Velikonoční trhy 2024: Praha, Brno a další města napříč ČR. Zjistěte, kam vyrazit na Velikonoce | iStock

iStock

Velikonoční trhy 2024: Praha, Brno a další města napříč ČR. Zjistěte, kam vyrazit na Velikonoce

Chcete nasát velikonoční atmosféru, nakoupit si pestré jarní dekorace a kraslice pro koledníky? Nebo byste se rádi naučili plést pomlázku či upéct beránka? Pak si určitě ani letos nenechte ujít tradiční velikonoční trhy. Zmapovali jsme pro vás situaci a našli ty nejzajímavější akce v Praze, Brně, Plzni, Olomouci a Znojmě.

Po vánočních patří velikonoční trhy k těm nejoblíbenějším. Sehnat na nich můžete pomlázky, kraslice, řehtačky, různé velikonoční dekorace, na některých dokonce i typické velikonoční pochoutky, jako jsou velikonoční mazance či beránci všech možných velikostí. Na některých se dokonce můžete blíže seznámit s různými zvyky, obyčeji a tradicemi.

Kam na nejhezčí velikonoční trhy? Podívejte se na video:

V článku najdete seznam velikonočních trhů, který je rozčleněný podle místa konání:

Velikonoční trhy v Praze a ve středních Čechách

V Praze se samozřejmě koná akcí nejvíc. V historickém centru si tradiční velikonoční trhy můžete užít hned na několika místech, další akce se jako každý rok odehrají na pražském Andělu anebo na Mariánském náměstí. Nezapomenutelné jsou také Velikonoce na hradě Křivoklát. Vždy ve stylově dekorovaných prodejních stáncích nabídnou výrobci, řemeslníci a prodejci typické velikonoční zboží, jarní dárky a gastronomické speciality. Malí i velcí návštěvníci si zároveň mohou vyzkoušet práci lidových řemeslníků. Přijeďte si užít svátky jara do Prahy a okolí!

Velikonoční trhy na Staroměstském náměstí

KDE: Staroměstské náměstí, Praha 1-Staré Město
KDY: 16. 3.–7. 4. 2024
OTEVÍRACÍ DOBA: Stánky 10.00–22.00 hod. | Program na pódiu 16.00–19.00 hod.

Mezi nejpřitažlivější velikonoční trhy patří ty na Staroměstském náměstí, kde vás letos bude čekat zhruba padesát bohatě stylově dekorovaných prodejních stánků s typickým velikonočním zbožím, jarními dárky a specialitami. Přímo na tržišti budou předvádět své umění pletači pomlázek, malíři kraslic, mistři kováři a další řemeslníci. Na své si přijdou i milovníci dobrého jídla.

Děti se v dílničce budou moci naučit plést pomlázku nebo se dozvědět něco o velikonočních tradicích. Mohou navštívit také minizoo, kde nakrmí králíčky, kůzlátka nebo jehňátka. Chybět nebude ani symbol jara – dekorovaný velikonoční strom, kterým je typická bříza. Pod ní si v odpoledních hodinách můžete užít kulturní program, který bude tvořit více než padesát pěveckých a tanečních souborů. Vystoupí zde profesionální i amatérské pěvecké či taneční soubory a národopisná a folklorní seskupení z různých koutů České republiky i zahraničí. 

Více informací najdete ZDE.

Velikonoční trhy na náměstí Míru

KDE: náměstí Míru, Praha 2-Vinohrady
KDY: 16. 3.–1. 4. 2024
OTEVÍRACÍ DOBA: 10.00–19.00 hod.

Pro jarní inspiraci si můžete přijít i na náměstí Míru, kde mají velikonoční trhy rozkládající se před kostelem svaté Ludmily dlouholetou tradici. Ve více než třiceti z celkových padesáti stánků na vás čeká široká nabídka tradičního velikonočního zboží, jakým jsou sváteční velikonoční vazby, dekorace, malovaná vajíčka, pomlázky, dřevěné kraslice, vyšívané ubrusy či dřevěné hračky, výrobky z cínu nebo výrobky uměleckých řemesel. Kromě něj mohou návštěvníci ochutnat a zakoupit i tradiční velikonoční pečivo, jako jsou mazance, jidáše, beránci.

