5
Fotogalerie

Tip na výlet: zámek Velké Březno

Podzimní dny jsou kratší, někdy i pošmournější, ale přesto se babí léto dokáže usmát a pozvat nás na výlet. Pojďte se s námi podívat do zámku a přilehlého parku ve Velkém Březně.

Povede vás Labe

Dostanete-li se do Ústí nad Labem, máte do velkobřezenského parku se zámkem jen kousek cesty. Přejedete jeden z mostů na Střekov a odtud pokračujete po pravém břehu Labe směrem na Děčín.

Po osmi kilometrech se dostanete do obce Velké Březno, kde najdete hned dva zámky: starý zámek, který má za sebou víc jak tři sta let existence, je dnes sídlem Domova pro seniory. Nový zámek na opačné straně obce je ten, který hledáte.

V.Brezno zamek0520068.jpg
Zámek Velké Březno patří k těm méně známějším

Procházka parkem

K zámku patří anglický park o rozloze víc jak pět hektarů a maličký francouzský park, který navazuje na zámeckou terasu. Celý areál parku se rozkládá na mírném svahu pod lesem, takže procházka není nijak náročná. Většina výsadeb je novějšího data, střídají se tu palouky se skupinami keřů, stromů a se solitérními dřevinami.

Kdo vyjde do vyšších partií, uvidí krásné výhledy do okolí Labe, svoje kouzlo mají také průhledy na zámek položený nejníže. V parku roste několik zajímavých jehličin: jedlovec Mertensův, převislý smrk pichlavý a východní, krásný šestnáctimetrový modřín Kaempferův a za podívanou stojí i žlutý zerav východní.

V.Brezno zamek.jpg
Pokud jste obdivovatelem magnolií, naplánujte si návštěvu zámku v době jejich květu

Z méně známých listnáčů tu najdete ambroň západní, zmarličník japonský nebo převislý habr. Nechybí ani magnolie a tulipánovníky, ty jsou ovšem nejkrásnější v době květu.

Nový zámek

Původně byl zámek pouhou vilou uprostřed rozlehlého parku. Toto venkovské sídlo dal postavit v roce 1842 hrabě Karel Chotek, nejvyšší purkrabí Čech. Vila byla asi o čtyřicet let později rozšířena, zvýšena o podkroví a doplněna věží, takže vznikl jednopatrový novorenesanční zámek.

Kdo byl purkrabí?

Úřad purkrabího zastával Karel Chotek mnoho let – byl vlastně zástupcem rakouského císaře v Čechách. Jako člověk nesmírně vzdělaný a oddaný svému úřadu se zasloužil o nebývalý rozvoj své země: dal vybudovat silnici z Prahy do Karlových Varů, prosadil modernizaci tohoto lázeňského města a výstavbu kolonády. Zavedení koňky z Českých Budějovic do Lince je také jeho zásluha, právě tak, jako první paroplavba na Labi a Vltavě.

V.Brezno zamek-franc.zahrada.jpg
Původně vila, poté zámek

Zasadil se o vznik pravidelné poštovní linky, pořádal průmyslové výstavy, a dokonce nechal v hlavním městě předláždit ulice a náměstí. Praha získala za jeho působení plynové osvětlení, kanalizaci, a v té době nebývalou novinku: okapy na svod dešťové vody. S rostoucím dopravním ruchem vznikaly už tehdy v hlavním městě dopravní zácpy, proto byl vybudován proti Národnímu divadlu přes Vltavu nový, Řetězový most i s nábřežím.

Za dobrotu…

Karel Chotek patřil k těm vzácným úředníkům, kteří veškeré síly věnují rozvoji své země, nezúčastnil se ani politických pletich. Stal se tak nepohodlným pro některé vlivné pány, a ti mu dokázali znepříjemňovat snažení natolik, že jako šedesátiletý opustil svůj úřad a přesídlil do Velkého Března. Zemřel v roce 1868.

