vytisknout velikost písma Vlašské a lískové ořechy v našem jídelníčku

Dříve se ořechy nedoporučovaly jako součást diet, protože obsahují hodně tuků. Dnes víme, že tyto tuky jsou nenasycené, tedy dobré, a společně s vlákninou a antioxidanty mohou snížit riziko srdečních chorob.

Mezi nejpopulárnější ořechy patří bezesporu vlašské ořechy a lískové oříšky.

Vlašské ořechy

Jádra vlašských ořechů patří k nejstarším potravinám na světě. Archeologické nálezy dokládají jejich existenci již v době před osmi tisíci lety před naším letopočtem.

Klepněte pro větší obrázek
Vlašské ořechy máme spojeny hlavně s vánočním cukrovím

Vlašské ořechy mají sladkou chuť a přirozeně odlišné zbarvení – od velmi světlé až po tmavší žlutou barvu.

Než začne ořešák plodit, musíme čtyři roky počkat. Pokud o strom řádně pečujeme, to znamená prořezáváme jej, postřikujeme proti škůdcům, hnojíme a zavlažujeme, může rodit až do sta let.

Klepněte pro větší obrázek
Z nezralých ořechů se vyrábí domácí pálenka

Úrodu sklízíme na konci srpna až v září, kdy zelené slupky praskají a ořechy začínají padat ze stromu.

Dobrý bojovník s obezitou

Ořechy přispívají k udržení pružnosti tepen, protože obsahují aminokyselinu arginin. Díky nim dostáváme do těla vlákninu, minerály a „zdravé“ tuky.

Redukují tlak, cholesterol a zabraňují různým srdečním nemocem.

Pomáhají bojovat s obezitou a zlepšují kvalitu života toho, kdo jí trpí. Obsahují totiž velkou koncentraci resveratrolu, sloučeniny, která zlepšuje stav organismu při boji s různými nemocemi.

Klepněte pro větší obrázek
Kdo nemá s váhou problémy, může si dovolit něco sladkého na zub; ořechy jsou součástí těsta a současně zákusek zdobí

Vlašské ořechy obsahují až osmnáct procent proteinů. Patří k výborným zdrojům vitaminů B1, B2, B3 a hlavně B6, který přispívá k dobrému fungování mozku a také produkci červených krvinek.

Z minerálů se zdůrazňují hlavně fosfor, selen, hořčík a sodík.

Klepněte pro větší obrázek
Při louskání ořechů můžete objevit i takovéto srdce

Ořechy dobře působí na ledviny, plíce, tlusté střevo, zlepšují astma, posilují střeva a podporují rytmické smršťování svalstva trávicího ústrojí.

Jako prevence postačí sníst pět ořechů denně.

Skladování ořechů

Vlašské ořechy skladujeme na temném a suchém místě, protože olej v jádrech snadno oxiduje. Hořké ořechy ztrácejí léčebné schopnosti, a dokonce mohou uškodit. Co se týče způsobu uložení, můžeme je nakládat do medu nebo uchovávat v zavřených sklenicích.

Lískové ořechy

Původní oblastí výskytu je Asie, odkud se pěstování rozšířilo do Evropy.

V pravěku se lískovým ořechům přisuzovaly výživné, léčivé, a dokonce věštecké vlastnosti.

Klepněte pro větší obrázek
Na lískových oříšcích si pochutnají nejen veverky

Jasnovidci používali větve lísky k hledání skrytých pokladů a vody v podzemí.

Keř šedohnědé barvy dorůstá do výšky kolem čtyř metrů. Kvete od února do dubna, plodem jsou oříšky, které dozrávají od září od října.

Kouzlo lískových oříšků

Lískové oříšky jsou dobrým přírodním zdrojem vitaminu E. Mají vysokou výživnou hodnotu a dodávají tělu vitaminy skupiny B.

Obsahují vlákninu, vitamin C, kyselinu listovou a pantotenovou, draslík, fosfor, vápník, síru, hořčík, sodík, nikl, mangan, železo, měď, zinek, jód, chrom, selen a bor. Bor je důležitým elementem pro člověka, protože ovlivňuje zdravotní stav kostí. Optimální denní příjem boru byl stanoven až třináct miligramů.

Klepněte pro větší obrázek
Lískové oříšky v sobě skrývají velké množství tělu prospěšných látek

Doporučená dávka těchto plodů na den představuje pětadvacet gramů, alespoň pětkrát týdně. Je to optimální množství, abychom mohli využívat lískooříškových výhod. Mohou se jíst v aperitivech, zmrzlinách, koláčích, omáčkách, salátech nebo ke snídani společně s cereáliemi, jogurty či ovocem.

Klepněte pro větší obrázek
Oříšky nemusíme kombinovat jen s dezerty, ozvláštní i masitý pokrm

Jelikož jsou těžce stravitelné, musí se dobře rozkousat.

Ořechová prevence

Lískové ořechy pomáhají při prevenci srdečních a oběhových chorob. Prospívají při neurózách, fyzickém vyčerpání, také uklidňují a zlepšují paměť, což se teď, při vymýšlení vánočních dárků, určitě hodí.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Krok za krokem: Vyrobte si netradiční velikonoční dekoraci

Krok za krokem: Vyrobte si netradiční velikon…

Chcete přivolat jaro a vnést domů velikonoční atmosféru? Pak se pusťte do výroby těchto roztomilých zajíčků z bambulek. A zapojte do toho i děti. Přinášíme vám podrobný návod, jak na to.

18.  3.  2017 |
Jak snadno, levně a rychle vyčistit troubu, aby byla zase jako nová

Jak snadno, levně a rychle vyčistit troubu, a…

Připečené a na uhel spálené zbytky jídla, na stěnách i dvířkách usazená mastnota. Se špinavou troubou čas od času bojuje každý z nás. A stojí nás to spoustu úsilí, času i peněz za speciální čisticí prostředky. Jde to ale i jinak. Vše potřebné navíc najdete doma ve spíži. Prozradíme vám osvědčené triky, jak špinavou troubu vyčistit i bez použití agresivních čističů plných chemie.

24.  3.  2017 |
Stromanthe - pokojový stromek ideální do koupelny

Stromanthe - pokojový stromek ideální do koup…

Pokud máte rádi vše, co zavání exotikou, Stromanthe vás určitě dostane. Roste v pralesech a šustot jejích listů na dlouhých stopkách patří k jeho typickým zvukům. Pěstovat ji ale můžete doma, bude jen vyžadovat hodně tepla a trochu víc péče.

19.  3.  2017 |
Kvetoucí skalka po celý rok: Čím ji osázet, aby kvetla a nedala moc práce

Kvetoucí skalka po celý rok: Čím ji osázet, a…

Pěkně založená skalka je jako diamant. Čím bude starší, tím více na zahradě vynikne. Poradíme vám, jak ji osázet, aby kvetla po celý rok, dala co nejméně práce a rostlinám se co nejlépe dařilo.

28.  3.  2017 |
Pusťte se do výsevu bylinek, je ideální čas

Pusťte se do výsevu bylinek, je ideální čas

Máte-li dobrou loňskou zkušenost s některou bylinkou, není důvod, proč ji nepěstovat letos znovu. I na malém záhonku můžete vysadit více druhů, a mít tak bylinkovou zahrádku třeba jen metr čtvereční velkou. A pokud žijete v bytě bez zahrady, zkuste bylinkami osázet truhlík. Budou vám k radosti v době květu i k užitku v kuchyni po celou sezonu. 

6.  2.  2017 |