Vinobraní v ČR: Která byste si neměli nechat ujít?

Vinobraní v ČR: Která byste si neměli nechat ujít?

Milujete dobré víno a burčák? Ochutnali byste rádi vinný mok od různých českých a moravských vinařů a ještě se při tom pobavili? Pak byste si určitě neměli nechat ujít vinobraní, která se vždy v září konají. Zmapovali jsme pro vás situaci po celé republice a našli ta nejzajímavější.

Podívejte se, kdy a kde všude se vinobraní budou letos konat, kolik dáte za vstup, jaká vína a delikatesy ochutnáte a na co všechno se ještě můžete těšit. 

MORAVA: VINOBRANÍ PLNÉ FOLKLÓRU I STŘEDOVĚKU

Na Moravě se vinobraní v průběhu září koná téměř v každé vinařské obci. Každé je trochu jiné a něčím zvláštní. Vždy si ale můžete být jisti, že dostanete jen to nejlepší, protože pro vinaře je to hlavní událost roku a chtějí se předvést v tom nejlepším světle.

Znojemské vinobraní

KDY: 13.–15. září 2019
KDE: Znojmo
Vstupné: permanentka v předprodeji 550 Kč/500 Kč zlevněná, jednodenní 350–450 Kč, vstupenka na rytířské turnaje 100 Kč, děti do 15 let zdarma

Znojemské historické vinobraní každoročně přiláká desetitisíce návštěvníků, kteří sem přijíždějí nejen za vínem a burčákem, ale také za výborným kulturním programem, ve kterém nesmí chybět průvod krále Jana Lucemburského s chotí a dvořany čítající na 550 účinkujících postav. Mince, které bude královská družina rozhazovat, připomínají výročí sametové revoluce. Do oběhu se dostane 10 000 stříbrných a 100 zlatých mincí s vyraženými letopočty 1989–2019. Dále se můžete těšit na rytířské turnaje a turnaje na koních, středověká tržiště s ukázkami řemesel, vojenské ležení, uličku chudiny, středověkou krčmu, bohatý kulturní program různých žánrů na třinácti scénách v centru města Znojma, ale také program pro děti či klidové zóny. Samozřejmostí je nepřeberná nabídka vín a burčáku, poznávací ochutnávky vín a desítky mázhauzů. Součástí vinobraní bude také komponovaný ohňostroj.

Pro více informací běžte na vinobraní Znojmo.

Slovácké slavnosti vína a otevřených památek

KDY: 6. září 16:00 – 8. září 2019 20:00
KDE: Uherské Hradiště
Vstupné: zdarma

Slovácké slavnosti vína a otevřených památek jsou jednou z nejvýznamnějších akcí svého druhu, která prezentuje bohatost a rozmanitost tradiční lidové kultury na Slovácku. Jejím dějištěm jsou otevřené historické památky královského města Uherského Hradiště, právem nazývaného slováckou metropolí. Historické jádro města se již od roku 2003 pravidelně začátkem září proměňuje v jedno velké pódium, na němž se představují desítky folklorních souborů, cimbálových muzik i dechových kapel a společně s ochutnávkou vín, burčáku a regionálních gurmánských specialit vytvářejí nezapomenutelný zážitek pro desetitisíce návštěvníků.

Pro více informací běžte na vinobraní Uherské Hradiště

Pálavské vinobraní

KDY: 6. září – 8. září 2019
KDE: Mikulov
Vstupné: denní vstupné na místě 300–500 Kč, víkendová permanentka 700 Kč, třídenní permanentka s degustací 1000 Kč

Pálavské vinobraní (a jeho 72. ročník) zůstává věrné vínu ve všech jeho podobách. I letos vás čeká nabitý program plný hudby, zábavy, vína a dobrého jídla. Užijte si příjemné tři dny, kdy Mikulovem procházejí historické průvody, centrum města se promění v historickou tržnici a na řadě míst se konají ochutnávky vín a burčáku. Součástí programu jsou také hudební vystoupení, která zazní na šesti scénách. Na své si přijdou milovníci popu, rocku, jazzu, vážné i lidové nebo dechové hudby. Letošními hvězdami  jsou zpěvák Miro Žbirka a českopolská zpěvačka Ewa Farna. Ochutnat víno nejen z mikulovské podoblasti a pochutnat si na moravských specialitách pak můžete tzv. na každém rohu historického Mikulova. Program nezapomíná ani na děti, které se mohou těšit na pohádky, dobové tance a písničky, kejklíře i šermířské zápasy a uvidí výcvik dravců. V didaktických dílnách si vyzkouší základy řemesel.

