vytisknout velikost písma To nejlepší z ořechů: tipy & recepty

Vlašský a lískový ořech patří k nejoblíbenějším jádrům, jež konzumujeme. Stačí se dostat pod skořápku a obsah rovnou rozkousat. Nebo preferujete upravené směsi? Zkuste dnešní recepty!

Ořech jako srdeční záležitost 

A to doslova! Několik oříšků denně totiž pomůže vašemu srdíčku. Samozřejmě se nejedná o jediný důvod, proč je jíst. Vedle tuků obsahují vitaminy skupiny B, vitamin E a C, železo a měď.

Rozstrouhané lískáče utřete s medem a používejte proti kašli. Dopřávejte si je jako zdroj vápníku pro zdravé a silné kosti.

Klepněte pro větší obrázek
Ořechy představují zdravé mlsání. Dříve než je ve velkém nabídnete dětem, ověřte si, že na ně nejsou alergické 

Vlašské ořechy se hodí pro lidi s nemocnými ledvinami či s potížemi s krevním oběhem. Zlepší činnost mozku, sníží krevní cholesterol, uklidní trávení, zaženou stres a povzbudí při únavě.  

Pozor na ně!  

Pokud ovšem držíte dietu, neměli byste si ořechy dávat. Obsahují totiž hodně tuku, a tudíž mají vysokou výživnou hodnotu. Malé děti mohou mít často na ořechy a oříšky alergii. Proto když jim je chcete dát, začněte s malým množstvím.

Pamatujte také, že ořechy byste neměli jíst nalačno. Pozorní buďte i při (respektive po) jejich nákupu. Velký obsah olejů způsobuje rychlé žluknutí a zkažení. Koupíte-li si v obchodě balíček a po otevření vás přivítá akorát zatuchlá vůně, reklamujte takový nákup co nejdříve!  

Klepněte pro větší obrázek
Držíte dietu? Pak si ořechy raději odpusťte 

Znáte zásady správného skladování ořechů?  

Ořechy skladujte při nižší teplotě, vakuovaná balení ukládejte ve tmě. Vyloupaná jádra můžete vložit do malých pytlíčků nebo kelímků a uložit si je do mrazáku, kde vydrží několik měsíců.

Další možností je dát je do zavařovacích sklenic a bez vody zavíčkovat. Ty vložte do hrnce a sterilizujte stejně jako kompoty. Nechte je vychladnout a uložte do spíže. Tam by vám takto měly vydržet až tři roky.  

Jak rozlousknout kameňák?  

Chcete takřka bez námahy vyloupat ořechy kameňáky, a nepoškodit přitom jejich jádra? Vložte je do hrnce, zalijte studenou vodou. Uveďte do varu a vařte přibližně pět minut.

Klepněte pro větší obrázek
Problém s vylouskáním ořechů můžete lehce vyřešit: vyzkoušejte náš tip 

Potom ořechy sceďte a nechte pod pokličkou v páře až do vychladnutí. Vlažné je snadno vyloupete. Jádra pak skladujte v papírovém sáčku.  

Ořechoví oblíbenci v kuchyni  

Ořechy se dají jíst syrové i pražené. Dobře se kombinují se zeleninou a ovocem. Oblíbenými se staly hlavně v cukroví, pomazánkách, náplních, nádivkách, ale přidávají se i k masu.

Klepněte pro větší obrázek
Snažíte se, aby vaše zahrada byla v přírodním duchu? Líska by v ní neměla chybět 

Zkrátka jde o chutné plody, které se vyskytují v mnohých receptech z celého světa. A vy si můžete vyzkoušet pár kombinací:  

Kuřecí salát s celerem a ořechy  

  • půlka většího pečeného nebo grilovaného kuřete
  • 100 g majolky
  • trocha ušlehané smetany
  • 4 lžíce sterilovaného celeru
  • 2 lžíce sekaných jader vlašských ořechů
  • podle chuti: citronová šťáva, sůl, cukr, worcester
  • na ozdobení: hlávkový salát, rajče, ředkvičky  

Vykostěné kuřecí maso bez kůže nakrájejte na nudličky, přidejte okapaný a nakrájený celer, nasekejte ořechová jádra a vše spojte dobře ochucenou a šlehačkou nadlehčenou majonézou. Promíchejte a nechte v chladničce rozležet. Při podávání ozdobte lístkem salátu a ředkvičkou nebo plátkem rajčete.  

Krém z jader lískových oříšků  

  • 0,5 l mléka
  • 1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí
  • 40 g cukru
  • 1 vejce
  • 2 lžíce rumu
  • 50 g lískových oříšků
  • šlehačka
  • čokoláda  

Opražené, ze slupek vyjmuté oříšky nastrouhejte (čtyři si nechte celé). Z mléka, pudinkového prášku, cukru a oříšků uvařte pudink. Do prochladlého pudinku vmíchejte žloutek, rum a tuhý bílkový sníh. Krém rozdělte do pohárů, ozdobte oříškem a nastříkejte šlehačkou. Posypte strouhanou čokoládou.  

