vytisknout velikost písma Tymián: léčivá vůně Středomoří

Naší mateřídoušce blízký příbuzný tymián je skutečně zázračná bylinka. Léčí, navozuje skvělou náladu, povyšuje grilování na královskou hostinu. Ochutnejte vůni jižního slunce!

Ani si neuvědomíme, že rychlý životní styl ubíjí naše vnímání. V běhu všedních dnů řešíme realitu a na pocity jaksi není čas. Vyměnit stres za středomořskou terapii je lákavé, i když máme před dovolenou. Alespoň se naladíme na správnou strunu a na chvíli dáme práci vale.

Na únavu, deprese a celkové ozdravění organismu se bylinky používají odnepaměti. Dostupnou a obecně známou  je tymián (Thymus vulgaris), který účinkuje deznfekčně, protizánětlivě a celkově uklidňuje.

Obsahuje především siličnatý olej thymol, třísloviny a uhlovodany. Olej s antiseptickými účinky báječně osvěžuje dech a čaj připravený z tymiánové natě má příjemnou barvu, typickou vůni a osvěžující chuť.

Klepněte pro větší obrázek
Tymián poskytuje také nektar včelám. Jejich prostřednictvím se do medu dostávají léčivé látky. Čistý tymiánový med lze ale získat jen stěží

Pro dobrou náladu lahodný čaj

Šálek lahodného čaje můžeme pít v práci i doma: 15 g natě tymiánu spaříme 1/4 l  vroucí vody, necháme čtvrt hodiny ustát pod pokličkou a pijeme třikrát denně. Čaj se nedoporučuje těhotným ženám a kardiakům.

Pro stresované rychlíky živící se za pochodu

Pomůžeme si léčivým lektvarem, který pomáhá proti  nadýmání. Připravíme si 10 g tymiánu, 10 g květu heřmánku, 5 g puškvorce a 5 g skořicové kůry.  Směs sušených bylin naložíme do 1/2 litru bílého vína, necháme ustát 2 dny v temném prostředí. Užívá se jedna polévková lžíce macerátu třikrát denně.

Pro voňavou a krásnou pleť

Nejlepším lékem pro podrážděnou nebo unavenou pleť je maska. Půlhodinku si odpočineme a ještě uděláme něco pro krásu. To za to vždycky stojí, ne?

Pleťová maska pro podrážděnou a citlivou pokožku

Směs z tymiánu, máty a šalvěje v poměru 1:1:1, zalijeme malým množstvím  horké vody a necháme louhovat 10 - 15 minut. Ještě teplé bylinky naneseme na gázu, přiložíme na obličej a necháme působit asi 15 minut. Nakonec obličej omyjeme vlažnou vodou, osušíme a ošetříme krémem.

Klepněte pro větší obrázek
Pokud jdete na masáž, požádejte o tymiánový olej. Má skvělé relaxační účinky

Vonná koupel odplaví únavu

To věděla už královna Kleopatra a ví to také všechny filmové sexbomby a celebrity. Relaxační bylinková koupel dokáže zázraky: 20 g snítek čerstvého nebo sušeného tymiánu vhodíme do 2 l vroucí vody a  necháme přejít varem.

Chladný nálev  se vlije přes řídkou gázu do koupací lázně. Vlažným  nálevem můžeme přelít i umyté vlasy, pokožce hlavy to nejen prospěje, ale vlasy budou  i krásně vonět.

Od předkrmu až po dezert

Největší obsah vonných silic má tymián těsně před květem a za poledne. Výhonky se suší,  nakládají do octa a oleje. Kořeníme  jím masité pokrmy, zvěřinu, ryby, polévky, pizzu, zeleninová jídla, připravujeme marinády na grilování a zdobíme dezerty s čerstvým ovocem. Tymián nesmí nikdy chybět ve známé směsi provensálského koření.

Grilujeme!

K posezení s přáteli patří dobré jídlo. Z grilování se však může stát skutečný svátek, pokud použijeme tymián, královnu bylinek.

Vyzkoušejte marinovaná vepřová žebírka
Na marinádu si připravíme 6 lžic oleje, 12 lžic kečupu, 2 lžíce tekutého medu, 2 lžíce sójové omáčky, 1 až 2 lžičky soli, jednu lžičku majoránky, tymiánu, organa, mletého pepře a bazalky, ½ lžičky mleté skořice, ½ lžičky chilli, 2 lžíce octa a 2 dcl světlého piva.

Klepněte pro větší obrázek

Ještě si nakrájíme jednu velkou cibuli a nadrobno nasekáme 3 stroužky česneku. Uvedené suroviny smícháme a do marinády naložíme dva celé pláty vepřových žebírek. Necháme do druhého dne uležet za občasného obrácení.

Před grilováním žebírka necháme okapat, položíme na rošt a občas je potřeme marinádou a obrátíme. Grilujeme po obou stranách tak čtvrthodinku až zčervenají. Podáváme s hořčicovou omáčkou a čerstvým chlebem. Luxusní chuť!

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Krok za krokem: Vyrobte si netradiční velikonoční dekoraci

Krok za krokem: Vyrobte si netradiční velikon…

Chcete přivolat jaro a vnést domů velikonoční atmosféru? Pak se pusťte do výroby těchto roztomilých zajíčků z bambulek. A zapojte do toho i děti. Přinášíme vám podrobný návod, jak na to.

18.  3.  2017 |
Jak snadno, levně a rychle vyčistit troubu, aby byla zase jako nová

Jak snadno, levně a rychle vyčistit troubu, a…

Připečené a na uhel spálené zbytky jídla, na stěnách i dvířkách usazená mastnota. Se špinavou troubou čas od času bojuje každý z nás. A stojí nás to spoustu úsilí, času i peněz za speciální čisticí prostředky. Jde to ale i jinak. Vše potřebné navíc najdete doma ve spíži. Prozradíme vám osvědčené triky, jak špinavou troubu vyčistit i bez použití agresivních čističů plných chemie.

24.  3.  2017 |
Stromanthe - pokojový stromek ideální do koupelny

Stromanthe - pokojový stromek ideální do koup…

Pokud máte rádi vše, co zavání exotikou, Stromanthe vás určitě dostane. Roste v pralesech a šustot jejích listů na dlouhých stopkách patří k jeho typickým zvukům. Pěstovat ji ale můžete doma, bude jen vyžadovat hodně tepla a trochu víc péče.

19.  3.  2017 |
Pusťte se do výsevu bylinek, je ideální čas

Pusťte se do výsevu bylinek, je ideální čas

Máte-li dobrou loňskou zkušenost s některou bylinkou, není důvod, proč ji nepěstovat letos znovu. I na malém záhonku můžete vysadit více druhů, a mít tak bylinkovou zahrádku třeba jen metr čtvereční velkou. A pokud žijete v bytě bez zahrady, zkuste bylinkami osázet truhlík. Budou vám k radosti v době květu i k užitku v kuchyni po celou sezonu. 

6.  2.  2017 |
Přesazujeme pokojovky: Velká galerie květináčů a obalů

Přesazujeme pokojovky: Velká galerie květináč…

Jaro už klepe na dveře a s ním přichází i ten správný čas na přesazení pokojových rostlin. Zvlášť když vypadají poněkud „unaveně“. Pokud ztrácejí svěží barvu, padají jim listy a kořeny začínají vykukovat z květináče, pusťte se do toho dříve, než o ně přijdete. Poradíme vám, jak vybrat nejvhodnější květináč. A pro inspiraci vám přinášíme galerii květináčů a obalů, které skvěle doplní váš interiér.

17.  3.  2017 |