Trávník před sezonou pročísněte

Přívaly sněhu a dlouhodobé tuhé mrazy se na našich trávnících pořádně podepsaly. Kdo je chce mít v sezoně opět jako ze žurnálu, měl by si v březnu pospíšit. Je totiž nejvyšší čas dopřát jim ozdravnou kúrou zvanou vertikutace.

Zatímco ještě před pár měsíci byly trávníky ozdobou zahrady, když se na ně podíváte teď, nevypadají nijak vábně.

Holá místa se na nich postupně střídají s čerstvě rašícím mechem nebo nevzhlednými kusy udusané holé hlíny. Nic pěkného na koukání. Kdo chce mít trávník v sezoně opět krásný, hustý a hlavně zdravý, tedy v dokonalé kondici, měl by ho v březnu pořádně pročísnout vertikutátorem.

Na jeho pořízení můžete právě teď výrazně ušetřit například v Mountfieldu, kde se ještě pár dní točí Kolo štěstí se slevami až 100%

Travní plsť musí pryč

Možná nevíte jak vertikutátor vypadá. Na první pohled je nerozeznatelný od běžné sekačky na trávu.

Foto_1.jpg 
Foto: Mountfield

„Na rozdíl od sekačky má vertikutátor horizontálně uložený válec a na něm řadu tenkých svislých nožů ve tvaru vlčího tesáku, které se šetrně zařezávají 2 až 4 mm hluboko do porostu,“ říká Jaroslav Zajac z Mountfieldu.

„Odstraňují tak několikacentimetrovou nepropustnou vrstvu, které se říká travní plsť. Přes ni se do půdy nedostane voda ani ostatní důležité látky. Tvoří ji odumřelé rostliny, zbytky posekané trávy a plevel. To všechno musí z trávníku pryč. Odpad tedy putuje do sběrného koše a následně třeba na kompost.

Elektřina nebo benzin

Vertikutátor si můžete pořídit s elektrickým nebo spalovacím motorem. Záleží, jak velký a členitý máte pozemek. „Obecně platí, že na menší zahrádku stačí některý z elektrických modelů, jako je třeba výborně ovladatelný UV 29 EV,“ radí Zajac z Mountfieldu.

Na střední a větší pozemek už se podle něj vyplatí pomocníci s benzinovým motorem. Práce s nimi je rychlejší, protože mají podstatně silnější motory a větší záběr. A hlavně se při práci netrápíte s přívodním kabelem. Příkladem může být model Wolf Garten UV 35 B s výkonným motorem Honda o síle 4 HP. 

Foto_2.jpg
Foto: Mountfield 

Za zmínku jistě stojí, že stroje značky Wolf Garten, které Mountfield nabízí, jsou nejen u nás, ale i ve světě považovány za jedny z nejlepších. Na výbornou zvládají vertikutaci a mají i dokonalé dílenské zpracování a moderní design.

Přidejte živiny

Při pohledu na ošetřený trávník se možná někdo trochu zalekne, protože oku právě nelahodí. Ale je to jen na chvilku. Na holá místa stačí přidat kvalitní travní osivo a na celou plochu dlouhodobé hnojivo. A za pár dnů se nebude stačit divit, jak dokonalý pažit budete mít.

(PR)

Doporučujeme

Články odjinud