Studentská směs  

  • 50 g jader vlašských ořechů
  • 50 g jader lískových oříšků
  • 50 g mandlí
  • 50 g kešu oříšků
  • 50 g burských oříšků
  • 50 g rozinek
  • 50 g kandované pomerančové kůry
  • 100 g čokolády  

Lísková jádra opražte a vymněte ze slupek, mandle spařte a oloupejte, rozinky operte a osušte, pomerančovou kůru nakrájejte na hrubší nudličky, čokoládu rozlámejte na menší kousky.

Přidejte další pochoutky a dobře promíchejte. Směs můžete mít kratší dobu v zásobě. Dlouhé skladování jí však nesvědčí. Můžete doplnit ovocnou pastou nebo nakrájeným sušeným ovocem.  

Jádra lískových oříšků v cukru  

  • na 1 kg jader
  • 600 g cukru
  • kousek vanilky  

Jádra lískových oříšků spařte v horké vodě, oloupejte, opláchněte ve studené vodě, nechte okapat a narovnejte do porcelánové mísy. Svařte cukr ve čtvrt litru vody s kouskem vanilky, nalijte na oříšky a nechte stát do druhého dne.

Pak cukerný roztok slijte a nechte přejít varem. Oříšky do něho vložte, pět minut povařte a ořechy i s cukerným roztokem přelijte do sklenic. Ty uzavřete víčky a obraťte dnem vzhůru, dokud nevychladnou.  

Oříškové mléko  

  • půl l mléka
  • 60 g oříšků
  • kousek vanilky
  • asi 50 g cukru (nebo méně) či med  

Lískové oříšky lehce opražte, umelte a spolu s vanilkou zalijte horkým mlékem a oslaďte. Nechte asi patnáct minut stát v teple. Vanilku můžete vynechat. Nápoj se hodí pro děti, studenty a duševně pracující.  

Oříškové tyčinky  

  • 5 bílků
  • 300 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g najemno umletých lískových oříšků
  • papír na pečení nebo tuk na vymazání  

Z bílků ušlehejte za postupného přidávání cukru a vanilkového cukru pevný sníh. Stranou si dejte šest lžic ušlehaného sněhu, který využijete ke zdobení. Do zbylé větší části sněhu opatrně vmíchejte mleté lískové oříšky.

Navlhčenýma rukama tvarujte malé tyčinky, ty klaďte na plech vyložený pečicím papírem. Zdobicí kornout naplňte malým množstvím sněhu a každou tyčinku přizdobte malým proužkem a jedním celým oříškem.

Pečte v předehřáté troubě asi dvacet minut na sto padesát stupňů Celsia. Po polovině doby pečení můžete plech přikrýt pečicím papírem, aby sníh nezhnědl. Upečete asi čtyřicet kousků.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nezapomeňte si nastříhat barborky!

Nezapomeňte si nastříhat barborky!

Se svátkem Barbory, který připadá na čtvrtý prosinec, je spojen starý lidový zvyk. S pomocí v tento den natrhaných větviček, označovaných na památku panny a mučednice jako barborky, si svobodná dívka může předpovědět svatbu.

4.  12.  2016 |
Netradiční adventní kalendář vytvoříte z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář vytvoříte z váno…

K vánočním svátkům patří i specifická rostlinná výzdoba. K druhům, které zdobí domácnost právě v prosinci, se bezesporu řadí oblíbená poinsettie neboli vánoční hvězda (Euphorbia pulcherrima).

22.  11.  2016 |
Co dělat, aby vánoční kaktus kvetl včas a bohatě

Co dělat, aby vánoční kaktus kvetl včas a boh…

Vánoční kaktus patří k nejznámějším rostlinám, jež o svátcích zdobí svými květy naše domovy. Aby vykvetl včas, nepotřebuje na rozdíl od většiny ostatních druhů žádné komplikované rychlení.

17.  11.  2016 |
Vyrobte si adventní věnec: inspirace tradiční i netradiční

Vyrobte si adventní věnec: inspirace tradiční…

Ještě jste si nestihli pořídit žádný adventní věnec? Zkuste si tedy vyrobit vlastní. Snažte se vyjít především z toho, co máte doma či na zahradě a v přírodě k dispozici.

včera |
Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Pochutnáte si rádi na ananasu? Až budete příště konzumovat tento exotický plod, nevyhazujte jeho vrcholovou růžici – zkuste si z ní vypěstovat novou rostlinu, která při dobré péči zaplodí.

19.  9.  2016 |