Ve zbylých prodejních stáncích se pak můžete těšit na různé dobroty, jako je tradiční občerstvení, palačinky, trdelník, vína, mošty, zdobené perníčky, sýrové a uzenářské delikatesy, medové produkty, polévky a jídla na grilu. Pořídit zde budete moci i zahradnické produkty, řezané květiny a sazenice. Chybět samozřejmě nebudou ani různé workshopy pro děti i dospělé, jako je například pletení pomlázek, vyrábění velikonočních dekorací a zdobení velikonočních vajíček. Velmi oblíbený je také workshop, na němž si upečete tradičního velikonočního beránka.

Více informací najdete ZDE.

Velikonoční trhy na Václavském náměstí

KDE: Václavské náměstí, Praha 1-Nové Město
KDY: 16. 3.–7. 4. 2024
OTEVÍRACÍ DOBA: Stánky 10.00–22.00 | Občerstvení 10.00–24.00

Spolu s těmi na Staroměstském náměstí patří tyto trhy k nejpopulárnějším v celé zemi. V dolní části náměstí jako každoročně i letos návštěvníci v desítkách prodejních stánků za doprovodu folkové hudby najdou zajímavý sortiment řemeslných výrobků – ručně malované kraslice, velikonoční zajíčky a kuřátka, pomlázky, velikonoční pečivo – mazance, jidáše, beránky, velikonoční dekorace, svíčky, dřevěné hračky, výrobky z proutí. Těšit se můžete také na bohatý doprovodný program a hudební produkci různých žánrů. 

Více informací najdete ZDE.

Velikonoční trhy náměstí Republiky

KDE: náměstí Republiky, Praha 1-Staré Město, před OC Palladium
KDY: 16. 3.–7. 4. 2024
OTEVÍRACÍ DOBA: Stánky 10.00–22.00 | Občerstvení 10.00–24.00

Na náměstí Republiky před obchodním centrem Palladium mají Pražané i turisté už poněkolikáté příležitost nasát jarní atmosféru díky velikonoční výzdobě a třicítce prodejních stánků s tradičním zbožím, jako jsou ručně malované kraslice, velikonoční zajíčci a kuřátka, pomlázky, velikonoční dekorace, svíčky, rukodělné výrobky, dřevěné hračky či výrobky z proutí. Chybět ale samozřejmě nemohou ani různé pochutiny. Pochutnáte si na oblíbených perníčcích, palačinkách, boršči, českých klobásách, plněných knedlících, bramborácích či pražených mandlích. Na zahřátí pak pořadatelé připravili několik druhů voňavých punčů.

Více informací najdete ZDE.

Knížecí Velikonoce na Křivoklátě

KDE: hrad Křivoklát 
KDY: 29.–31. 3. 2024
PROVOZNÍ DOBA: 10.00–16.00 hod. 

I letos během velikonočních svátků otevře hrad Křivoklát své brány, aby uvítal návštěvníky ve svátečním duchu. Knížecí Velikonoce nabídnou hostům pestrý program. Jako tradičně si budete moci prohlédnout širokou nabídku zboží na velikonočním jarmarku, ochutnat mnoho dobrot a užít si celodenní program na prvním nádvoří. Velikonoční jarmark, program pro děti i dospělé a prohlídky hradních interiérů budou hlavními body celé akce. O zábavu se postarají kejklíř Čabik, Kubula-Kouzelník se psem a moderátor Pavel Šebek. Hudební část obohatí soubor Jiskra 58, lidová muzika Osminka a hudební skupina pro děti Myš a Maš. V pondělí zavládne klidnější atmosféra, můžete absolvovat prohlídku, a ještě si nakoupit.
Vstupné na akci je 160 Kč. Při zakoupení vstupenky na prohlídku hradu je vstup na křivoklátský velikonoční jarmark zdarma.

Více informací najdete ZDE.

