vytisknout velikost písma To nejlepší z ovoce a zeleniny získáte odšťavňováním

Připravujete si doma čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny? Pokud jste se k této činnosti ještě nedostali, protože se vám zdá zbytečná, možná vás v následujících deseti bodech přesvědčí o opaku nutriční poradkyně Monika Divišová z centra péče Wellnessia v Praze. 

1. V zelenině a ovoci jsou výživné látky

Konzumace ovoce a zeleniny v syrovém stavu nám dává velké množství pro tělo nezbytných vitaminů, minerálních látek, enzymů a vlákniny. Do několika sklenic čerstvého džusu je možné vtěsnat maximální množství živin z takového množství ovoce a zeleniny, které není možné během jednoho dne sníst. Přitom platí, že zelenina a ovoce jsou potraviny s nutričně velmi vysokou hodnotou, obsahují ale přitom málo kalorií.

2. Syrová zelenina a ovoce obsahují enzymy a více živin

V čerstvých šťávách jsou enzymy, které napomáhají při trávení. Odstraňují plynné prostředí, které může vést ke kvašení, přemnožení bakterií a nerovnováze ve střevech. Oproti tomu tepelnou úpravou zeleniny se enzymy ničí, stejně tak se znehodnocuje nutriční hodnota zeleniny.

Klepněte pro větší obrázek
Odštavňování je získávání šťávy z ovoce nebo zeleniny, tedy plodů, které jsou bohaté na vitaminy a minerály. Čerstvě připravená šťáva obsahuje maximum těchto látek

3. Živiny ze šťáv se velmi dobře vstřebávají

Efektivita vstřebání tekutých látek je mnohem rychlejší než u pevné stravy. Když vypijete čerstvou šťávu, všechny vysoce koncentrované živiny jsou dokonale stráveny během několika minut. To se hodí, pokud potřebujete okamžitě načerpat energii – třeba ráno nebo po sportovním výkonu.

4. Jen při odšťavňování dostanete z ovoce a zeleniny maximum živin

Vláknina obsažená v jídle zpomaluje vstřebávání rychlých cukrů, což je její velmi pozitivní efekt na naše zdraví. Zároveň však zabrání vstřebání některých důležitých živin. Procesem odšťavnění se velká část vlákniny ze zeleniny a ovoce odstraní, a proto vstřebáme vitaminy a minerály v džusu velmi rychle.

5. Jednoduchý a praktický způsob, jak zvýšit konzumaci ovoce a zeleniny. Nejen u dětí

Koupit si bagetu nebo dát mraženou pizzu do trouby je jednodušší než dělat salát se zálivkou. Bohužel, všechna takováto jídla se negativně podepisují na našem organizmu.

Klepněte pro větší obrázek
Snížení imunity, poruchy soustředění, ekzémy, časté kašle a rýmy mají úzkou souvislost s nedostatkem potravin s vysokou nutriční hodnotou. Když si připravíte šťávu, tělo dostane přesně to, co potřebuje 

Většina dětí ve svém jídelníčku trpí velkým nedostatkem ovoce a zeleniny. Kvůli sladkostem a překořeněným jídlům jim zelenina nechutná. Čerstvé šťávy jsou řešením tohoto problému – nepříjemná chuť zeleniny se v nich mezi ostatními chutěmi sladkého ovoce skryje.

6. Příprava šťávy je velmi snadná

S kvalitním odšťavňovačem s mikrosíťovinou je příprava šťáv bezproblémová a rychlá: včetně umytí vše zvládnete za pár minut. 

7. Šťávy z ovoce a zeleniny pomáhají v našem těle udržovat správné pH

K udržení optimálního pH krve by se z 80 procent měla konzumovat jídla, která jsou zásadotvorná. Lidská krev totiž musí mít stabilní, lehce zásadité pH o hodnotě 7,4. Nerovnováha pH v našem organizmu vzniká z jídla, pití a také stresu.

Veškeré jídlo, které jíme, na náš organismus působí buď kyselinotvorně, nebo zásadotvorně. Silně kyselinotvorné potraviny jsou například sladké sycené nápoje (hlavně kolového typu), alkohol, cukr, káva, maso a mléčné výrobky. Mezi zásadotvorné potraviny patří zejména zelenina a ovoce, bylinky, mořské řasy, dále ořechy, semena, klíčky, avokádo a další.

Když máme vyrovnané pH, cítíme se uvolnění, klidní, koncentrovaní, bez bolesti a máme hodně energie. Pokud naše tělo musí bojovat s překyselením, může se to projevovat jedním nebo více způsoby: náladovostí, podrážděností, bolestí, vznikem cyst, záněty, špatným trávením.

