koření ze Střední Ameriky přivezli do Evropy španělští dobyvatelé v šestnáctém století. Staří Toltékové a Aztékové je používali jako vonnou přísadu do oblíbených nápojů z kakaových bobů a do čokoládových placek. Věřili přitom, že vanilka posiluje srdce, odstraňuje únavu, zahání strach a celkově dodává sílu a zdraví.  

Vanilkové lusky, plody tropické orchideje, zrají tři roky, než se mohou sklidit zelené tobolky, které nemají skoro žádnou vůni ani chuť. Aromatické látky se vytvářejí až během fermentace, kdy také vanilka získá svoji typickou hnědočernou barvu.

Klepněte pro větší obrázek
Takto vypadá sběr vanilkových lusků 

Látku zvanou vanilin, která způsobuje tu úžasnou vůni, umíme vyrobit i synteticky, ale znalci tvrdí, že nikdy nemůže nahradit přírodní materiál. Kvalitní vanilku poznáte podle typické, velmi intenzivní vůně a hlavně podle tuhosti lusku. Čerstvý lusk je totiž měkký a poddajný, ale časem a špatným skladováním tvrdne a ztrácí aroma.

U těch nejlepších odrůd se prý vůně uchová až dvacet šest let. Vanilku můžete rozříznout a droboučká černá semínka použít do těsta. Celý lusk také lze naložit do cukru a nechat ho natáhnout vanilkovou vůní.

Pro originální vanilkový cukr dejte do mixéru jednu vanilku na dvě stě padesát gramů hrubého cukru, rozmixujte, až lusk zmizí a v cukru budou vidět jen malé černé kousky. Takový cukr je třeba dobře uzavřít, aby neztratil vzniklé aroma.

Klepněte pro větší obrázek
Vůně vanilky je oblíbená i v aromatických svíčkách  

Hřebíček: poupata, která nevykvetou

Hřebíček je jedno z nejstarších koření. Má charakteristický tvar, který se postaral o jeho český název. První záznamy o něm pocházejí z Číny ze třetího století před Kristem.

Klepněte pro větší obrázek
Poupata hřebíčkovce, připravená k utrhnutí a sušení 

Koření se získává sušením nerozvinutých poupat tropického stromu hřebíčkovce (Syzygium aromaticum), který dorůstá výšky až patnáct metrů a kterému se daří nejlépe v tropických přímořských oblastech s vlhkým klimatem.

Do vánočních perníčků a kořeněného cukroví používá každá kuchařka svoji osvědčenou směs koření. Badyán, anýz, skořice, citronová kůra, hřebíček, nové koření a kardamom se hodí nejen do perníků a perníčků, ale i do čajového a vánočního pečiva.

Klepněte pro větší obrázek
Hřebíček: tvar, který si nelze splést 

Společně s badyánem a skořicí je hřebíček oblíbenou směsí koření do svařeného vína. Světová kuchyně jej využívá jako součást oblíbeného kari koření. Dokonce lze špetkou tohoto koření i zajímavě dochutit pokrmy asijské kuchyně. 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je bakterií i zápachu

Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je ba…

Je to děsivé, ale kuchyňské prkénko má na sobě víc bakterií, než záchodové. Zatímco ta plastová můžete zpravidla dát do myčky a vyčistit na silný program, s dřevěnými si budete muset poradit jinak. Poradíme vám, jak se snadno zbavit bakterií z masa, nebo zeleniny, které se v kuchyňských prkénkách rády drží a množí.

11.  1.  2017 |
Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Pochutnáte si rádi na ananasu? Až budete příště konzumovat tento exotický plod, nevyhazujte jeho vrcholovou růžici – zkuste si z ní vypěstovat novou rostlinu, která při dobré péči zaplodí. Naše čtenářka Dana Věrčáková, které se to podařilo, nám prozradila svůj vyzkoušený postup.

19.  9.  2016 |
Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Léčivá moc česneku byl známa už ve starověku. Využijte ji i vy a zbavte se neduhů, jež trápí váš organizmus. Látky obsažené v kvalitním česneku působí natolik, že s nimi můžete omládnout o 10 let. Tvrdili to aspoň tibetští mnichové.

11.  1.  2017 |
Proč mít doma citrony

Proč mít doma citrony

Mít doma v zásobě citrony se hodí. Tyto voňavé exotické plody se dají využít nejen při přípravě nápojů a jídel, ale také jako léčivo při nachlazení, pomocník při úklidu a v neposlední řadě při péči o vaše tělo.

26.  11.  2016 |
Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pěstovat i doma

Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pě…

Trápí vás rýma a nachlazení? Zapomeňte na útok na lékárnu a hromady kapesníků a zkuste to přírodní cestou. Vypěstujte si doma rýmovník - bylinu, která je nenáročná na udržování a pomůže vám posílit imunitu.

9.  12.  2016 |