Pro více informací běžte na vinobraní Mikulov

Valtické vinobraní a Mistrovství ve sběru hroznů

KDY: 21. září 2019 8:30–13:00
KDE: areál Château Valtice
Vstupné: zdarma

Valtické Retro vinobraní je jedinečná akce, snad i jediná svého druhu u nás. Vše začíná hned ráno, kdy se členové soutěžních družstev v retro brigádnickém stylu 60. let vydají na vinici v otevřených vozech tažených traktorem za zpěvu budovatelských písní a posilněni burčákem. Po několika zahřívacích kolech a stylové svačině na kýblech se mistrovství rozjede naplno. Soutěží 25členné týmy na řádcích, které se losují, aby soutěž byla co nejobjektivnější, na sběr hroznů má každé družstvo 15 minut. Bude pokořen loňský rekord? Při vinobraní a samotném sběru hroznů si užijete spoustu zábavy, ochutnáte čerstvý burčák, nadlábnete se chlebem se škvarkovou pomazánkou, a kdo bude poctivě sbírat, tak dostane na oběd poctivý guláš s chlebem přímo ze závodní kuchyně. Uvolněte se a užijte si to.

Pro více informací běžte na vinobraní Valtice. 

Strážnické vinobraní

KDY: 14. září 2019 10:00–23:00
KDE: Strážnice, náměstí Svobody a centrum města
Vstupné: zdarma

Také ve Strážnici jsou slavnosti ve znamení vína a folkloru. Těšit se můžete na průvod, košt vín a burčáků a podobně. V otevřených víchách, ve kterých se prezentují se svými víny a burčáky vinaři Strážnicka, hrají cimbálové muziky. Součástí akce je bohatý kulturní program – folklorní vystoupení strážnických souborů i vesnických skupin, akce pro děti, jarmark výrobků lidových tvůrců.

Pro více informací běžte na vinobraní Strážnice.

Drnholecké vinobraní

KDY: 22. září 2019 10:00 – 23:59
KDE: náměstí Svobody a vinařské uličky Husova, Agátí a Wolkerova – Drnholec
Vstupné: zdarma

9. ročník Drnholeckého vinobraní s otevřenými sklepy především malovinařů, ale i větších vinařských firem se stává již tradiční kulturní akcí, kde se představují místní vinaři se svými vynikajícími víny a burčákem. V doprovodném programu se na Drnholeckém náměstí představí šermíři. Rovněž budou na náměstí i stánky s občerstvením, burčákem, lidovými výrobky. Můžete se zúčastnit různých soutěží s vinařskou tématikou. Odpoledne na náměstí bude zakončeno vinařským zvykem Otvírání hory. Cena degustačního lístku je 10 Kč. Po skončení doprovodného programu na náměstí se můžete pobavit na hotařově zábavě v místním kulturním domě – vstupné 100 Kč.

Pro další informace sledujte vinobraní Drnholec.

PRAHA: VINOBRANÍ NABÍDNE I PERLIVÉ NOVINKY 

I v hlavním městě je vinobraní největší a nejočekávanější vinařský svátek. Ochutnáte to nejlepší z pražských vinic, ale samozřejmě nejen z těch, a těšit se můžete na bohatý program pro dospělé i děti. 

Trojské vinobraní – Vinobraní sv. Kláry

KDY: 15.–16. září 2019 vždy od 11 do 19 hod.
KDE: historická vinice sv. Kláry s jedinečným výhledem na panoráma Prahy
Vstupné: dospělí 200 Kč, děti 0–2 let zdarma, děti 3–5 let 20 Kč, děti 6–15 let 70 Kč

Po oba víkendové dny se představí vinařská produkce jak místní, tak i dalších vinařství z Čech a Moravy, chybět nebudou ani španělská a jihoafrická vína. Pít se budou vína z Vinařství Vondrák, Vinařství Konečný, Vinařství Maděřič, Vinařství Binder a mnohých dalších. Chybět nebude ani burčák a perlivá vína vyrobená z hroznů sklizených na vinici sv. Kláry. Zájemci mohou po oba dny v rámci ceny vstupného na vinobraní navštívit expozici výroby vína s průvodcem. Komentované prohlídky budou probíhat od 12.00 do 17.30 každou půlhodinu. Sraz je u pokladny Kovárna. Pro děti bude v Ornamentální zahradě připraven dětský koutek.