Prohlédněte si infografiku a objevte další místa, kde budou letošní velikonoční trhy probíhat:

 

Velikonoční trhy v západních Čechách

Západní Čechy nabídnou svým návštěvníkům nespočet velikonočních a jarních trhů. Každé větší město pořádá minimálně jednodenní oslavy a jarní výzdobu. Tradiční trhy najdete např. v Plzni, Karlových Varech nebo Klatovech. Doporučujeme ale navštívit jak další lázeňská města, tak také ostatní známé lokality této oblasti.  

Velikonoční trhy v Plzni

KDE: náměstí Republiky, Plzeň
KDY: 21. 3.–1. 4. 2024
PROVOZNÍ DOBA: 9.00–18.00 hod.

I v západočeské metropoli se můžete těšit na pravou velikonoční atmosféru. Ochutnejte trdelník, velikonoční nádivku, medovinu nebo nějaký kousek z širokého výběru sýrů a klobás. Náměstí obklopí malované kraslice a ručně pletené pomlázky plné pentlí, to si nesmíte nechat ujít. Velikonoční trhy doplní tradiční řemesla a lidové tradice. Nakoukněte pod ruce šikovným řemeslníkům a podívejte se, jak se plete pomlázka nebo malují kraslice, jak se vyrábějí svíčky nebo jak kovář tvoří umělecká díla. Kromě toho se můžete těšit na bohatý každodenní doprovodný program na velkém pódiu. Velikonoční náladu si tak vychutnáte za poslechu hudebních skupin, zpěváků či při pohledu na taneční vystoupení.

Více informací najdete ZDE.

Velikonoce v Karlových Varech

KDE: Karlovy Vary, Smetanovy sady
KDY: 28. 3.–1. 4. 2024

Velikonoční a jarní trhy jsou v Karlových Varech již velmi tradiční. Prodejní stánky budou nabízet mnoho velikonočních dekorací, jarní ozdoby, bižuterii, keramické výrobky, hračky pro děti a další zboží. Gastronomické stánky budou mít v nabídce tradiční jídla, ale také výborné sýry a francouzské speciality a vína. Chybět nebude ani doprovodný program, který krásně doladí celou jarní atmosféru. 

Více informací najdete ZDE.

Velikonoční trhy Klatovy

KDE: náměstí Míru, Klatovy
KDY: 27. 3.–28. 3. 2024
PROVOZNÍ DOBA: 9.00–17.00 hod.

Veselé Velikonoce si můžete užít také na náměstí v Klatovech. Zajímavý doprovodný program naplní dětské taneční a pěvecké soubory. Představí se ale také další umělci. Děti si mohou přijít zasoutěžit a zatančit. Ve stancích zakoupíte drobné občerstvení, které vás potěší i v pohodlí vašeho domova. Samozřejmostí jsou také tekuté pochutiny. 

Více informací najdete ZDE.

Velikonoční trhy v severních Čechách

I v severních Čechách najdete mnoho kulturních památek a měst, která lákají na krásné jarní a velikonoční trhy. Užít si je můžete například na zámku Sychrov, v Liberci, Teplicích nebo jen příjemnou procházkou na Ještěd nebo v Českém Švýcarsku.

Velikonoce na zámku Sychrov

KDE: zámek Sychrov
KDY: 23.–24. 3. 2024 
OTEVÍRACÍ DOBA: 9.00–16.00 hod.

Tradiční sychrovské trhy jsou léty prověřenou a vítanou kulturní akcí spojenou s ukázkami řemesel, prodejem tradičního zboží a bohatým programem pro děti i dospělé. V areálu zámku najdou návštěvníci více než sto stánků s řemeslnými výrobky, regionálními i specifickými potravinami, občerstvením, jako jsou klobásky, teplé sýry, buchty, koláče, bramboráky a samozřejmě s výrobky vztahujícími se ke svátkům jara – věnce, pomlázky, kraslice, jarní dekorace, ale také svíčky s jarním motivem, mýdla a další, v nabídce nechybí také ručně šité, pletené či ručně zdobené oblečení, medy, čaje, keramika. Velikonoční trhy jsou obohaceny i kulturním programem.