Jakmile kvůli nevhodně složenému jídelníčku klesne pH v organizmu, naše tělo musí pracovat navíc, aby zvládlo zpracovat nával kyselosti. Více dýcháme, odvádíme pryč oxid uhličitý, ledviny zvednou kyselost v moči a odvedou ji tím ven.

K těmto aktivitám tělo potřebuje zásadotvorné minerály jako například vápník, hořčík, jód a sodík. Když místo výživy buněk používáme tyto živiny na optimalizaci pH, nemůžeme se divit, že nám pak chybí na jiných místech.

8. Odšťavňování je levnější než nákup freshů

Vlastní příprava šťáv vyjde levněji a ještě tím získáte plnou kontrolu nad jejich kvalitou. Na začátku je však nutné počítat s investicí do odšťavňovače (kvalitnější výrobky jsou dražší). Peníze se vám ale rychle vrátí.

Klepněte pro větší obrázek
Dobrý odšťavňovač musí být dobře čistitelný, bezpečný a snadno ovladatelný. Je to s ním stejné jako u sušiček: s nekvalitním výrobkem vás práce nebude bavit; foto: Catler 

9. Šťávu můžete mít kdykoliv s sebou

Ruku na srdce, do tašky si s sebou nevezmete celer nebo půl kila mrkve, maximálně tak jablko. Přes den se pak k ovoci či zelenině většinou dostanete jen stěží. Tím spíš, že v klasické nabídce restaurací, na pumpách nebo v rychlém občerstvení nejsou k dispozici zeleninové nebo ovocné svačiny.

Večer se pak dá už jen velmi těžko dohnat deficit z celého dne. Doma připravenou čerstvou šťávu si ale můžete jednoduše vzít s sebou a mít tak snadný, rychlý a levný přístup k zelenině.

10. Pochutnáte si 

Čerstvé šťávy chutnají skvěle. Na internetu najdete celou řadu receptů, nebojte se ale experimentovat a zkoušet svoje vlastní recepty. 

Každá šťáva má konkrétní léčivé účinky 

„Jednotlivé druhy ovoce a zeleniny, a tedy i z nich získaná šťáva, mají specifické vlastnosti pro podporu našeho organizmu,“ upozorňuje Monika Divišová a dodává: „Můžete si tak snadno nachystat koktejl, který posílí vaši imunitu, podpoří tvorbu červených krvinek, růst vlasů nebo skvěle poslouží k očistě organizmu.“ 

Klepněte pro větší obrázek
Takzvané smoothies, jak jsou šťávy z ovoce a zeleniny ve světě nazývány, vás osvěží i během parných dnů

Jablečná šťáva 

Jablka snižují krevní tlak, hladinu cholesterolu a krevních tuků, posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh, stabilizují hladinu cukru v krvi a posilují cévy. Jsou bohatá na draslík, který pomáhá s hospodařením vody, podporuje funkci ledvin i činnost svalů. 

Jablečná šťáva obsahuje vlákninu, která snižuje hladinu cholesterolu a váže na sebe toxické látky (olovo a rtuť). Pomáhá při zácpě a povzbuzuje činnost střeva, pokud se pije ráno nalačno. 

Pomerančová šťáva 

Pomeranče obecně podporují látkovou přeměnu v buňkách, odstraňují nedostatek soustředění, aktivují všechny tělesné žlázy, posilují libido a potenci, posilují imunitní systém a krvetvorbu a zlepšují vzhled vlasů. 

Pomerančová šťáva se hodí k očistné kůře, pomáhá při překyselení organismu. Je bohatá na draslík, vápník, hořčík a má vysoký obsah vitaminů A, B, C. V neposlední řadě patří k dobrým zdrojům selenu, který je silný antioxidant. 

 

Vyzkoušejte smoothies

Šťávy z čerstvého ovoce a zeleniny mají mimořádně pozitivní vliv na lidský organizmus. Velkou výhodou je, že si je můžete připravit prakticky z čehokoliv, záleží jen na vaší chuti nebo surovinách, které máte k dispozici.

 

 

Grapefruitová šťáva 

Grapefruitová šťáva má, podobně jako pomerančová šťáva, silné alkalické účinky, čistí krev od jedovatých kyselých látek. Také pomáhá při rozpouštění anorganického vápníku, například při artritidě. Obsahuje draslík a vitamin C.

Dužina je bohatá na bioflavonoidy zvyšující účinnost vitaminu C. Obsahuje také velké množství kyseliny listové a podporuje trávení. Její enzymy povzbuzují látkovou výměnu, pomáhají při žilních onemocněních, křečových žílách,  a hemoroidech.