Idyla netrvá věčně

Dalšími obyvateli velkobřezenského zámku byli postupně dva synové hraběte a jejich potomci. Vnuk hraběte Chotka (také Karel) byl výborným fotografem, jeho fotografie můžete vidět při prohlídce zámku. Tento Karel se oženil s krásnou Adelaide a začal pro ni přestavovat zámek. Bohužel, Adelaide odjela na dovolenou a v Monte Carlu prohrála v kasinu značnou část rodového jmění.

Chotkovi pak byli nuceni valnou část svého majetku rozprodat, zdržela se i dostavba zámku, která skončila až v roce t1910. Ze sedmi vnuček hraběte Chotka je nejznámější Žofie Chotková, která se stala manželkou následníka trůnu Františka Ferdinanda d’Este. Žofie spolu s manželem zahynula v Sarajevu při atentátu, který byl impulsem pro začátek První světové války.

V.Brezno zamek0520061.jpg
Francouzský i anglický park, najdete zde obojí

Veselejší povídaní

Velké Březno nemá sice kostel (ten byl za minulého režimu zbourán), zato má pivovar, kde se už dvě stě padesát let vaří pivo. Každou sobotu od půl třetí můžete absolvovat prohlídku pivovaru s průvodcem.

Uvidíte ukázky vaření piva, k prohlídce a odbornému výkladu patří i ochutnávka (určitě zaujme!). V areálu pivovaru je prodejna skla a suvenýrů, takže si můžete domů přivézt památku z výletu.

Kdy a za kolik

Zámecký park je přístupný veřejnosti zdarma a celoročně. Od dubna do konce září denně od sedmi do devatenácti hodin, od října do konce března od osmi do šestnácti hodin. Vstupné do zámku je šedesát korun pro dospělé, děti do šesti let platí pětikorunu. Pro žáky, studenty, invalidy a důchodce je vstupenka za čtyřicet korun, rodinný lístek stojí sto padesát korun (děti vlastní v libovolném počtu). Výpravy nad patnáct osob mají desetiprocentní slevu ze základního vstupného.

Zamecky park_1020061.jpg
Babí léto dává parku zářivě barevný kabátek

Zámek je otevřen od května do konce září mimo pondělky denně od devíti do osmnácti hodin (poslední prohlídka hodinu před uzavřením). Od prvního října do konce března je zámek přístupný od středy do neděle (včetně) od devíti do šestnácti hodin.

Co uvidíte

Zámek nemá typické výstavní vitríny s exponáty – všechny pokoje a místnosti jsou zařízeny dobovým nábytkem tak, jak byly používány. Nemusíte se vyhýbat provazovým hrazením, všude se můžete zblízka podívat na to, co vás zaujme. Odborný výklad průvodce je v ceně vstupného, prohlídka trvá necelou hodinu.

V zámku jsou vystaveny portréty jednotlivých členů rodu i fotografie pořízené posledním Karlem Chotkem. Noční prohlídky zámku a parku se pořádají jen v sezoně (vstupné je o padesát procent vyšší), poslední noční prohlídka je letos šestého října ve dvacet hodin.

Za kulturou na zámek

Celoročně jsou na zámku pořádány výstavy a komorní koncerty, bývají tu i módní přehlídky. Můžete se zde oženit (vdát), uspořádat oslavu, prezentaci či školení. Pokud se vypravíte na zámek šestého a sedmého října, prohlédnete si výstavu „Jiřinková slavnost“ a můžete zůstat i na poslední noční prohlídku. Týden na to je od šestnácti hodin (sobota a neděle) prohlídka zámku s detektivním příběhem – stojí za zhlédnutí a poslech!

Zamecky park_1020063.jpg
Na zámku se stále něco děje

Komorní koncert italské hudby můžete slyšet od devatenácti hodin ve středu dvacátého čtvrtého října a následující sobotu neděli je na programu akce „Podzimní krása velkobřezenského parku“. Je to poslední neděle v říjnu, dvacátého osmého, kdy v patnáct hodin budete svědky „Zavírání okenic“ – ukončení letní sezony.

Udělejte si čas a zajeďte se podívat: velkobřezenský zámek patří k těm menším u nás, ale určitě si odtud odnesete spoustu nových dojmů a poznatků.

 

 

 

 

 

 

 

 

Doporučujeme

Články odjinud