Pro více informací běžte na vinobraní Troja.

Vinobraní na Pražském hradě

KDY: 14.–15. září 2019 11:00 – 19:00
KDE: Pražský hrad
Vstupné: program v Královské zahradě zdarma, ochutnávka vín v Míčovně Pražského hradu za poplatek

Na 14. ročníku Vinobraní na Pražském hradě se můžete těšit na čerstvou hroznovou šťávu právě vylisovanou na replice historického ručního lisu, pravý moravský burčák, degustaci vín v Míčovně Pražského hradu, prodejní ochutnávku kvalitních českých potravin značek Klasa a Regionální potravina od desítek výrobců. Vinobraní nabídne také celodenní stylový kulturní program – návštěvníkům budou po oba víkendové dny hrát, zpívat a tančit folklórní soubory z kyjovského regionu. Na své si přijdou i rodiny s dětmi, připravena pro ně bude naučná interaktivní soutěž s expozicí Příběh Pražského hradu a také vystoupení šermířské skupiny.

Pro více informací běžte na vinobraní Pražský hrad. 

Vinobraní na Grébovce

KDY: 20.–21. září 2019
KDE: Pavilon Grébovka, Havlíčkovy sady 2188, Praha 2
Vstupné: zdarma

Jednou z obnovených vinic, kde můžete ochutnat víno přímo uprostřed místa, kde vinná réva zrála, je vinohrad Grébovka na strmých svazích Nuselského údolí. Právě tady, v blízkých Havlíčkových sadech a na náměstí Míru, se koná již 13. ročník Vinobraní na Grébovce. Těšit se můžete nejen na oblíbený burčák z vlastních historických vinic, ale také na atraktivní hudební a doprovodný program. Jako každým rokem začnou slavnosti vína na náměstí Míru v pátek 20. září odpoledne, ale hlavní program se přesune v sobotu 21. září do areálu Havlíčkových sadů – Grébovky, kde bude z čeho vybírat u 80 vinařských, řemeslných a bio stánků, které budou nabízet dobré jídlo, pití i zajímavé dárkové předměty.

Více informací najdete na vinobraní Grébovka.

STŘEDNÍ ČECHY: VINOBRANÍ I DOŽÍNKY

Také ve Středočeském kraji bude program tak bohatý, že nebudete vědět, kam dřív. Těšit se můžete nejen na vinobraní, ale i dožínky, kdy zemědělci z okolí i návštěvníci slavností společně oslaví konec zemědělského roku. 

Mělnické vinobraní

KDY: 20. září od 14 hod. – 22. září 2019 do 18 hod.
KDE: Mělník
Vstupné: denní vstupné 200 Kč, třídenní vstupné 250 Kč/v předprodeji 200 Kč, děti do výšky 140 cm zdarma

Mělnické vinobraní je nejstarší a zároveň jedna z největších slavností tohoto typu v celé republice. Letos už to bude neuvěřitelný 81. ročník. Široký program uspokojí fanoušky všech uměleckých žánrů, historie, trhů nebo výtvarných dílen pro děti. Čekají vás 3 dny zážitků, 4 scény, 70 vystoupení, 20 vinařství, 150 stánků a 30 atrakcí. Vedle jarmarku, stánků s burčákem a gastronomickými specialitami lze v ulicích historického centra narazit na flašinetáře, sokolníka či pouliční umělce připomínající dobu první republiky. Průvod alegorických vozů stylizovaně představí hlavní historické osobnosti, jež se podílely na vzniku a rozvoji vinařství na Mělníku. Pro degustaci kvalitních vín cechu českých vinařů je vyčleněna klidová zóna na radničním dvoře, kde si návštěvníci budou moci oddychnout od shonu slavností a mimo vína ozkoušet a vychutnat řadu gastronomických specialit. Tři hudební scény opět žánrově pokrývají celé spektrum, od folkloru a dechovky přes cimbálovku, swing a velký orchestr z německého Oranienburgu, mainstreamový pop, rock až po moderní žánry. Těšit se můžete na Monkey Business, Lenny, Voxela, kapelu Jelen, Janka Ledeckého, Dashu, Jasnou páku a mnoho dalších.