Součástí celé akce je doprovodný program, který se odehrává na nádvoří. Vstupné do areálu je jednotné 100 Kč, děti do 5 let mají vstup ZDARMA.

Více informací najdete ZDE.

Liberecké Velikonoce

KDE: náměstí Dr. Edvarda Beneše, Liberec
KDY: 22.–31. 3. 2024 

Trhy se konají přímo před libereckou radnicí v centru města. V rámci kulturního velikonočního programu se představí několik nejenom dětských tanečních a pěveckých sborů. Děti si mohou vyrobit velikonoční ozdobu v rámci dílničky a užijí si také divadelní představení. Ve vnitřní části radnice bude probíhat výstava velikonočních a jarních dekorací.

Více informací najdete ZDE. 

Velikonoční trhy v jižních Čechách

Velikonoční a jarní trhy se konají také v mnoha městech jižních Čech. Ideálním řešením je spojení návštěvy velikonočních trhů také s prohlídkou některých místních památek. Možností jsou například velikonoční trhy v Hluboké nad Vltavou nebo Českém Krumlově. 

Velikonoce na Hluboké

KDE: Hluboká nad Vltavou a okolí
KDY: 29. 3.–28. 4. 2024

Velikonoční trhy v Hluboké nad Vltavou obsahují hned několik projektů a akcí. Jednou událostí je charitativní projekt Řetěz naděje, který zahrnuje např. Stezku za obřími kraslicemi, Rodinnou hru s mapou nebo Dobročinný orientační běh. 

29. března je v tamní zoologické zahradě připraven bohatý program. Součástí je jarmark a několik hudebních vystoupení. Ve stejný den bude v centru města velikonoční trh. V kostele sv. Jana Nepomuckého se bude konat také řada velikonočních mší. Mnoho místních restaurací plánuje mít připraveno speciální velikonoční menu, případně další program pro své hosty. Zámek je po dobu trvání celé akce samozřejmě veřejnosti přístupný.

Více informací najdete ZDE.

Jarní trhy České Budějovice

KDE: náměstí Přemysla Otakara II.
KDY: 21. 3.–23. 3. 2024
OTEVÍRACÍ DOBA: 9.00–17.00 hod.

V rámci všech českobudějovických akcí jde o jednu z těch nejvíce navštěvovanějších. Jarní trhy přenášejí mezi návštěvníky především velikonoční klid a pohodu. V prodejních stáncích můžete zakoupit tradiční velikonoční produkty, jako jsou např. kraslice, pomlázky, perníčky a dekorace. Gastro stánky provoní náměstí trdelníkem, koláčky, medovinou nebo vínem. Místní prodejci budou nabízet také domácí marmelády a další produkty vlastní výroby.  

Více informací najdete ZDE.

Velikonoce v Českém Krumlově

KDE: náměstí Svornosti
KDY: 28. 3.–1. 4. 2024
OTEVÍRACÍ DOBA: 9.00–19.00 hod., Velikonoční pondělí 9.00–17.00 hod.

Jako každý rok i letos ožije Český Krumlov Velikonocemi. Na náměstí Svornosti bude připraven tradiční velikonoční trh s ukázkou řemesel. Součástí je také prodejní jarmark plný kraslic, velikonočních dekorací, domácích mýdel, sušené levandule, keramiky, šperků a kožených výrobků. Nechybějí ani langoše, placky, domácí pečivo a velikonoční gril. 

V kostele sv. Víta se bude konat šest velikonočních obřadů, z nichž první bude 24. března v 9.30 hodin. Městská knihovna si pro rodiče s dětmi připravila zábavnou pátrací hru. Zúčastnit se jí můžete už 27. března a na 2 km dlouhé trase budete stopovat velikonočního zajíčka. 

Více informací najdete ZDE.

