Vánoční strom pro Prahu: jaký letos bude?

Stromem, který bude zdobit letošní vánoční trhy na pražském Staroměstském náměstí, je smrk ztepilý (Picea abies). Velikána pocházejícího z městyse Rataje nad Sázavou pokácel o víkendu tamější rodák, dvojnásobný mistr České republiky v práci s řetězovou pilou Jiří Vorlíček ze společnosti Husqvarna.

Jaké má smrk míry

Letošní dominanta adventního Staroměstského náměstí vážila více než 7 tun a po přepočítání letokruhů se ukázalo, že strom rostl více než 60 let. Smrk byl po skácení upraven na délku 22 metrů a následně naložen na 30 metrů dlouhou a 4,5 metru širokou přepravní soupravu. Při převozu do hlavního města Prahy jej doprovázela čtyři doprovodná vozidla zajišťující průjezd předem naplánovanou trasou.

Ratajský smrk byl jako symbol Vánoc vybrán ve veřejné soutěži z celkem dvaceti kandidátů. Kromě estetického a reprezentativního vzhledu musel projít i důkladným dendrologickým průzkumem expertů z Mendelovy univerzity v Brně.

strom_2.JPGstrom_4.JPG
Jiří Vorlíček v akci

Při kácení stromu se pojila minulost se současností

Jiří Vorlíček má několikaleté zkušenosti jak s výběrem vánočního stromu, tak i jeho kácením. Letos se rozhodl pro kácení tradiční technikou s použitím ruční pily a seker, které pocházejí z Dřevorubeckého muzea na zámku v Ratajích nad Sázavou a byly vyrobeny v letech 1912 až 1913.

Chtěli jsme lidem připomenout staročeské Vánoce, ze kterých ty současné vycházejí a navazují na ně. Je to ukázka české dřevorubecké dovednosti a připomenutí si naší národní historie z období, kdy doba nebyla tolik uspěchaná,“ vysvětluje.

Zkrácení a úprava spodní části kmene stromu na válcovitý tvar byla dokončena moderní motorovou pilou Husqvarna 372XP, čímž byla plynule skloubena minulost se současností. Po celou dobu kácení byl strom zavěšený na jeřábu, aby nedošlo k poškození jeho větví a byla zajištěna bezpečnost akce.

Přijďte na slavnostní rozsvícení

Strom bude slavnostně rozsvícen na Staroměstském náměstí v sobotu 30. listopadu v 17.00 hodin. Vánoční trhy 2013 začnou na Staroměstském náměstí 30. listopadu a potrvají až do 1. ledna 2014.

Zdroj: Husqvarna

Doporučujeme

Články odjinud