Více informací najdete na vinobraní Mělník.

Karlštejnské vinobraní

KDY: 28.–29. září 2019
KDE: obec a hrad Karlštejn
Vstupné: 200 Kč na oba dny, 100 Kč neděle, děti do 15 let a návštěvníci v kostýmech zdarma

Historická slavnost vína bude tradičně za přítomnosti císaře římského a krále českého Karla IV. a jeho dvora. Návštěvníky čekají ochutnávky vín a kulinářských specialit a bohatý program z doby středověku, který potěší malé i velké diváky. Na nádvoří hradu i v podhradí se rozezvučí pištci, trubači a hudebníci, rozjedou se rytířská klání, roztančí se tanečnice a bude se slavit vinobraní. Užijete si také gotickou módní přehlídku, můžete se naučit historické tance a pobavit se při vystoupení polykačů ohně, fakírů, šermířů a dvorních mágů.

Více informací najdete na vinobraní Karlštejn.

Dožínky a vinobraní na zámku Kačina

KDY: 7. září 2019 9:30 – 19:00
KDE: Chotkovské vinice na zámku Kačina, Svatý Mikuláš, okr. Kutná Hora
Vstupné: základní vstupné v předprodeji 200 Kč, rodinné vstupné 400 Kč, děti 6–15 let 150 Kč

Muzeum českého venkova ve spolupráci s Vinnými sklepy Kutná Hora pořádají 8. ročník vinobraní panenské sklizně na zámku Kačina. Zazní troubené fanfáry i koncerty populárních interpretů, na programu budou soutěž o poznání odrůdy vína, burčákové hody, mnoho dobrého jídla a samozřejmě vína, řemeslné trhy, prohlídky zámku a mnoho dalšího. K vidění budou i domácí zvířata a zemědělské stroje. Na vinobraní totiž proběhnou také oslavy konce zemědělského roku – dožínky.

Více informací najdete na vinobraní Kačina.

VÝCHODNÍ ČECHY: BURČÁK ZDARMA

V tom nejlepším světle se předvedou i pořadatelé vinařských slavností ve východních Čechách. Těšit se můžete nejen na ochutnávky vín a specialit, ale i zajímavé kulturní zážitky – třeba prohlídku jedinečného Hospitalu Kuks.

Vinobraní na Kuksu

KDY: 14. září 2019 9:00–19:00 hod.
KDE: zámek Kuks
Vstupné: 250 Kč, děti do 150 cm zdarma

Třináctý ročník Vinobraní na Kuksu zaručuje všem návštěvníkům výjimečný kulturní a gastronomický zážitek. Připraveny jsou skvělé ochutnávky vín, občerstvení snoubící se s vínem, jarmark nebývalého rozsahu a doprovodný kulturní program pro dospělé i pro děti. V ceně vstupného je sklenka vína zdarma a prohlídka Hospitalu Kuks, kterou je třeba si objednat na pokladnách Hospitalu na konkrétní čas. Určitě si ji nenechejte ujít. Hospital je jedinečný a kromě jiného se tu seznámíte s unikátní expozicí Českého farmaceutického muzea. Pokud byste si chtěli během dne od ruchu a veselí trochu odpočinout, stačí si udělat vycházku k nedalekému Braunovu betlému, který patří ke špičce barokního sochařství.

Více informací najdete na vinobraní Kuks.

Kunětické vinobraní

KDY: 21. září 2019 10:00 – 18:00
KDE: hrad Kunětická hora a podhradí
Vstupné: 230 Kč, snížené 170 Kč, rodinné 580 Kč, děti do 6 let zdarma

Během 7. ročníku kunětického vinobraní se můžete procházet celým areálem hradu a přitom degustovat vybrané české, moravské i zahraniční vína, burčák a staročeské speciality. Burčák se bude dokonce nalévat i zdarma (jeho množství je samozřejmě omezené), chybět nebude bohaté občerstvení. Také vás čeká spousta hudby, spatříte ukázky řemesel a připraven je i bohatý doprovodný program pro děti. Odpoledne zahraje Hradecká cimbálovka, o zábavu se postarají svými akustickými koncerty kapela Two4you, kapela Sabrage a Michal Horák.

