5
Fotogalerie

Umíte pěstovat orchideje?

Orchideje patří ke květinám, které se stále víc objevují v mnoha bytech. Jejich květy dokáží lahodit vašemu oku po velmi dlouhou dobu. Musíte jim ale dát tu správnou péči.

Pěstovat orchideje není tak náročné

Orchideje zakoupíte v každém lepším květinářství. Ale nestačí je jen občas zalít. Aby prospívaly a nadále kvetly, musíte jim dát náležitou péči. Za ni vás odmění květy, které vydrží v nádherném květenství i několik měsíců.

orchidej-Cattleya.jpg
Orchideje ozdobí každý kout

Víte, co udělat, když si přinesete orchidej domů? 

V první řadě jí musíte najít optimální místo, kde bude stát. Většina běžně prodávaných druhů (nejznámější Phalaenopsis, Oncidium či Dendrobium) mají vyšší nároky na světlo, ale ne na přímé sluneční paprsky. Pokud máte okno na východ či sever, je to ideální pozice pro vaši novou orchidej.

Dále se podíváme, v jakém substrátu je rostlina zasazena. Pokud by byl nevyhovující, budete muset novou orchidej přesadit, i když rostlinka z toho v tu chvíli nadšená nebude. Z dlouhodobého hlediska jí změna substrátu zkvalitní život.

orchideje-Coelogyne.jpg
Rostliny špatně snášejí přesazování

Substrát, životně důležitá věc

Kupovaný substrát určený pro orchideje není zrovna z nejvhodnějších. Je totiž hodně sypký, a kořeny v něm nemohou dostatečně dýchat. Orchideje jsou epifytické rostliny (jinak řečeno: přisedavé rostliny, které zpravidla rostou přichyceny na kůře či větvích stromů a vyžadují cca 5,5 PH ), a proto by jejich kořeny měly být dostupné vzduchu. Nejlepší variantou je udělat si substrát vlastní.

Víte, jak udělat vhodný substrát pro orchideje?

Nejjednodušší substrát, který podle odborníků Botanické zahrady postačí, je kůra:

  • piniová – koupíte ji v zahradnických nebo akvaristických potřebách, k dostání je i v internetovém obchodě: za litr dáte v průměru 29  Kč
  • borovicová – kůru necháme nějaký čas odležet, třeba na zahradě, aby nebyla čerstvá. Před použitím odborníci doporučují kůru nechat vysušit v troubě, tím ji zároveň zbavíme plísní. Pokud spěcháme, povaříme čerstvou kůru ve vodě. Tyto postupy se vztahují i na kůry z jiných stromů.
  • modřínová
  • topolová
  • dubová
  • korková – koupíte ve specializovaných zahradnických potřebách, akvaristikách nebo na internetu, kde za 200 – 400g zaplatíte kolem 75 Kč
  • z révy vinné – používá se především k pěstování orchidejí přímo na kůře

Do kůry můžete přimíchat:

  • sušený rašeliník
  • polystyren 

Jako drenáž je vhodný:

  • polystyren (rozlámaný)
  • nadrcený štěrk
  • dřevěné uhlí 

Tři zásady správného hnojení

  • hnojivo určené pro orchideje koupíte v květinářství, zahradnických potřebách nebo drogerii
  • vhodnější koncentrace, doporučovaná odborníky, je koncentrát desetkrát slabší, než jaký je uveden na obalu hnojiva
  • stačí hnojit jedenkrát týdně

orchidej dubová kůra.jpg
Dubová kůra poslouží jako vhodný substrát

Přesazujete ve správný čas?

Orchideje všeobecně nemají přesazování v oblibě. Má-li rostlina správný substrát, vyhovující vodu a všeobecně prospívá, můžete ji ponechat nepřesazenou velmi dlouho (až 5 let). V případě, že ideální podmínky nemůžete zajistit (zejména pokud zaléváte vodou z vodovodu), je vhodné orchidej přesadit jednou za rok.

Dopřejte orchideji průsvitný květináč

Květináčů je na trhu nespočet druhů. Každý má své pro i proti.

         Hliněné květináče

  • výhody

    stěny jsou prodyšné

    nepřehřívají se

    voda se rychleji odpařuje ze substrátu

    celkově vzdušné

  • nevýhody

    usazuje se na nich vodní kámen

    kořeny nemají světlo

    nevzhledné

    cenově nevýhodné

    Plastové květináče

  • výhody

    nepřilínají kořeny na stěnu

    pěkný vzhled, možnost barev

    průchod světla ke kořenům (pokud máte květináč průsvitný, již jsou v prodeji)

    cenově dostupné

  • nevýhody

        zadržují více vody, větší šance na přelití

        mají tendenci k přehřívání

Znáte správnou zálivku?

