Traviny nepatří jen do trávníku

Traviny nepatří jen do trávníku

Trávník rozhodně není v zahradách jediným místem, kde se mohou trávy vhodně uplatnit. Řada druhů travin se pěstuje totiž také na záhonech jako dekorativní rostliny.

Trávník rozhodně není v zahradách jediným místem, kde se mohou trávy vhodně uplatnit.  Řada druhů travin se pěstuje totiž také na záhonech jako dekorativní rostliny - většinou se jedná o cizokrajné druhy, mnohdy i dosti vysoké (až 2 m), lze je použít i jako solitéry, třeba i do samotného trávníku.

travnik1.jpg

Za všechny tyto okrasné trávy jmenujme především ozdobnici čínskou (Miscanthus sinensis), včetně mnohých kultivarů tohoto druhu, která zdobí záhony svými listy i květenstvími v pozdním létě, vytrvává však i v zimě. Sestříhává se až zjara. Kromě rostlin se zeleným listem, lze koupit i kultivary s proužky na listech, objevuje se i různých velikostech.

Snad přímo legendární okrasnou travinou je také monstrózní tzv. pampasová tráva (Cortaderia) s nádhernými chocholy na vysokých stvolech, v barvách dokonce růžových až červených. Ta je však v našich klimatických podmínkách dosti choulostivá (pochází z Jižní Ameriky), na zimu vyžaduje dobrý suchý zákryt - a přesto se občas stane, že zimu ani tak nepřečká.

Méně náročný je dochan (Pennisetum alopecuroides), jehož menší rozměry jistě najdou své místo v zahradě dokonce ještě rychleji a jeho dekorativní "králičí ocásky" jsou velice milé.

Trávy hrají svou nezastupitelnou roli i ve skalce. Zde samozřejmě nejde o vysoké druhy. Právě naopak - horské ostřice a kostřavy patří k drobným rostlinám, které skalce dodávají nádech přirozenosti. Až budete budovat nový trávník, určitě nezapomeňte do jeho těsné blízkosti vysadit i několik trsů vysokých okrasných travin. Zaručujeme vám ohromný výsledek.

Doporučujeme

Články odjinud