Posilují imunitní systém, podporují produkci hormonů, preventivně působí proti infekcím a nachlazení. Současně čistí střeva a stabilizují střevní flóru, aktivují látkovou přeměnu v buňkách a růst buněk, podporují trávení. 

Ananasová šťáva 

Pomáhá čistit a působí močopudně. Zlepšuje prokrvování, snižuje krevní tlak, působí protizánětlivě, uvolňuje svalové napětí a křeče. Odvodňuje a odbourává, pomáhá při střevních poruchách. Je bohatá na draslík, vápník, sodík, B12 i všechny E vitaminy. 

Mrkvová šťáva 

Mrkev obsahuje velké množství betakarotenu, který přispívá k normalizaci všech tělesných funkcí, je nejlepším zdrojem vitaminu A. Obsahuje také vitaminy B, C, D, E, K a selen, prvek odvádějící z těla volné radikály. 

Podporuje trávení, působí proti hemoroidům, zvyšuje odolnost proti infekcím. Šťáva z mrkve podporuje zrak a dýchací orgány. Pomáhá udržovat zdravé zuby a kosti. Chrání nervový systém a je vhodná při očistách jater. 

Současně chrání proti volným radikálům, posiluje sliznice, aktivuje látkovou přeměnu v buňkách, zastavuje proces stárnutí, podporuje růst vlasů, nehtů a pomáhá pečovat o hezkou pleť, posiluje tělesnou imunitu, srdce a krevní oběh. 

Šťáva z červené řepy 

Podporuje tvorbu červených krvinek, celkově posiluje organismus, čistí krev, má vynikající čistící účinek pro játra, ledviny a žlučník, povzbuzuje činnost lymfatického systému a je vhodnou podporou v období klimakteria. Není vhodné pít najednou více než 200 mililitrů, její silně čistící účinek může způsobit nevolnost. 

Zelná šťáva 

Pomáhá při zácpě a tím podporuje i kvalitu pleti. Šťáva ze zelí podporuje léčbu vředů, čistí organizmus. Zelí čistí zažívací trakt, obsahuje vitamin C, chlor, jód, síru. Nevýhodou při pití zelné šťávy je plynatost. 

Okurková šťáva 

Čistí pleť, stabilizuje krevní tlak, pomáhá při zánětech dásní a je silně zásadotvorná. 

Bramborová šťáva 

Podporuje léčbu dny a pomáhá při žaludečních potížích. Při přípravě nápojů je vhodné ji kombinovat s mrkví a celerem. 

Hrušková šťáva 

Tento přirozený zdroj vlákniny detoxikuje a odvodňuje (má močopudné účinky). 

Melounová šťáva 

Melounová šťáva je mimořádně zásadotvorná, podporuje léčbu poruch ledvin. Mimo jiné obsahuje vitaminy A a C a foláty. 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je bakterií i zápachu

Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je ba…

Je to děsivé, ale kuchyňské prkénko má na sobě víc bakterií, než záchodové. Zatímco ta plastová můžete zpravidla dát do myčky a vyčistit na silný program, s dřevěnými si budete muset poradit jinak. Poradíme vám, jak se snadno zbavit bakterií z masa, nebo zeleniny, které se v kuchyňských prkénkách rády drží a množí.

11.  1.  2017 |
Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Pochutnáte si rádi na ananasu? Až budete příště konzumovat tento exotický plod, nevyhazujte jeho vrcholovou růžici – zkuste si z ní vypěstovat novou rostlinu, která při dobré péči zaplodí. Naše čtenářka Dana Věrčáková, které se to podařilo, nám prozradila svůj vyzkoušený postup.

19.  9.  2016 |
Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Léčivá moc česneku byl známa už ve starověku. Využijte ji i vy a zbavte se neduhů, jež trápí váš organizmus. Látky obsažené v kvalitním česneku působí natolik, že s nimi můžete omládnout o 10 let. Tvrdili to aspoň tibetští mnichové.

11.  1.  2017 |
Jak naplánovat založení nové zahrady

Jak naplánovat založení nové zahrady

Aby návrh zahrady skutečně respektoval potřeby všech členů rodiny a jejich různé zájmy, je dobré se nad ním důkladně zamyslet. Má být víceúčelovým prostorem, lahodit oku a vyžadovat co nejméně péče.

včera |
Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pěstovat i doma

Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pě…

Trápí vás rýma a nachlazení? Zapomeňte na útok na lékárnu a hromady kapesníků a zkuste to přírodní cestou. Vypěstujte si doma rýmovník - bylinu, která je nenáročná na udržování a pomůže vám posílit imunitu.

9.  12.  2016 |