Zálivka záleží na vzdušné vlhkosti v místnosti, kde je květina pěstována. Obvykle se zalévá v teplých měsících asi jednou za týden až čtrnáct dní namočením do vody (na několik minut, můžete polít i listy).

orchidej-Paphiopedilum x fanaticum1.jpg
Správné zalévání je věda

Po vyjmutí nechte z květináče vytéci přebytečnou vodu a postavte jej na své místo. Substrát v květináči by měl před další zálivkou zcela vyschnout. Potřebu další zálivky zjistíte, když se podíváte rostlině na kořeny (na ty, které jsou viditelné, proto je vhodný průsvitný květináč).

Pokud jsou jen světle nazelenalé, skoro bílé, přišel čas na doplnění vody. Jsou-li jasně zelené, můžete rostlinu ještě nechat bez zálivky. Tímto způsobem si sami určíte, jak často potřebuje vaše orchidej vláhu. Máte-li druh, který potřebuje v zimě odpočinek v chladnější místnosti, zálivku omezte na jedenkrát za dva měsíce.

Pozor na přelití!

 

Orchideje jsou velmi citlivé na přelití. To se z pohledu laika projevuje stejně, jako by rostlina usychala. Listy uvadají, žloutnou, usychají a rostlina postupně odumírá. Přelití zjistíte, když se podíváte květině na kořeny. Zdravá orchidej má kořeny světle nazelenalé (většinou před zalitím) nebo zelené (po zálivce), pevné, neuhnilé a zakončené špičkou.

Pokud zjistíte, že kořeny jsou už částečně poškozeny, zastřihněte je až po zdravou část, aby hniloba dál nepokračovala, a rostlinu přesaďte. Čerstvé rány po zastřižení můžete ošetřit prachem z černého uhlí.

Rosíte ve dne? Zásadní chyba!

Pokud orchideje rosíte ve dne, děláte zásadní chybu. Přes den jsou průduchy na listech uzavřeny a voda se tudíž ke květině nedostane. Kapky pak jen leží na listu a je nebezpečí, že se v nich vylíhnou škůdci. Nevhodné je také porosit listy za prudkého slunce. Kapky vody zvýší intenzitu tepla (podobně jako lupa), a listy se mohou spálit.

Chcete li rostlinu porosit, udělejte to večer, kdy dýchá a vlhkost vstřebá.

orchidej-Paphiopedilum.jpg
Většina orchidejí je teplomilná

Jaká teplota je ta správná orchideová?

Záleží na druhu rostliny. Dělíme je podle nároků na teplotu vzduchu:

  • teplé: 20 °C–25 °C (v noci uvítají mírný pokles teploty)
  • temperované: 15 °C–20 °C
  • chladné: 5 °C–10 °C
  • zemní: snesou až minus 20 °C, ale s těmi se běžně nesetkáte

Z Botanické zahrady

V neděli šestnáctého března skončila v Botanické zahradě v Troji výstava orchidejí, která skýtala i možnost dozvědět se důležité informace o pěstebním opatření. K dispozici byl pro návštěvníky odborný výklad i zkušení floristé. Na své si přišli znalci i laická veřejnost. Na hodnocení výstavy a další otázky s tím spojené jsme se zeptali tiskové mluvčí Botanické zahrady v Troji, paní Uhlíkové:

  • Jak výstavu hodnotí BZ? Naší cílovou skupinou je laický divák, který si chce domů něco odnést, proto je u každé orchidejové výstavy zastoupena i komerce. S ohledem na pozdější termín výstavy nebylo v expozici tolik rozkvetlých exponátů, na kolik byli návštěvníci v předchozích ročnících zvyklí. I tak byla jedinečná kolekce rodu Paphiopedilum a Phragmipedilum či vitrína v chlazeném části plná "studených špeků". A podle mínění autora výstavy Ing. Eduarda Chvosty (jeho nejmilejší dítko bylo umístněno ve výstavním sále) fotografie přesně vystihují téma celé výstavy: Morfologie aneb tvrdý život orchidejí a jak si s ním poradily (přizpůsobení čeledi extrémním klimatickým podmínkám ve většině částí zeměkoule, od pralesa po poušť). Jistě podaly lidem kompletní vysvětlení, co je to morfologie ve vztahu k biotopu.
  • Kolik se přišlo podívat lidí? Okolo 25 000 návštěvníků.
  • Bude se výstava v budoucnu opakovat? Je ještě brzo tvrdit, že URČITĚ bude i v roce 2009. Nicméně orchideje do trojské zahrady patří. Ovšem každá podobná výstava musí nabídnout něco nového, co se rok od roku neopakuje, a přinést nový úhel pohledu. Takže pokud bude mít autor výstavy novou výzvu, určitě se do ní pustí...

Doporučujeme

Články odjinud