Více informací najdete na vinobraní Kunětická hora.

SLAVNOSTI VÍNA V SEVERNÍ ČECHÁCH: DĚTI S SEBOU

Na vinobraní v severních Čechách vezměte děti určitě s sebou. Zatímco budete degustovat, mohou se povozit na některé z pouťových atrakcí. Jejich pozornosti neuniknou určitě ani projížďky na koních nebo loutkové divadlo. 

Roudnické vinobraní

KDY: 7. září 2019 10:30–23:30 hod.
KDE: zámecký areál Roudnice nad Labem
Vstupné: základní cena v předprodeji 140 Kč, snížená cena 80 Kč – na místě bude cena vstupenek vyšší

V hlavní zóně vinobraní se můžete těšit na širokou nabídku vín a burčáku a především bohatý program po celý den. Oficiální zahájení s příchodem průvodu praotce Čecha připomene návštěvníkům a hostům, že se vinobraní odehrává pod památnou horou Říp. Pestrý program je připraven i pro děti. Nebudou chybět šermířská vystoupení, projížďky na koních ani loutková představení v podání oblíbeného Sváťova dividla. Na hlavní scéně v Zámeckém parku zahrají kapely jako Mirai, Buty, Wohnout, Walda Gang, Děda Mládek Illegal Band, těšit se můžete také na zpěvačku Olgu Lounovou či Madiu. V celém areálu budou desítky pouťových atrakcí.

Více informací najdete na vinobraní Roudnice.

Litoměřické vinobraní

KDY: 14. září od 16:00 – 15. září 2019
KDE: v centru města Litoměřice
Vstupné: zdarma

Již tradiční a největší oslava vína a burčáku na severu Čech má podobu velké městské slavnosti. Historickou scénu v centru Litoměřic zaplní rytířské souboje, ukázky katovského řemesla, ohňové kejkle, tanec, hospodské zpěvy a půtky, palné zbraně a draví ptáci. Připraveny jsou i ohňostroj, pouťové atrakce, program pro děti plný her a soutěž o nejlahodnější burčák. Samozřejmostí jsou ochutnávky vín a dalších výrobků od vinařů z celého regionu.

Více informací najdete na vinobraní Litoměřice.

Žernosecké vinobraní

KDY: 27.–28. září 2019
KDE: Velké Žernoseky
Vstupné: dospělí 100 Kč, snížená cena 50 Kč, děti zdarma

Vinobraní má v obci Velké Žernoseky tradici už od konce 2. světové války a s malými přestávkami se koná dodnes. Jako každý rok je na programu průvod v čele s žernoseckým Bakchusem, králem a královnou, dražení obrovitých hroznů, večerní zábava a finální ohňostroj u přívozu.

Více informací najdete na vinobraní Žernoseky

VINAŘSKÉ SLAVNOSTI V ZÁPADNÍCH ČECHÁCH

Ochutnejte kadaňské víno, které bylo proslulé už za Karla IV, prohlédněte si františkánský klášter, a až si užijete vinobraní, určitě si projděte i celé městečko Kadaň. 

Svatováclavské vinobraní v Kadani

KDY: 29. září 2019 10:00
KDE: františkánský klášter v Kadani
Vstupné: základní 50 Kč, snížené a rodinné zdarma

Vinobraní se koná v nádherném františkánském klášteru z druhé poloviny 15. století, který je neuvěřitelně zachovalou kulturní památkou. Kolem něj se rozkládá krásná klášterní zahrada s bylinkovými záhony, velkými travnatými plochami i vinicí, jež byla roku 1998 obnovena, aby tak navázala na proslulost kadaňského vína z dob Karla IV. K dostání budou burčák, vinný mošt i kadaňské víno. Kromě výstavy věnované vinařství na Kadaňsku či slavnostního otevírání „Hory“ uvidíte také ukázkové zpracování vinné révy.

Více informací najdete na vinobraní Kadaň.

Doporučujeme

Články odjinud