Velikonoční trhy na Moravě

Ta jižní Morava je jistě krásná zem – to jsou slova z jedné známé lidové písně. A platí jistě po celý rok. Příchod jara a velikonoční trhy jsou ale na Moravě nezapomenutelnými událostmi. Brno, Olomouc, Kroměříž nebo Znojmo lákají na pestrobarevný velikonoční program, tradiční výrobky a nezapomenutelnou regionální gastronomii.

Velikonoční trhy na Špilberku

KDE: hrad Špilberk
KDY: 28. 3.–1. 4. 2024
OTEVÍRACÍ DOBA: 9.00–18.00 hod.

Velikonoční svátky si můžete užít přímo na hradě s krásnou vyhlídkou na město Brno. Děti budou mít o zábavu postaráno – zabaví se sběrem malovaných vajíček, které na hradě a v jeho okolí poztrácel králíček Pepíček. 28. března (na zelený čtvrtek) bude na velkém nádvoří přichystán bohatý program pro děti i dospělé. 

Více informací najdete ZDE.

Velikonoční slavnosti Brno

KDE: náměstí Svobody, Brno
KDY: 22. 3.–31. 3. 2024
PROVOZNÍ DOBA: 11.00–19.00 hod.

Přijďte se naladit na velikonoční notu na již třináctý ročník Velikonočních slavností na brněnské náměstí Svobody. Na jarních trzích na vás čeká na 38 stánků nejrozmanitějšího sortimentu – především s velikonoční tematikou, jeden stánek je vyhrazen pro prezentaci neziskového sektoru. Vybírat můžete z proutěného zboží, pomlázek, keramiky, šperků, dekoračních výrobků či velikonočních kraslic a dalších výrobků. Těšit se můžete také na bohaté občerstvení i vinařské výrobky. Součástí letošního programu bude opět také kulturní doprovodný program plný tance a zpěvu, který zajistí folklorní soubory a cimbálové muziky. A pro malé i velké se o víkendu chystají oblíbené rukodělné dílny.

Více informací najdete ZDE.

Velikonoční trhy v Olomouci

KDE: Horní náměstí, Olomouc
KDY: 25. 3.–31. 3. 2024
PROVOZNÍ DOBA: 10.00–18.00 hod.

Na své si během velikonočních oslav přijdou jak malí, tak velcí. Děti se mohou těšit na pletení pomlázek a barvení vajíček v dětských dílničkách. Dospělí mají možnost navštívit řemeslný jarmark s bohatou nabídkou výrobků, dekorací, šperků či výrobků autorské tvorby. Součástí oslav bude samozřejmě také prodej tradičního velikonočního pečiva a oblíbených regionálních specialit v rámci prvních farmářských trhů v tomto roce. Stánky budou otevřené každý všední den od 10 do 18 hodin. Kromě cimbálové muziky, tradičního tvoření i velikonočních dobrot samozřejmě nemůže chybět ani výzdoba. Náměstí bude zdobit květinová výzdoba, slaměná zvířátka a velikonoční dekorace s moderními prvky.

Více informací najdete ZDE.

Znojemské velikonoce

KDE: Horní náměstí, Znojmo
KDY: 23. 3.–​31. 3. 2024
PROVOZNÍ DOBA: 8.00–17.00 hod.

Velikonoční trhy s kulturním programem v historickém centru Znojma jsou už každoroční tradicí. Kromě řemeslných stánků a stánků s občerstvením nebudou chybět ani řemeslné dílny, ve kterých si budete moct uplést pomlázku, namalovat vajíčko, vyrobit zajíce ze slámy nebo složit zkoušku velikonočního koledníka. Na dospělé zase čeká doprovodný program s celou řadou kapel. Kromě toho jsou svátky jara ve vyhledávané vinařské destinaci již dvanáct let spojeny s hledáním vajíček ve spletitých chodbách znojemského podzemí. Symbolicky k Velikonocům patří také beránek a ovečky, které si budete moct prohlédnout v ohradě na Masarykově náměstí. Součástí trhů je také výstava drobného zvířectva a oblíbená soutěž o králičí hop.

Více informací najdete ZDE.

Doporučujeme

Články odjinud